Valokuitu taloyhtiöön – mitä, miksi, miten?

Valokuitunetti nousee monessa taloyhtiössä kevään yhtiökokouksen puheenaiheeksi. Päätöksenteko vaatii tietoa. Miksi valokuitu taloyhtiöön on hyvä asia, mitä se merkitsee ja miten se hankitaan?

Laadukas nettiyhteys kuuluu nykyaikaisen taloyhtiön peruspalveluihin siinä missä lämpö, vesi ja kiinteistönhuolto. Nopea netti on valttia esimerkiksi asuntoa myydessä. Nykyisille asukkaille taloyhtiönettiin siirtyminen tarkoittaa usein myös sitä, että nettiyhteyden kuukausihinta putoaa roimasti. Kun taloyhtiö päättää hankkia yhteyden, kannattaakin saman tien valita paras mahdollinen tekniikka – se tarkoittaa tänä päivänä valokuitua.

Valokuituyhteyden hankintaan tarvitaan yhtiökokouksen enemmistöpäätös.Valokuituyhteyden hankintaan tarvitaan yhtiökokouksen enemmistöpäätös.

Mitä hyötyä taloyhtiö ja sen asukkaat saavat, jos yhtiö hankkii valokuituyhteyden?

Valokuituyhteys tyydyttää asukkaiden nettitarpeita pitkälle tulevaisuuteen. Aiemmin koko perheellä oli ehkä yksi yhteinen tietokone, eikä kenenkään puhelin ollut yhteydessä verkkoon. Nykyisin kaikilla on oma älypuhelin ja usein myös tietokone tai tabletti. Kodin nettiin liitetään entistä enemmän laitteita, kuten esimerkiksi televisio, älylamppuja ja Alexan tai Amazon Echon kaltaisia virtuaaliassistentteja.

Kodin nettiin liitetään entistä enemmän laitteita.Kodin nettiin liitetään entistä enemmän laitteita.

Tällä hetkellä DNA pystyy toimittamaan kaikkiin verkkoonsa liitettäviin taloyhtiökohteisiin nettiyhteyden, joka nopeimmillaan on jopa kaksi tuhatta megaa eli kaksi gigabittiä ja tulevaisuudessa vieläkin enemmän. Mihin asukkaat tarvitsevat tällaisia nopeusluokkia?

Tämän vauhdin edun ymmärtää, kun ajattelee moottoritietä, jolla on kaksi kaistaa suuntaansa. Kun on oikein paljon liikennettä, kaistat menevät tukkoon. Jos kaistoja onkin samaan suuntaan tuhat, tielle mahtuu paljon enemmän liikennettä.

Kun nettiyhteys toimii valokuidun varassa, jopa uusimpia 4K-teräväpiirtotarkkuuden tv-ohjelmia, elokuvia ja muita videoita voi katsella sujuvasti – monella laitteella samaan aikaan.

Teräväpiirtotarkkuuden edut huomaa heti urheiluohjelmissa, kuten jääkiekossa tai formuloissa, joissa kuvassa tapahtuu paljon ja nopeasti. Myös elokuvien ja sarjojen seuraaminen teräväpiirtoisena tuottaa katsojalle aivan eri elämyksen.

Saako valokuidun helposti?

Äkkiseltään valokuitu saattaa kuulostaa vaativalta ja hintavalta hankkeelta. Monissa taloyhtiöissä asukkailla voi olla huonoja kokemuksia esimerkiksi liian pitkäksi venähtäneestä putkiremontista, jonka vuoksi joutui olemaan poissa kotoa pitkään ja venyttämään lompakkoa loputtomiin. Valokuidun kohdalla näin ei kuitenkaan ole.

Hankinnalle on yleensä vain kaksi edellytystä: ensinnäkin operaattorin kuituverkon pitää yltää tarpeeksi lähelle ja toisaalta tarvitaan yhtiökokouksen enemmistöpäätös.

dna-vk12-2019-9

Useimmiten ei tarvita mitään uusien kaapelien asennuksia. Koko ajan laajentuva DNA:n Valokuitu Plus -verkko ulottuu suureen osan Suomen kaikista taloyhtiöistä erityisesti suurimmissa taajamissa. Operaattorit rakentavat ja maksavat valokuituverkot itse, eli siitä ei koidu taloyhtiölle ylimääräistä vaivaa tai kulua.

Valokuitunopeuden saa usein myös sellaisiin taloyhtiöihin, joihin valokuituverkko ei ylety. DNA Valokuitu Plus -saatavuudelle ei ole merkitystä sillä, onko yhteyden viimeinen 200 metriä valokuitua vai kaapelitelevisiolle tehty koaksiaalikaapeli, sillä sama nopeus saadaan molemmilla. Silläkään ei ole merkitystä, onko taloyhtiön sisäverkko valokuitua vai antennikaapelia. Molemmilla saa sellaisia nopeusluokkia kuin nykyaikana ja tulevaisuudessa tarvitaan.

Taloyhtiönetti yhtiökokouksen esityslistalle

Kun taloyhtiöllä on tarve päivittää nettipalvelut nykyaikaan, tarjouspyyntö on hyvä tehdä operaattorille hyvissä ajoin ennen yhtiökokousta.

Operaattorin myyjä tekee aluksi teknisen arvion taloyhtiön sisäverkosta ja tarkistaa, miten lähelle taloa operaattorin valokuituverkko yltää. Katsauksen perusteella operaattori tekee tarjouksen. Hinnoitteluun vaikuttavat muun muassa taloyhtiön koko ja sopimuksen kesto.

Kun operaattorin tarjous on saatu, taloyhtiönetin hankinta pitää sisällyttää yhtiökokouksen viralliselle esityslistalle päätösasiana. Hankintapäätöksen jälkeen palveluiden toteutus onnistuu operaattorin puolesta parhaissa tapauksissa muutamassa viikossa. Kaikki on taloyhtiölle vaivatonta.

Taloyhtiö ja operaattori sopivat yhdessä käyttöönottopäivän, jolloin palvelut alkavat. Operaattori myös tiedottaa etukäteen kaikille asukkaille, jotta käyttöönotto menee sujuvasti. Prosessi voi haluttaessa edetä hyvinkin nopeasti, mutta yleensä on syytä varata pari kuukautta aikaa tiedonkulun takia. On hyvä antaa asukkaille aikaa tutustua uusiin palveluihin rauhassa.

Parhaan hyödyn uudesta nettiyhteydestä saa hankkimalla operaattorilta uuden, siihen sovitetun modeemin. Rekisteröityminen taloyhtiönetin käyttäjäksi onnistuu helposti joko nettisivun kautta tai olemalla yhteydessä operaattorin asiakaspalveluun. 

Taloyhtiön valokuidun neljä etua

  1. Nopea. Valokuituyhteys taloyhtiöön mahdollistaa huippunopeat liittymät koteihin. Samalla se varmistaa, että asukkaat voivat nauttia kaikista tulevaisuudenkin netti- ja tv-palvelujen eduista.
  2. Edullinen. Taloyhtiösopimuksella asukkaan maksamat nettiyhteyden lisänopeuden ja tv-palveluiden kuukausihinnat jäävät jopa puoleen normaalihinnoista. Vaihtoehtoja on tarjolla jopa kahteen gigabittiin asti.
  3. Helppo. Kun taloyhtiö hankkii valokuidun, netistä tulee vastikkeeseen kuuluva peruspalvelu. Asumismukavuus huipentuu, kun netti toimii vauhdilla ja varmasti. Taloyhtiölle kaikki on myös helppoa: ei tarvitse rakennuttaa itse mitään uutta tekniikkaa ja huoltopalvelu tulee operaattorilta.
  4. Varma. Operaattori vastaa valokuituyhteyden teknisestä toimituksesta, tietoturvasta sekä netti-ja tv-palveluiden toimittamiseen tarvittavien laitteiden toiminnasta. Myös asukkaiden palvelun toimintavarmuus ja laatu on operaattorin asiakaspalvelun hoidossa.

Haluaisitko ehdottaa DNA Nettiä myös omaan taloyhtiöösi?

Tutustu taloyhtiöille suunnattuihin huippunopeisiin ja edullisiin netti- ja TV-palveluihin ja lähetä meille viesti, niin otamme yhteyttä isännöitsijääsi!

Ota yhteyttä DNA:n Taloyhtiömyyntiin ja kysy lisää


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
18.3.2019