• Etusivu
  • Osakas

Asuntosijoittajien on edelleen vaikea löytää vuokralaisia

Sähköautonlatauspistoke ja viilennysmahdollisuus lisäävät mielenkiintoa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.01.2022
20221_76679.jpg

Mitkä ovat asuntosijoittamisen trendit ja vaikeudet tällä hetkellä? Ovatko asuntosijoittamisen kulta-ajat ohi?

Asuntosijoittamisessa alkaa kolmas vaikea vuosi. Korona toi asuntosijoittajille haasteita, jotka eivät ole vielä suinkaan poistuneet. Moni asuntosijoittaja on myynyt kohteensa, koska vuokralaisia on vaikea löytää.

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia trendejä ovat puolestaan sähköautojen latausmahdollisuuden kysynnän kasvu ja mahdollisuus viilentää huoneistoja kesäkuumilla. Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo tämän vuoden asunsijoittamisen trendeistä.

Suomessa elettiin asuntosijoittamisen kulta-aikaa aina finanssikriisistä alkaen. Korona toi kuitenkin tullessaan esteitä ja vaikeuksia asuntosijoittamiselle.

– Eivätkä ne esteet ole vielä poistuneet. Kyllä tämä vuosi 2022 näyttää kolmannelta vaikealta vuodelta, arvioi Suomen Hypoteekkiyhdistys Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Kolmannen vuoden vaikeuksia lisää hänen mukaansa se, että ne kaksi edellistäkin ovat olleet jo vaikeita. Läheskään kaikilla asuntosijoittajilla ei ole päässyt kertymään puskuria tai aiemmin kerätty puskuri on jo käytetty.

– Jos on ollut vuokralaisen saamisessa vaikeuksia tai vuokralaisen kanssa vaikeuksia, eivät nekään ongelmat helpota, koska vuokramarkkina ei ole vielä ennalleen palaamassa. Ennen vuotta 2019 olleeseen tilanteeseen ei tulla tämän vuoden aikana pääsemään. Osa vuokramarkkinasta ei varmasti toivu vaikka talous ja työllisyys kehittyisivät suotuisasti ja kaupunkien palvelut palaisivat, muistuttaa Brotherus.

Suurin koronakriisin tuoma ongelma on, että vuokralaisia on ollut vaikea saada. Vuokra-asuntojen kysyntä on laskenut selvästi. Syynä on koronasulkujen mukanaan tuomat ongelmat monelle eri elinkeinolle. Myös turismin hiipuminen näkyy asuntosijoittajien lompakossa.

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.
Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

Kalustettujen asuntojen vuokraus takkuaa

Matkailun väheneminen on vähentänyt sekä väliaikaisvuokrausta että pitkäaikaista vuokrausta. Monet matkailualan työntekijät tyypillisesti vuokraavat itselleen kodin sesongin ajaksi. Toisaalta, kun turisteja ei ole, ei ole tarvetta myöskään airbnb-tyyppiselle vuokraukselle.

Kalustettujen vuokra-asuntojen tuotto-odotukset ovat laskeneet merkittävästi. Niiden vuokrataso on tyypillisesti merkittävästi korkeampi.

20221_76681.jpg

Osa väliaikaisvuokrauksesta harjoittaneista asuntosijoittajista on siirtynyt pitkäaikaisvuokraukseen ja sekin on kiristänyt kilpailua vuokralaisista.

Myös etäopiskelu on vähentänyt tarvetta vuokrata asunto opiskelupaikkakunnalta, mutta opiskelija-asuntojen kysynnän Brotherus uskoo kasvavan viimeistään syksyllä. Sen sijaan matkailun mahdollinen elpyminen ei hänen mukaansa näy vielä tänä vuonna vuokra-asuntomarkkinoilla.

Toiset luopuvat, mutta uusiakin sijoittajia tulee

Vaikeudet ovat kohdelleet eri tavalla erilaisia asuntosijoittajaryhmiä. Vakavaraiset ammattisijoittajat, kuten suuret kotimaiset ja ulkomaiset kiinteistösijoitusyhtiöt, ovat kasvattaneet salkkujaan. Niillä on yhä enemmän asuntoja. Ne rakennuttavat uusia kohteita, koska ajattelevat, että vuoden tai vaikka viiden vuoden päästä sijoitus maksaa enemmän kuin kokonaan itsensä takaisin.

Osa piensijoittajista on sen sijaan nostanut kytkintä kokonaan tai vähintäänkin on painanut jarrua. Uusia kohteita ei ole ostettu siihen malliin kuin vielä vuonna 2019 vielä ennakoitiin.

– Jos on pari kolme kohdetta, ja tuntuu että niitäkin on vaikea saada vuokrattua tai tuotto on huono, lannistuu into uusien asuntojen hankkimiseen. Tehdään ehkä päinvastoin ja laitetaan jo olemassa olevat asunnot myyntiin.

20221_76682.jpg

Brotheruksen näkemystä tukee myös tuore Vuokranantajat ry:n tekemä tuore jäsenkysely. Sen mukaan uuden sijoitusasunnon ostoaikeet ovat laskeneet viime vuodesta. Varovaisuus on kasvanut erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Asuntosijoittamisen suurin kasvu on laantunut, mutta kiinnostus sitä kohtaan ei ole kokonaan hiipunut. Aika monella varakkaalla kotitaloudella on jäänyt sukanvarteen koronakriisin aikana enemmän rahaa kuin ennen. Kulutus on supistunut. Kaikkia matkailuun, kulttuuriin ja urheiluun käytettyjä rahoja ei ole saatu kulutettua volttaamiseen tai suoratoistopalveluihin.

– Talletustileillä on ennätyksellinen määrä rahaa ja sitä halutaan sijoittaa. Osakkeiden lisäksi on ostettu asuntoja. Asuntosijoittaminen saanut tästä pakkosäästämisestä uusia toimijoita.

Vuokralaisesta tuleekin ostaja

Asuntokaupassa asuntosijoittamisen suosion lasku on näkynyt kahdella tavalla.

Aiemmin varsinkin suurissa yliopistokaupungeissa oli sijoittajien vetämä yksiöiden asuntomarkkina. Nyt yksiöiden hinnat eivät ole niin hyvin pärjänneet kuin suurempien asuntojen hinnat.

Toisaalta tilanne näkyy ostajajoukossa.

– Ennen koronakriisiä oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että sen kompaktin asunnon Helsingissä, Tampereella tai Turussa ostaa asuntosijoittaja. Nyt viimeisen kahden vuoden aikana on ollut paljon enemmän oman kodin ja ensiasunnon ostajia, kertoo Brotherus.

Markkina siis muuttuu. Yksiöiden kauppa ei ole niin sijoittajavetoista tai salamakauppaa kuin mitä nähtiin ennen koronaa.

Lieveilmiöt vähenivät kun turistit puuttuvat

20221_76683.jpg

Taloyhtiöihin eniten on ehkä vaikuttanut väliaikaisvuokrauksen lieveilmiöiden väheneminen. Kun ei ole matkailulaukkikansaa rappukäytävässä, eivät lieveilmiötkään nouse julkiseen keskusteluun.

Brotheruksen mukaan asuntosijoittajien ongelmat vuokralaisten saannissa eivät ole näkyneet taloyhtiöiden kirjanpidossa. Asuntoja vuoraavat ovat vuokralaispulasta huolimatta kyenneet huolehtimaan maksuvastuista ja velvollisuuksista. Asunnot ovat menneet myyntiin, jos laskentataulukko on punaisella.

Sama ilmiö näkyy Vuokranantajat ry:n jäsenkyselyssä. Sen mukaan yksityiset asuntosijoittajat ovat hyvin pystyneet hoitamaan velvoitteensa.

Latauspistoke ja ilmalämpöpumppu valtteina

Sekä asuntoja sijoittamismielessä ostavat että omasta kodista haaveilevat ovat entistä useammin kiinnostuneita kahdesta asiasta, jotka liittyvät selkeästi ilmastonmuutokseen.

– Sähköauton latausmahdollisuus nousee selvästi uutena mielenkiinnon kohteena. Sähköautojen määrä kasvaa pikkuhiljaa ja tulevaisuuteen varautuvat asuntosijoittajat ovat kiinnostuneita latausmahdollisuuksista.

Parin viime kesän helteet ovat nostaneet esille kysymyksen huoneistojen ilmastoinnista. Kiinnostus kaukokylmään kasvaa. Usein myös kysytään, miten taloyhtiössä suhtaudutaan ilmalämpöpumppuihin. Helteillä huoneiston viilentämisestä on tullut tärkeää.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton