• Etusivu
  • Osakas

Avoimuus palkitaan – myös taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.06.2018Päivitetty 19.07.2022
20186_53290.jpg

Soitan hallituksen puheenjohtajalle. Hän vastaa reippaan iloisesti ja voimme keskustella avoimesti meitä molempia koskevan kiinteistön huolto- ja kunnossapitotöistä. Hetkeä myöhemmin olen jo laittanut isännöitsijälle pikaviestipalvelulla kuvan ja viestin, johon saan välittömän vastauksen, peukun. Kohta jo tulee sähköpostia koko hallitukselle ja kaikki vastaavat mahdollisuuksiensa mukaan, aikailematta.

Tässä kiteytyy hyvän hallitustyöskentelyn ydin. Viestintä on mutkatonta ja helppoa, tietoa on saatavilla ja sitä jaetaan konstailemattomasti. Kuin kirsikkana kakun päällä ovat myös taloyhtiön osakkaat hyvällä osanotolla mukana yhtiökokouksissa. Taloyhtiössä järjestetään yhdessä talkoita, istutetaan kukkia ja hankitaan yhteisiin tiloihin uusia kalusteita. Kaikki sujuu niin kuin sen pitääkin. Onko kaikki vain hyvien yhteensattumien summaa?

Uskon, että mitä enemmän osakkaita ja asukkaita huomioidaan tiedottamisessa sekä pidetään viestinnässä ja tekemisessä mukana, kysytään mielipidettä ja osallistetaan, sitä mutkattomammin myös taloyhtiön hyvä kiinteistönpito onnistuu. Osakkaiden tulee päästä kertomaan omat mielipiteensä ja niitä tulee kunnioittaa ja kuunnella herkällä korvalla. Se rikkoutunut rappurallikin, josta aamutervehdyksen lomassa kuultiin, korjataan viivytyksettä.

Hallitus tekee töitä koko taloyhtiön yhteisen edun ja myös hyvän ilmapiirin eteen. Oleellista on, että yksittäisellä osakkaalla on halutessaan vaikuttamismahdollisuuksia taloyhtiön päätöksenteossa ja arjessa. Tässä taloyhtiössä tiedottaminen on läpinäkyvää – myös vuokralaisille.

Riittävä viestintä lisää asumisviihtyisyyttä ja auttaa osaltaan myös ristiriitojen ennaltaehkäisemisessä. Kun asioista viestitään selvästi, ei jää tulkinnanvaraa, joka aiheuttaisi turhaa kitkaa taloyhtiön sisällä.

Hallituksen tehtävä on huolehtia siitä, että yhtiön kirjanpito ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Tämä tarkoittaa, että muun muassa remontteja on ennakoivasti otettu huomioon myös talouden suunnittelussa. Kiinteistöllä olevista rakennuksista on pidetty huolta ja asukkaat viihtyvät.

Viihtyvyys lähtee paitsi arjen toimivuudesta, pitkälti myös yhteisten pelisääntöjen noudattamisesta.

Järjestyssääntöjen noudattamisella vaikutetaan myös asukkaiden turvallisuuden tunteeseen. Monissa taloyhtiöissä on järjestyssäännöt, joissa on sovittu muun muassa yhteisten tilojen ja piha-alueiden käytöstä sekä kellonajoista, jolloin talossa alkaa hiljaisuus. Jollei näin ole, löydät järjestyssäännöt kätevästi Omataloyhtiö.fi -palvelusta, voit muokata niitä taloyhtiöllenne sopivaksi ja ehdottaa niiden vahvistamista yhtiökokouksessa. Näin on jo otettu ensimmäinen askel kohti viihtyisää taloyhtiötä.

Teksti: Omataloyhtiö.fi päätoimittaja Heidi Uusitalo

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68531.jpg
Lämpöjen säätäminen alkaa taas - liian kylmä ja liian kuuma
Lämmityksen säätäminen taloyhtiössä on joskus kiittämätöntä puuhaa. Lämpötila, joka sopii toiselle, on liian kylmä tai kuuma toiselle. Miten säätää huoneistojen lämpötiloja niin, ettei asumismukavuus kärsi ja samalla kuitenkin saataisiin aikaan myös säästöjä?Wattisen järjestämässä Energiahaaste-kilpailussa kunniamaininnan saaneen Helsinkiläisen As Oy Oskelantie 5:n puheenjohtaja Pauli Verkka toteaakin, että lämmitystä tarkastaessa ja tasapainottaessa he törmäsivät tilanteeseen, jossa niin sanotusti ihminen tuli vastaan. Kärjistetysti sanoen lämpötilan nostaminen oli monen mielestä hyvä asia, mutta laskeminen nosti nopeasti negatiivista keskustelua. Ihmiset olivat niin tottuneita jopa 25 asteen lämpötilaan, että matalampi lämpötila tuntui aluksi epämiellyttävältä. Samaan aikaan kuitenkin saatettiin pitää tuuletusikkunaa auki, jolloin lämpöä meni harakoille.
Suihku
Viikon kysymys: Väärin perustein perittyjä vesimaksuja
Omistan vuokrakäytössä olevan asunnon pienessä yhtiössä. Vuokralaisen A:n vedenkulutusta on laskutettu mittarilukemien 1-91.9 m3 mukaan 31.12.2021 saakka. Tämän jälkeen A sopi isännöitsijän kanssa vesiennakkomaksuista. Asunnossa vaihtui 1.12.2022 vuokralainen (B), mistä ilmoitin isännöitsijälle marraskuussa.Nyt on ilmennyt, että isännöitsijä on laskuttanut B:tä 1.12.2022 alkaen vesimittarin alkulukeman 91.9 m3 mukaan. Vuokralainen A oli kuitenkin jo maksanut vesiennakoita 11 kuukauden ajan mittarilukemasta 91.9 m3 alkaen.Isännöitsijä istuu taloyhtiön hallituksessa, eikä tunnusta virhettä. Hallitus ei puutu asiaan. Kaksoislaskutuksesta on tositteet. Miten minun tulisi toimia asiassa?
20179_50324.jpg
Korvausventtiilien uusiminen kannattaa
Hyvän sisäilman A ja O on toimiva ilmanvaihto. Termostaatilla varustettu Velco-venttiili säätyy automaattisesti ulkolämpötilan mukaan, joten ilma vaihtuu aina ihanteellisesti. Korvausilmaventtiilin kanssa käytettävä tehokas Filtrete-suodatin estää epäpuhtauksien pääsyn asuntoon. Riittävä määrä puhdasta sisäilmaa vaikuttaa niin päivittäiseen jaksamiseen kuin terveyteenkin.Ilmanvaihtoa itsessään on vaikea havaita. Sen sijaan sen tuntee. Toimiva ilmanvaihto tuottaa hyvää sisäilmaa, joka näkyy unen laadussa, terveydentilassa ja jaksamisessa sekä asunnon raikkautena vuorokauden ympäri. Vietämme sisätiloissa lähes 90 % ajastamme ja hengitämme noin 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Ei siis ole yhdentekevää, millainen sisäilma asunnoissamme on.Oikein toimiessaan ilmanvaihto kuljettaa huoneistosta ulos epäpuhdasta ilmaa ja toisaalta tuo sisään vastaavan määrän puhdasta ilmaa. Riittämättömästä ilmanvaihdosta seuraa vetoisuutta ja hajuhaittoja. Ilma on tunkkaista ja esimerkiksi suihkun jälkeen kosteus jää asuntoon viipymään.Useimmiten syynä huonoon ilmanvaihtoon ovat puuttuvat tai toimimattomat korvausilmaventtiilit. Erityisesti 1970–1990 luvun taloissa jätettiin ajan energiaa säästävän rakennustavan mukaisesti korvausilmaventtiilit asentamatta. Samasta syystä kehotettiin vanhoissa taloissa sulkemaan ne. Nykytietämyksen mukaan tämä oli valtava virhe. Tällaisissa asunnoissa ilma ei vaihdu riittävästi, jotta sisäilma pysyisi hyvänä vuorokauden ympäri.Suomalaisten kotien ilmanvaihdossa onkin paljon parantamisen varaa.Ratkaisut riittävään korvausilmansaantiin ovat useimmiten halpoja, nopeita ja yksinkertaisia toteuttaa. Monesti riittämätön ilmanvaihto johtuukin lähinnä asukkaiden tietämättömyydestä.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
20163_45886.jpg
Onko säilytystilakaaos ongelma taloyhtiössänne?
Erilaiset säilytysmahdollisuudet ovat pieni mutta merkittävä osa taloyhtiön kokonaisuutta. Kuinka mukavaa onkaan, kun renkaille, pyörille, suksille ja muille ulkoiluvälineille löytyy taloyhtiöstä paikkansa. Tarpeeton kaaos ja säilytyspaikkojen riittämättömyys vain aiheuttavat ongelmia asukkaiden keskuudessa ja vaikuttavat asumisviihtyvyyteen. Järjestys yhdessä toimivan tilankäytön kanssa ehkäisee ilkivaltaa ja edistää turvallisuutta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Luvatonta rakentamista
Omistan eräässä tunturikeskuksessa pienen rivitaloyksiön (34 m2). Seinä-naapurin asunto on 64 m2, koska kaksi yksiötä on yhdistetty. Hän asuu paikalla pysyvästi. Syksyllä 2011 naapurini kysyi kantaani, jos hän rakentaisi terassin asuntonsa metsän puolelle. Keskusteltuani isännöitsijämme ja kunnan rakennustarkastajan kanssa, kuulin, että hän on rakentamassa 10m (asunnon leveys) x 4 m kokoista "lavaa"; molemmat viranomaiset olivat sanoneet, että niin suuri terassi ei missään tapauksessa voi tulla kysymykseen. Laitoin oman kielteisen kantani kaikenkokoisten terassien tekemiseen perusteltuna.Naapuri oli kuitenkin anonut rakennuslupaa suoraan kunnalta (ei siis taloyhtiöltä); rakennustarkastaja oli pyytänyt puuttuvia asia-kirjoja, mutta niitä ei toimitettu. Heinäkuussa 2012 terassi (n. 40 m2) oli rakennettu salaa, ulkoseinään oli puhkaistu ovi ilman lupaa ja tontilta oli kaadettu 6 suurehkoa mäntyä. Yksiöni huone toimii sekä makuu- että olo-huoneena ja terassi alkaa 1 m:n päästä huoneeni ikkunan reunasta ja ulottuu n. 4 m (entiseen) metsään päin. terassilta on esteetön näkymä lähes koko huoneeseeni. Yksityisyyteni on täysin mennyt kuten myös rauhallinen metsämaisema. Rakennustarkastaja, saatuaan kuulla asiasta, antoi vielä lisäaikaa piirustusten yms. toimittamiseen syyskuun loppuun. Kun papereita ei tullut, määräsi rakennustarkastaja terassin käyttökieltoon ja purettavaksi. Tähän naapurini on tehnyt oikaisuvaatimuksen, joka ei täytä kriteereitä. Isännöitsijä on antanut rakennustarkastajalle lausunnon, että lupaa ei ole anottu eikä myönnetty ja että yhtiön kanta terassin rakentamiseen on kielteinen.Voiko ja täytyykö yhtiön hallituksen tehdä päätös terassin purkamisesta ja asettaa mahdollisesti uhkasakko? Jos niin minkä suuruinen sakko? Miten korvataan kaadetut puut? - voinko minä, naapurina, hakea korvausta osakkeeni arvon alenemisesta johtuen valtavasta terassista ja metsämaiseman pilaamisesta?
20142_38135.jpg
Opas rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatukseen
Jo ennen varsinaista rakennusprojektia tulee miettiä, miten ja millä toimenpiteillä tuleva rakennus säilyy rakenteiltaan kuivana. Jotta rakennus säilyy hyvässä kunnossa, on huolehdittava rakennuspohjan tehokkaasta kuivatuksesta sekä kosteuseristyksestä, lisäksi on huomioitava rakennuksen korkeusaseman valinta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton