• Etusivu
  • Osakas

Salainen taloudellinen virhe

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 23.05.2017Päivitetty 10.09.2021
20156_43562.jpg

Mitä tarkoitetaan asunto-osakkeen kaupan salaisella taloudellisella virheellä? Ja miten virheen syntymistä voidaan välttää?

Taloyhtiöissä voi ilmetä yllättäviä merkittäviä korjaustarpeita, joihin taloyhtiö ei ole varautunut millään tavoin. Tällaisia isoja yllättäviä velvoitteita voi syntyä toki monista eri syistä, mutta nostan tässä yhteydessä esiin kosteus- ja homevauriot. Minulla ei ole tätä kirjoittaessani käytettävissä tutkittua tietoa kosteusvaurioiden määristä ja laaduista taloyhtiöissä. Sellainen tunne kuitenkin on, että ne olisivat ainakin eräiltä osin lisääntymään päin. Tämä huomioni perustuu yksin omaan kokemukseeni kiinteistöjuristina.

Varsinkin rivi- ja paritaloyhtiöissä alapohjan kosteusongelmia syntyy niin sanotun riskirakenteen myötävaikutuksella. Tällainen riskirakenne on esimerkiksi valesokkeli. Kun valesokkelin lisäksi vaikkapa salaojat ja sadevesien poisjohtamisjärjestelmät ovat toimimattomia tai jopa puuttuvat kokonaan, niin rakenteet ovat hyvin alttiita kosteusvaurioille ja niistä aiheutuville homevaurioille.

Olen pohtinut, että mikä voi johtaa tilanteeseen, jossa 1970-luvulla rakennetun rivitalon alapohjarakenteet alaohjauspuineen kostuvat ja aiheuttavat homeen ilmaantumista. Miksi näin tapahtuu vasta vuosikymmenten jälkeen siitä, kun rakennukset on rakennettu. Minun arvioni on, että kyse on ilmastonmuutoksen aiheuttamista seurannaisvaikutuksista. Sademäärät ovat tilastollisesti viime vuosina lisääntyneet reippaasti ja kuivat pakkastalvet vaikuttavat olevan historiaa. Lisääntynyt kosteus saattaa alapohjien kosteudenhallinnan kovalle koetukselle ja laukaissee riskirakenteen myötävaikutuksella entistä herkemmin kosteus- ja homeongelmia.

Myyjän vastuu

On yleisesti tunnettu tosiasia, että vaurioiden korjaaminen ja rakenteiden ennallistaminen on kallista puuhaa. Taloyhtiö joutuu tällaiset vaurioiden korjaamiset kuitenkin kiistatta kustantamaan. Toisaalta myös osakkeenomistaja, joka myy huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeensa, voi joutua maksuvelvolliseksi, vaikka ei enää talossa asuisikaan.

Asuntokauppalain mukaan asunto-osakehuoneiston myynyt henkilö voi joutua omalta osaltaan vastuuseen isoista kosteus- ja homevauriokorjauksista ostajalle niin sanotun salaisen taloudellisen virheen nojalla. Ostaja voi vaatia joko hinnanalennusta tai joissakin tapauksissa, jopa kaupan purkua.

Vahingonkorvausta ostaja ei voi vaatia, koska kyse ei ole tuottamuksellisesta tiedonantovirheestä, vaan virheestä, josta myyjällä ei ole ollut, eikä ole voinut olla tietoa. Ostajan tulee reklamoida virheestä kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi pitänyt havaita se.

Jollei ostaja ilmoita taloudellisesta virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kahden vuoden kuluessa siitä, kun asunnon hallinta on luovutettu hänelle, hän menettää oikeutensa vedota siihen.

Asuntokauppalain lainvalmisteluasiakirjojen mukaan, jotta voitaisiin katsoa olevan kyse salaisesta taloudellisesta virheestä, niin seuraavien tunnusmerkistöjen tulee täyttyä: velvoitteiden ja vastuiden perusteena on oltava odottamaton vika tai puute ja taloudellisten velvoitteiden tulee olla merkittävästi suurempia kuin ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää.

Taloyhtiön suunnitelmallinen ja huolellinen kunnossapito kannattaa

Yhteisen kiinteistöomaisuuden arvon säilyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että taloyhtiön on panostettava suunnitelmalliseen kiinteistöomaisuuden yllä- ja kunnossapitoon sekä siihen, että kunnossapito ei jää vain "suunnitelmatasolle", vaan taloyhtiö ryhtyy myös konkreettisiin toimiin asiassa. Taloyhtiön ja osakkeenomistajien on myös tehtävä kunnossapito- ja uudistustyönsä huolellisesti, jottei taloyhtiön rakennuksille aiheudu vahinkoa.

Asunto-osakeyhtiölaissa edellytetään, että hallitus antaa yhtiökokoukselle 5 vuoden kunnossapitotarveselvityksen. Paitsi että taloyhtiön on syytä panostaa tähän selvitykseen esimerkiksi käyttämällä asiantuntijoita apuna, myös osakkeenomistajan kannattaa tiedostaa tulevat korjaustarpeet. Ne tulee myös olla kirjattuna isännöitsijäntodistukseen.

Jos taloyhtiössä tunnetaan rakennusten tekniset ja rakenteelliset ominaisuudet, laaditaan kuntotutkimuksiin pohjautuen rakennusten kunnossapitotarveselvitys, laaditaan tältä pohjalta konkreettiset kunnossapitosuunnitelmat, sekä budjetoidaan tähän riittävät varat, niin todennäköisesti yllättäviltä ja taloudellisesti raskailta korjaustoimilta voidaan välttyä.

Myös sellaisilta taloudellisilta velvoitteilta, jotka täyttävät asunto- osakkeen kaupassa asuntokauppalain salaisen taloudellisen virheen tunnusmerkistön.

Teksti: Juha Saarimäki, lakimies, Jurinet Lakipalvelut Oy

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton