Yli 75 prosenttia kaikista parvekkeista on lasitettuja – Ovatko parvekelasit tarpeellisia ja miksi?

Asutko kerrostalossa, jonka parvekkeet on lasitettu? Hyvin mahdollisesti, sillä tällä hetkellä Suomessa yli 75 prosenttia kerrostaloparvekkeista on lasitettuja. Uudisrakentamisessa lasitus asennetaan jo yli 90 prosenttiin kerrostaloista.

FI-Facade-Newconstruction-

Parvekelasitus ei lisää vain asumismukavuutta ja parvekkeen käyttömahdollisuuksia, vaan siitä on monia muitakin hyötyjä, joita on tutkittu niin käyttäjäkokemuksin kuin tieteellisesti.

Parvekelasituksen hyödyt

Tapaamme asua ja elää vaikuttaa esimerkiksi kaupungistuminen, jonka myötä ihmiset asuvat yhä lähempänä toinen toistaan. Muuttoliike maalta kaupunkeihin on lisännyt kerrostalorakentamista. Samalla myös liikenne on kasvanut, minkä myötä myös melu- ja ilmansaasteet ovat lisääntyneet. Ihmisillä on kaupungistumisesta huolimatta tarve yksityiseen ulko-oleskeluun. Tätä tarvetta palvelevat parvekkeet, jotka mahdollistavat käytännöllisen ulkoelämän. Nykypäivänä parvekelasitukset ovat kiinteä osa parvekkeen varustusta ja niiden tarpeellisuuden puolesta puhuvat asukkaiden lisäksi myös arkkitehdit ja rakentajat.

Terassin käyttöaika pitenee lasituksen ansiosta 1-2,5 kuukautta - joissain paikoissa jopa ympärivuotiseksi.

Lasituksen avulla parvekkeiden käytettävyys ja kalustettavuus parantuu, mikä lisää asumisviihtyvyyttä. Lasitettua parveketta voidaan käyttää sisätilojen tavoin, viihtyisänä lisähuoneena lähes ympäri vuoden. Lasten ja lemmikkien on turvallista oleskella lasitetulla parvekkeella ja lasitus mahdollistaa parvekkeen käyttämisen myös pienenä puutarhana.

vk24-lumon-elaimet-1920x1080

Lasitus ei ole vain uudiskohteiden luksusta

Lasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiinkin kiinteistöihin, mikä muuntaa vanhankin parvekkeen viihtyisäksi ja arvokkaaksi lisätilaksi. Moni vanha rakennus nuortuu tyylillä toteutetun parvekelasitus -julkisivuremontin myötä. Lasi on myös parvekkeiden kaidemateriaalina yhä suositumpi sen kestävyyden ja helppohoitoisuuden ansiosta.

Parvekelasien tuoma suoja itsessään pidentää parvekerakenteiden käyttöikää 5-10 vuodella. Mikäli parvekelasittaminen yhdistetään massiiviseen parvekerakenteen korjaamiseen, saadaan lisää käyttöikää 25-30 vuotta.

Tutustu silkkipainotekniikalla tehtyyn parvekelasitukseen

Lumon-parvekejulkisivu-korjausrakentaminen-silkkipainolasi-parv

Lasitus vähentää parveketilan puhtaanapidon tarvetta ja kalusteet säilyvät suojassa tuulelta, sateelta sekä siitepölyltä.

Mittausten mukaan parvekelasitus auttaa myös meluhaittojen torjunnassa. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että lasituksen ansiosta parvekkeen lämpötila on tyypillisesti 2-15 astetta ulkoilmaa lämpimämpää sijainnista ja vuorokaudenajasta riippuen. Lämpimämpi ilma pienentää parvekkeen kohdalla olevan ulkoseinärakenteiden lämpöhäviötä ja tuo siten energiataloudellista hyötyä.

Auringonsuojaverhot estävät parveketilan ylilämpenemisen kesäaikaan, mutta lisäävät myös yksityisyyttä hämärään vuodenaikaan.

Tutkittua tietoa lasituksista

Parvekkeet voidaan peruskorjauksen sijaan uusia kokonaan, jolloin myös niiden kokoa voidaan kasvattaa ja talon ilmettä muuttaa modernimmaksi. Samalla asumisviihtyvyys kasvaa ja kiinteistön arvo nousee. Hyvin huollettuna uusi parveke kestää jopa 60-130 vuotta.

Lue referenssikohteesta, jossa vanhat parvekkeet uusittiin kokonaan

Pyydä ammattilaista kertomaan lisää


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
7.10.2021