• Etusivu
  • Isännöitsijä

Mihin energiatodistusta tarvitaan ja mistä sellaisen voi hankkia?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.03.2020Päivitetty 21.04.2021
20214_63242.jpg

Energiatodistuksen voi tilata isännöitsijältä ja sen hankkiminen on asunnon myyjän tai vuokraajan vastuulla.

Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden energialuokkien avulla. Se on pakollinen asiakirja myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, sillä voimassa oleva energialuokka on ilmoitettava myynti- tai vuokrailmoituksessa. Vastuu energiatodistuksen hankkimisesta onkin asunnon myyjällä tai vuokraajalla. Energiatodistuksen voi tilata isännöitsijältä ja sen toimittamisen laiminlyönnistä voi seurata uhkasakko.

Energiatodistus vaaditaan lähes kaikilta rakennuksilta, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kyseinen asiakirja on voimassa, kunnes se korvataan uudella energiatodistuksella - korkeintaan 10 vuotta energiatodistuksen laatimisesta.

Kannattaa myös huomioida, että vuosien mittaan energiatodistuksen säädöksissä on tapahtunut muutoksia, minkä vuoksi eri vuosimallien todistukset (2008, 2013, 2018) eivät välttämättä ole vertailukelpoisia.

Laki rakennuksen energiatodistuksesta >>

Tehokkain energialuokka on A ja vähiten tehokas G.
Tehokkain energialuokka on A ja vähiten tehokas G.
Info

Info

Energialuokka ilmoitetaan E-luvun avulla

Tehokkain luokka on A ja vähiten tehokas G. Energialuokka A on kuitenkin melko harvinainen. Uudisrakennusten energialuokka tulisi olla luokitukseltaan vähintään C, mutta vanhemmissa taloissa on yleistä, että energialuokka on jopa D tai E.

Energiatodistus voidaan laatia myös niin sanotun kevennetyn menettelyn mukaisesti. Tällöin todistus ei sisällä esimerkiksi energialuokkaa. Tilanteessa, jossa kauppa tapahtuu sukulaisten välillä tai asunto ei ole julkisessa myynnissä on mahdollista toteuttaa kevennettyä menettelyä. Lisäksi se on mahdollista, jos asunnon myyntihinta on alle 50 000 €.

Miten energiatehokkuutta voi parantaa?

Energiankulutuksen ja energiatehokkuusluokan lisäksi energiatodistus sisältää parannusehdotuksia energiatehokkuuden lisäämiseksi. Energiatehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä on monia; talon rakenteet, asukkaiden energiankulutus sekä käyttötottumukset. Energialuokka on kuitenkin laskennallinen, se ei ole yhtä kuin energiankulutus.

Energialuokan määräytymiseen vaikuttavat ilmanvaihto, ikkunat, lämmöneristys sekä lämmitys, mutta ei kuitenkaan asukkaan omat kulutustottumukset, kuten sähkön ja lämpimän veden käyttö, asukkaiden määrä tai huonelämpötilat.

Rakennuksen energiatehokkuutta ja energialuokkaa voi parantaa muun muassa vaihtamalla lämmitysmuoto. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun tai aurinkopaneelien asentaminen vaikuttaa energiatehokkuuteen ja sitä kautta myös energialuokkaan.

Uusiutuvien energiamuotojen, kuten aurinkovoiman käyttäminen voi parantaa energialuokitusta.
Uusiutuvien energiamuotojen, kuten aurinkovoiman käyttäminen voi parantaa energialuokitusta.
Isännöitsijä
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20199_59943.jpg
Mitkä asiat aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä?
Parhaimmillaan taloyhtiöissä toimitaan sovussa ja hyvässä hengessä, mutta joissakin tapauksissa tilanteet eskaloituvat. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä, ja haimme ratkaisuehdotukset niihin.
20201_62171.jpg
Onko yhtiökokouksessa sanottavaa? Sen aika on taas
Kevään myötä yhä useamman taloyhtiön osakkaan postilaatikkoon tipahtaa kutsu yhtiökokoukseen. On siis aika kuulla, miten omaa omaisuutta hoidetaan. On myös aika päästä vaikuttamaan.Taloyhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Kirjallinen kokouskutsu toimitetaan osakkaille ja tarvittaessa myös vuokralaisille yhtiöjärjestyksen mukaisesti.
20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20226_78700.jpg
Mitä isännöintipalveluun tulee kuulua ja mitä ei?
Oletko joskus pettynyt isännöitsijän palvelun tasoon? Tiedätkö, mitä taloyhtiönne ja isännöitsijän väliseen sopimukseen sisältyy? Moni vastaa ensimmäiseen kysymykseen kyllä. Toisen kysymyksen osalta vastaukset ovat usein vain hallituksen tiedossa ja muut osakkaat sekä asukkaat ovat arvailujen varassa.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton