• Etusivu
  • Osakas

Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.11.2011Päivitetty 28.10.2014
201111_28656.jpg

Valitettavan usein taloyhtiön vastuuhenkilöiden päivittäminen laiminlyödään. Tyypillisesti tämä johtuu tietämättömyydestä. On kuitenkin tarkoituksenmukaista pitää nämä tiedot ajan tasalla, sillä hallituksen tehtävä on edustaa taloyhtiötä ja edustuskelpoisuus tulee tarvittaessa voida tarkistaa. Olemme kehittäneet palvelun, jonka avulla voit tarkastaa, ovatko tiedot taloyhtiösi vastuuhenkilöistä ajan tasalla. Syöttämällä taloyhtiösi nimen ja y-tunnuksen näet ne tiedot, jotka meillä kaupparekisterin mukaisesti taloyhtiöstänne on. Päivitä taloyhtiösi tiedot ja mikäli päivitettävää löytyy, on syytä tarkastaa myös taloyhtiönne kaupparekisteriin tekemä viimeisin päivitys.

Tarkasta taloyhtiösi tiedot!

Asunto-osakeyhtiön hallitus ja kaupparekisteri

Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.

Hallituksen valinta ei ole julkinen, ennen kuin valitut hallituksen jäsenet on ilmoitettu kaupparekisteriin ja tieto on rekisteröity. Rekisteröimällä valinnan hallitus ja sen jäsenet saavat myös kaupparekisteritiedoista ilmenevän oikeuden edustaa yhtiötä ulkopuolisiin nähden. Toimivaltaa ei tarvitse enää rekisteröinnin jälkeen osoittaa esim. jäljennöksellä yhtiökokouksen pöytäkirjasta.

Hallituksen jäsenten valinnan ilmoittamista kaupparekisteriin ei ole sanktioitu, mutta käytännön syistä on syytä huolehtia valinnan aiheuttamista muutoksista yhtiön hallituksessa heti päätöksenteon jälkeen. Hallitus voi hoitaa tämän itse tai antaa rekisteröinnin isännöitsijän tehtäväksi.

Ulkopuolisella ei ole mahdollisuutta tietää hallituksen kokoonpanoa, jos se poikkeaa kaupparekisteriin merkitystä.

Tilanteita jossa hallitukseen ei kuulu kaupparekisterin

Käytännössä on tullut esiin tilanteita, joissa kaupparekisteriin merkitty yhtiön hallitus koostuu henkilöistä, jotka eivät enää ole elossa. Tällaisessa tilanteessa voi syntyä ongelma mm. siitä, kuka on oikeutettu edustamaan yhtiötä. Jäljennös yhtiökokouksen pöytäkirjasta osoittaa, ketkä ovat tulleet valituiksi hallitukseen, mutta ilman pöytäkirjajäljennöstä asiantilan osoittaminen ei ole mahdollista, koska rekisterimerkintä puuttuu.

Hallituksen on muutoinkin huolehdittava siitä, että rekisteröitävät yhtiön tiedot ovat ajan tasalla. Näin ollen yhtiöjärjestyksen muutoksista, isännöitsijän vaihtumisesta tms. seikoista on ilmoitettava kaupparekisteriin

Joissain tapauksissa henkilöllä, joka on jätetty valitsematta hallitukseen ja jonka toimikausi on siis päättynyt, on henkilökohtainen syy poistaa itseään koskeva merkintä. Tällaisessa tapauksessa yksittäisellä hallituksen jäsenellä on oikeus ilmoittaa eroamisestaan kaupparekisteriin. Erillistä eroamisilmoitusta ei tarvita tilanteessa, jossa ilmoitetaan uusi hallitus.

Markku Asmala
asianajaja

Asianajotoimisto
Asmala Härmäläinen Santavuo Oy
Yrjönkatu 15, 28100 PORI
puh. (02) 6345 100, faksi (02) 6338 725
markku.asmala@ahslaki.fi

Tarkasta ja päivitä taloyhtiösi tiedot!

201111_28655.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20221_76679.jpg
Asuntosijoittajien on edelleen vaikea löytää vuokralaisia - miltä näyttää tulevaisuus?
Asuntosijoittamisessa alkaa kolmas vaikea vuosi. Korona toi asuntosijoittajille haasteita, jotka eivät ole vielä suinkaan poistuneet. Moni asuntosijoittaja on myynyt kohteensa, koska vuokralaisia on vaikea löytää.Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia trendejä ovat puolestaan sähköautojen latausmahdollisuuden kysynnän kasvu ja mahdollisuus viilentää huoneistoja kesäkuumilla. Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo tämän vuoden asunsijoittamisen trendeistä.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Taloyhtiön kunnossapitovastuu
Yhtiöllä on velvollisuus pitää kunnossa rakennuksen lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut näiden kaltaiset perusjärjestelmät. Taloyhtiön kunnossapitovastuu koskee sellaisia rakenteita, eristeitä ja perusjärjestelmiä, jotka yhtiö on hyväksynyt omalle vastuulleen tai jotka yhtiö itse on rakennuttanut/toteuttanut.Taloyhtiö vastaa lisäksi sellaisesta osakkaan teettämästä työstä, joka voidaan rinnastaa yhtiön toteuttamaan tai vastuulleen ottamaan toimenpiteeseen edellyttäen, että yhtiö on käytännössä voinut valvoa em. menettelyä.Yhtiön on pidettävä kunnossa myös rakennuksen ulkopinta sellaisenkin parvekkeen kohdalta, joka on osakkeenomistajan hallinnassa.Yhtiön on 4-luvun 2 §:n 2. momentin nojalla korjattava myös sellaiset osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi. Yhtiö ei kuitenkaan vastaa osakehuoneistoissa olevista altaista.Yhtiö ei myöskään vastaa korjauksen yhteydessä sellaisista kustannuksista, jotka syntyisivät osakkeenomistajan huoneistossaan tekemistä sisustuksellisista lisätöistä tai erikoisrakenteista. Lain periaatteena on, että korjausvastuu on täytetty, jos korjaustyö toteutetaan ajankohdan perustasoon. Yhtiön perustasona pidetään käytännössä joko huoneiston alkuperäistä sen rakennuttajan toteuttamaa tasoa tai sitä tasoa, joka perus-tuu yhtiön myöhemmin toteuttamaan toimenpiteeseen. Arvioinnin lähtökohtana on siten yhtiön suorittamien toimenpiteiden lopputulos.Mikäli perustasoa on osakkeenomistajan toimenpitein joko rakennusvaiheessa tai myöhemmin korotettu, on hänen vastuullaan tasonparannuksen aiheuttamat lisäkustannukset.Vastuujaon pääperiaatteet tarkoittavat myös, ettei osakkeenomistajalla ole oikeutta ilman taloyhtiön suostumusta suorittaa yhtiölle kuuluvia huoneistokohtaisia korjauksia. Koska taloyhtiö tällöin on työn teettäjänä, sille kuuluu myös oikeus määrätä korjaustyön/kunnostustyön suorittamistapa ja laajuus sekä valita sen suorittaja.Edellä mainituista periaatteista ja korjaus- ja kunnostustyön ulottuvuudesta lainmääräyksestä poikkeavasti voidaan sopia yhtiöjärjestyksessä. Myös yhtiöjärjestyksen muuttaminen on mahdollista. Muuttamista tulee yhtiökokouksessa kannattaa vähintään 2/3 annetuista äänistä ja kokouksessa edustettuina olevista osakkeista, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä.Yksittäistapauksissa korjaus- ja kunnostustyötä koskeva vastuu on siirrettävissä myös osakkeenomistajan ja yhtiön välisellä keskinäisellä sopimuksella pääsäännöstä poikkeavasti.
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.
20234_81439.jpg
Podcast: taloyhtiöt huoneisto­tieto­järjestelmään vuoden loppuun mennessä
Kaikkien taloyhtiöiden tulee jatkossa siirtyä huoneistotietojärjestelmään – mutta mitä huoneistotietojärjestelmä käytännössä tarkoittaa ja mitä toimenpiteitä osakekirjojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään edellyttää taloyhtiön isännöitsijältä, hallitukselta ja osakkaalta? Onko tiedot varmasti tallessa? Entä mikä on takaraja siirtymiselle?Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaamassa ja keskustelemassa aiheesta podcastissa Maanmittauslaitokselta Janne Murtoniemi ja Schibsted Suomi Oy:stä Jenni Tommila.Kuuntele podcast
20214_69213.jpg
Osakeluettelo huoneisto­tieto­järjestelmään vuoden loppuun mennessä
Käytössä olevaan huoneistotietojärjestelmään kerätään kattavat tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Taloyhtiön osakeluettelotiedot tulee siirtää huoneistotietojärjestelmään 31.12.2023 mennessä. Siirrosta ei peritä maksua, kun se tehdään määräajassa.
Toimitusjohtaja Joona Mannonen
Remontti tilattu – mitä sitten tapahtuu ja pitää huomioida?
Tarjoukset on kilpailutettu ja osakas tai taloyhtiö on valinnut remontilleen tekijän. Mutta voiko tilaaja auttaa työn sujumista? Omataloyhtiö haastatteli urakoitsijaa, miten parempaan lopputulokseen päästään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton