• Etusivu
  • Remontti

Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Julkaistu 21.09.2020Päivitetty 25.02.2022
20209_66652.jpg

Apollonkadun kerrostalot on rakennettu vieri viereen rinteeseen kallion päälle.

Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.

Ongelmia alkoi ilmestyä asunnon oston jälkeen

170 m2:n huoneisto sijaitsee vuonna 1928 rakennetussa kerrostalossa. Apollonkadun kerrostalot on rakennettu kiinni toisiinsa rinteeseen kallion päälle. Hämeen huoneisto sijaitsee katutasossa, joten osa asunnon seinistä on osittain maan alla.

Tuomas Häme kertoo, että jonkun ajan kuluttua asunnon oston jälkeen he huomasivat vaimonsa kanssa asunnossa sisäilmaongelmia. Ilma tuntui tunkkaiselta ja asunnossa oli hajuhaittoja. Pian selvisi, että jo ennen asunnon ostoa, asunnossa oli ollut sisäilma- ja kosteusongelmia. Tästä alkoivat ongelmien selvittelyt ja pitkä korjauskierre.

Yli 20 vuoden aikana kosteusongelmia on ilmennyt aina aika ajoin. Ensimmäisten remonttien aikana 1990-luvulla naapuritaloyhtiön jätevedet tulivat asuntoon. Onneksi lattia oli jo revitty auki, joten vedet tulivat soraperustusten päälle. Taloyhtiössä tehtiin putkiremontti vuonna 2003, jolloin keittiöstä löytyi kosteutta. Myös kadun puolella oleva sähkökaappi oli asennettu väärin ja sen takaa olevasta onkalosta vesi pääsi valumaan olohuoneeseen. Lopulta Helsingin Energia poisti sähkökaapin kokonaan.

Putkiremontin yhteydessä taloyhtiöön asennettiin uudet korvausilmaventtiilit, mutta ne eivät auttaneet sisäilmaongelmiin. Sisäilmatutkimuksessa huoneistossa havaittiin mikrobihaittoja, minkä jälkeen asunnossa alkoivat perusteelliset korjaukset.

Näiden kaikkien korjausten vuoksi vuosien saatossa Tuomas Häme perheineen on joutunut muuttamaan pariin otteeseen remontin alta pois. Puhumattakaan kerroista, jotka he ovat joutuneet asumaan remontin keskellä.

Perustamistapa syynä kosteusongelmiin

Taloyhtiön kosteusongelmat johtuivat pitkälti 1920-luvun aikaisesta rakentamistavasta. Rakennuksessa on huokoinen tiiliperustus, jota pitkin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti ylöspäin. Suurin osa kosteudesta perustuksiin valuu kuitenkin naapuritaloyhtiön puolelta kalliota pitkin asunnon seinää päin ja sitä pitkin lattian alle sekä perustuksiin. Taloyhtiöllä ei ole myöskään omaa ulkoseinää, vaan se on rakennettu viereisen taloyhtiön ulkoseinään kiinni.

Ongelmaa ei pystytty korjaamaan ulkoapäin, koska salaojia oli mahdoton uusia kuin takapihan puolelta ja muut ulkopuoliset ratkaisut olisivat mahdotonta toteuttaa. Kosteusongelma oli pakko korjata asunnon sisältä ja löytää siihen sopiva ratkaisu.

Lue myös:Vaihtoehto salaojille – näin korjaat mahdottomat kosteusongelmat

Takapihan muurista näkee, miten jatkuva kosteus on sitä rapauttanut. Kuvasta näkee myös hyvin, kuinka paljon korkeammalla viereisen taloyhtiön piha on tähän taloyhtiöön verrattuna.
Takapihan muurista näkee, miten jatkuva kosteus on sitä rapauttanut. Kuvasta näkee myös hyvin, kuinka paljon korkeammalla viereisen taloyhtiön piha on tähän taloyhtiöön verrattuna.

Ratkaisu löytyi soittokierroksella korkeakouluihin

Kun sopivaa korjausmenetelmää ei löytynyt ja tuntui, että kaikki oli jo kokeiltu, alkoi Tuomas Häme itse etsimään ongelmaan ratkaisua. Hän aloitti soittokierroksen ammattikorkeakouluihin. Lopulta Aalto-yliopistosta vinkattiin hänelle SafeDrying-järjestelmästä. SafeDrying oli tehnyt Amos Rex -taidemuseoon kuivatuksen, josta oli tehty artikkeli Betoni-lehteen. Häme etsi artikkelin käsiinsä ja sen jälkeen soitti SafeDrying-järjestelmän kehittäjälle Esa Tommolalle. Artikkeli ja Tommola vakuuttivat Hämeen, että tässä olisi oikea ratkaisu heidän taloyhtiöönsä. Taloyhtiö vakuuttui ratkaisusta ja alkoi viemään projektia eteenpäin.

Huoneiston remontti oli aloitettu syksyllä 2018 ja esimerkiksi asunnon lattiat oli jo revitty auki, kun SafeDrying tuli mukaan remonttiin. SafeDrying-järjestelmä asennus saatiin nopeasti käyntiin talvella 2019 heti taloyhtiön hyväksynnän jälkeen. Järjestelmä asennettiin takapihan puoleisiin makuuhuoneisiin lattiavaluun. Muualla asunnossa putkisto kulkee seinän vieressä putkistoa varten lattiaan jyrsityssä urassa.

Itse kuivatusyksikkö on sijoitettu taloyhtiön kellariin, jossa se saa hurista rauhassa. Itse asunnossa ei kuulu mitään ylimääräisiä ääniä, vaikka kuinka yrittäisi kuunnella. Myöskään kuivatusyksikön ääni ei kuulu rappukäytävään tai häiritse talon asukkaita mitenkään.

Oleskeluhuoneen seinän takana sijaitsee naapuritaloyhtiön autotalli.
Oleskeluhuoneen seinän takana sijaitsee naapuritaloyhtiön autotalli.
Taloyhtiöillä on yhteinen palomuuri, joka on tehnyt korjausolosuhteista haastavia.
Taloyhtiöillä on yhteinen palomuuri, joka on tehnyt korjausolosuhteista haastavia.

SafeDrying-kuivatusjärjestelmä on osa lattiaa koko ajan kuivattaen naapurista valuvaa kosteutta. Koska kuivatus tapahtuu vaan yhdestä suunnasta, on kuivatusjärjestelmän oltava koko ajan päällä, jotta asunto pysyy kuivana ja asumiskelpoisena. Joka kuukausi taloyhtiö saa raportin, josta nähdään ajantasaiset kosteuslukemat. Jos lukemat olisivat jostain syystä liian korkeat, pystyttäisiin niihin reagoimaan nopeasti.

Taloyhtiön ja SafeDryingin toiveena olisi ollut, että järjestelmä olisi asennettu myös viereiseen taloyhtiöön. Mutta viereisen taloyhtiön alimmaisessa kerroksessa sijaitsevat autotallit, joten taloyhtiö ei ollut halukas satsaamaan niihin, eikä rakennusvalvonta myöskään edellyttänyt sitä. Vaikka SafeDrying-järjestelmä toimii loistavasti, taloyhtiö etsii ratkaisua kuitenkin vielä, miten kosteusrasitetta voitaisiin entisestään pienentää.

Tuomas Häme on tyytyväinen SafeDrying-järjestelmään ja yritykseltä saamaansa palveluun.
Tuomas Häme on tyytyväinen SafeDrying-järjestelmään ja yritykseltä saamaansa palveluun.

Hämeet pääsivät muuttamaan takaisin kotiinsa kesällä 2019 asuttuaan vuoden pois kotoaan. Nyt vuotta myöhemmin Tuomas Häme vaimonsa kanssa ovat tyytyväisiä asuntoonsa. Hajuhaittoja ei enää ole ja sisäilma on raikasta.

-Tutkijalla pitää aina olla pientä pelivaraa, ettei mitään voi sanoa varmaksi, mutta uskon, että tämän parempaa ratkaisua ei olisi helpolla löytynyt, Tuomas Häme toteaa lopuksi.

Haluaisitko lisätietoa? SafeDryingin asiantuntijat auttavat mielellään

Haluaisitko lisätietoa? SafeDryingin asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
kuivatus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
Rivitalon etupiha
Pienen taloyhtiön haasteet kosteusongelman hoidossa
Kun Jäkärlänkujan rivitaloyhtiö Helsingissä kohtasi mittavat kosteusongelmat, päätti taloyhtiön asukkaat lähestyä ongelmaa innovatiivisella tavalla SafeDrying-järjestelmän avulla. Tämä osoittautui kustannustehokkaaksi ratkaisuksi verrattuna perinteisille kosteudenpoistotekniikoille.
20213_69542.jpg
Ilmastonmuutos aiheuttaa haasteita taloyhtiöillekin
Välillä hallituksen puheenjohtajalle tulee isoja tehtäviä eteen. Näin kävi myös Helsingin Eirassa sijaitsevassa taloyhtiössä, kun vuonna 1911 rakennetun arvokiinteistön koko ulkovaippa päätettiin remontoida perusteellisesti. Kiinteistö on rakennettu rinteeseen kallion päälle lähelle merenrantaa, jossa mereltä puhaltava tuuli ja sade asettavat julkisivut suuren säärasituksen alle.
20223_77127.jpg
Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu - näin korjaat mahdottomat kosteus­ongelmat
Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.
20179_50230.jpg
Salaojasuunnittelulla terveet perustat
Salaojasuunnittelulla terveet perustatMaaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.
20164_46104.jpg
Mistä voisi johtua alakäytävän tunkkainen haju?
Monelle asukkaalle ja kiinteistön omistajalle tulee yllätyksenä, missä kunnossa rakennuksen alapohja on. Ongelma havaitaan usein vasta siinä vaiheessa, kun asuin- tai oleskelutiloissa huomataan epämiellyttää hajua. Hajut ja muut ilman epäpuhtaudet kulkeutuvat rakennevuotoina asuintiloihin asuntojen ollessa hieman alipaineisia alapohjaan nähden. Useissa tapauksissa myös kiinteistön ilmanvaihto on muutenkin puutteellista eikä korvausilman saanti ole riittävää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton