• Etusivu
  • Remontti

Suositukset turvaamaan sujuva jätehuolto koronaviruksesta huolimatta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.03.2020
20203_63494.jpg

Jätehuolto pyritään pitämään mahdollisimman normaalina, eikä koronavirus aiheuta muutoksia jätteiden käsittelyyn.

Jätteiden lajitteluun ei tarvita muutoksia kodeissa

Koronavirustartunnan saaminen jätteiden välityksellä on epätodennäköistä. Tämän hetken tiedon mukaan tilanne ei aiheuta muutoksia kotitalouksien nykyisiin lajittelukäytäntöihin. Ympäristöministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat antaneet suositukset jätehuollon toimijoille sujuvan ja turvallisen jätehuollon turvaamiseksi poikkeusoloissa.

Jätehuollon toimintavarmuutta voi vaarantaa jätteen kuljettajien ja käsittelylaitosten henkilökunnan mahdollinen samanaikainen sairastuminen tai karanteeniin joutuminen, mikä on kuitenkin epätodennäköistä. Kunnallisia ja yksityisiä jätehuoltotoimijoita on kehotettu varmistamaan häiriötilannesuunnitelmiensa ajantasaisuus ja voimavaransa jätehuollon kriittisten tehtävien hoitamiseksi.

Epidemian laajetessa voidaan joutua antamaan ohjeita ja määräyksiä jätehuoltotoimien priorisoinnista ja jätteiden keräyksestä. Jätehuollon toimijoille on annettu myös suositukset turvalliseen työskentelyyn jätteen kuljetuksessa ja käsittelyssä.

Jätehuollon varautuminen koronaviruksen aiheuttamassa tautiepidemiassa. 19.3.2020(pdf)

Lisätietoja:

Ympäristöministeriö
Marja-Riitta Korhonen, erityisasiantuntija, p. 02952 50398, etunimi.sukunimi@ym.fi

Sosiaali- ja terveysministeriö
Jari Keinänen, johtaja, p. 02951 63311, etunimi.sukunimi@ym.fi

Suomen Kiertovoima KIVO (kysymykset asukkaiden jätehuollosta)
Kaisa Halme, viestinnän asiantuntija, p. 040 869 8350, etunimi.sukunimi@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 20.3.2020

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20211_68402.jpg
Ota nämä asiat huomioon valaistuksen suunnittelussa
Uudisrakennuksessa valaistussuunnittelu kannattaa ajoittaa ennen tai yhtäaikaisesti sähkösuunnittelun kanssa, jotta sähkönsyöttöpisteitä saadaan tarvittava määrä oikeisiin kohtiin. Remontoitavassa kohteessa, jossa sisäkatto ja sisäseinät uudistetaan, ollaan otollisessa tilanteessa myös valaistuksen kohentamisen kannalta. Tässä artikkelissa LedStoren Janne Halttu antaa vinkit valaistuksen suunnitteluun.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT: Putkiremontissa palvelun laatu ratkaisee asukastyytyväisyyden
Kokonaispalvelua tarjoaville yritysverkostoille liiketoimintamahdollisuuksiaVTT:n tutkimuksen mukaan taloyhtiön kannalta onnistuneessa putkiremontissa urakoitsijan valinnassa tulee painottaa hinnan ohella myös urakoitsijan kykyä tuottaa teknisesti hyvää laatua sekä palvelua. Tyytyväisimmät putkiremontin teettäneet asukkaat ovat saaneet vaikuttaa omaa asuntoaan koskeviin ratkaisuihin, ja heille on tiedotettu riittävästi remontin haitoista. Eniten tyytymättömyyttä aiheuttaa luvatun aikataulun pettäminen ja huolimaton työmaakulttuuri. VTT hahmotteli tutkimuksessa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia yritysryhmille, jotka voivat yhdessä tuottaa kaikki putkiremontin aikana tarvittavat palvelut.VTT:n tutkimuksen mukaan taloyhtiöiden asukkaat olivat tyytyväisimpiä putkiremontteihin, kun heille kerrottiin haitoista riittävästi etukäteen, asentajien ammattitaito ja käytös tyydyttivät heitä, asunto oli riittävän siisti remontin aikana ja asuntoon tehtävistä toimenpiteistä ja aikatauluista tiedotettiin riittävästi. Taloyhtiön putkiremontin suunnittelussa pääpaino on yleensä putkiremonttiteknologian valinnassa. Asukkaiden tyytyväisyyden kannalta monilla ei-teknisillä asioilla on kuitenkin suuri merkitys onnistuneissa putkiremonteissa.Putkiremontin tärkein vaihe on hankesuunnittelu. Siinä asetetaan tavoitteet lopputulokselle ja suunnittelulle ja kartoitetaan sekä taloyhtiölle että osakkaille parhaiten sopivat tekniset ja taloudelliset vaihtoehdot. Hankesuunnitelman perusteella taloyhtiö tekee päätöksen putkiremontista. Hyvä ja selkeä hankesuunnitelma on keskeinen asia taloudellisen toteutuksen varmistamisessa, mm. tarjousten saamisessa ja toteutusvaiheen ongelmien välttämisessä.Putkiremontissa on useita vaiheita, joissa tarvitaan palveluntarjoajien ja taloyhtiön edustajien yhteispeliä. Asukkaat kokevat remontin sujuvaksi mikäli heille tiedotetaan riittävästi rakennusvaiheessa ja aikataulut pitävät. Yhteistyö ja toimiminen remontin aikana helpottuvat, mikäli terminologia on selvää myös taloyhtiön edustajille ja asukkaille, urakkasopimukset ja rajat ovat selkeitä ja hankesuunnitteluun on panostettu riittävästi.
20151_42049.jpg
Työllistä, kysy lasituksen talviasennusetua!
Kaikille 12.-31.1.2015 aikana suunnittelu- ja kustannusarvion tilanneille ja siitä tarjouksen saaneille ilmainen lämpömittari!*Pieni ja langaton lämpömittari ilmoittaa lämmön huomaamattomasti maisemaan istuen. Sisältää sisä- ja ulkoyksikön. Vastaanotin pystyy vastaanottamaan signaaleja jopa kolmelta ulkoanturilta.Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti lasituksesta!Talviasennuksessa on ideaa!Käytä hyväksesi talvialennustaJätä hyvästit lumitöilleSäästää pihaa ja istutuksia terassin asennuksessaEnergiansäästöä ja suojaaAikaista kevättäTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti lasituksesta!
20202_62540.jpg
Case 3: Kuka kantaa vastuun päätöksistä taloyhtiössä?
Artikkeli perustuu Markus Talvion luentosarjaan ja on lyhennelmä isosta kokonaisuudesta.
201112_29019.jpg
Tervetuloa vuoden tärkeimpään alan ammattilaispäivään!
Korjausrakentaminen 2012 on yhden päivän tiivis ja interaktiivinen päättäjäfoorumi, joka järjestetään jo kolmatta kertaa Wanhan Sataman uniikissa miljöössä. Tapahtumassa kohtaa vuosittain n. 800 korjausrakentamisen ammattilaista ja n. 40 ratkaisuntarjoajaa.Tapahtuma järjestetään Wanhassa SatamassaTapahtuma avoinna: keskiviikko 1.2.2012 klo 10.00 – 16.00Lisää tapahtumasta…
20204_63926.jpg
Ilmanvaihtoremontilla parempi asumisviihtyvyys ja pienempi energialasku
Monissa rivitaloyhtiöissä suunnitellaan parhaillaan erilaisia remontteja, tavoitteena energiasäästö. Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Lämmöntalteenotolla varustetulla ilmanvaihdolla saavutetaan energiatehokkuuden lisäksi nykyaikaista asumismukavuutta.Monissa vanhemmissa rivitaloyhtiöissä painitaan samanlaisten sisäilmalaatu- ja energiaongelmien kanssa. Ilmanvaihto on toteutettu joko koneellisella poistoilmanvaihdolla (katolla on huippuimuri tai lieden yläpuolella talotuuletin) tai niissä on painovoimainen ilmanvaihto. Lämpöä menee ilmanvaihdon myötä hukkaan ja ilmanvaihdon määrä ei kohtaa tarvetta. Ilmanvaihdon kasvattaminen vanhalla järjestelmällä aiheuttaisi lisää turhaa energian kulutusta ja korvausilmaventtiilien asentaminen vedon tunnetta. Ilmanvaihdon uusiminen nykyaikaiseen koneelliseen ilmanvaihtoon tuleekin pitkällä aikavälillä edullisemmaksi ja lisää asumismukavuutta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton