Asunto-osakekirjat jäävät historiaan

Suomessa on käynnissä iso digitaalinen murros, kun osakehuoneistojen paperiset osakekirjat vaihtuvat vähitellen sähköisiksi omistajamerkinnöiksi. Tietojen kerääminen huoneistotietojärjestelmään vaatii työpanosta taloyhtiöiltä ja osakkailta.

Kuva: Riku NikkiläKuva: Riku Nikkilä

Huoneistotietojärjestelmän tarkoituksena on luoda Suomeen uusi valtakunnallinen rekisteri, jonne kootaan tiedot osakehuoneistoista sekä niiden omistajista ja panttauksista. Järjestelmän tärkeimpiä tavoitteita ovat tiedonsaannin parantaminen sekä asuntokaupan ja luotonannon sujuvoittaminen.

Vanhojen (ennen vuotta 2019 perustettujen) asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen.

Taloyhtiö siirtää osakeluettelon

Osakeluettelo siirretään Maanmittauslaitoksen sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Palvelu tarjoaa siirron pohjaksi esitäytettyjä tietoja taloyhtiöstä sekä osakehuoneistoista ja niiden omistajista.
 

"Koska taloyhtiöt ovat keskenään erilaisia ja erikokoisia, tarjoamme eri vaihtoehtoja sekä osakeluettelon siirtoa että taloyhtiöiden tietopalvelua varten. Siirrossa voi hyödyntää pohjana isännöintijärjestelmästä tuotettua siirtotiedostoa, jolloin kaikkea tietoa ei tarvitse lisätä manuaalisesti. Rajapinnat järjestelmien välillä otetaan käyttöön isännöintijärjestelmästä riippuen loppuvuodesta 2021 alkaen"

Markus Tast​​​​​​​, johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos
Kuva: Riku NikkiläKuva: Riku Nikkilä

Osakeluettelon siirron voi tehdä isännöitsijä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai henkilö, joka on valtuutettu siirron tekemiseen. Kaupparekisterin tiedot kannattaa päivittää ajan tasalle jo ennen siirtoa.

Maanmittauslaitos on perustanut osakeluettelon siirron kysymyksille erillisen osakeluettelon siirron tukipalvelun, josta on mahdollista saada apua osakeluettelon siirtoon sekä puhelimitse että verkkolomakkeella. Puhelinpalvelu on avoinna arkipäivisin.

Osakeluettelon siirto hyödyttää taloyhtiötä

Osakeluettelon siirron jälkeen Maanmittauslaitos huolehtii tietojen ylläpidosta ja siitä, että uudet omistajat merkitään osakeluetteloon. Taloyhtiö saa osakeluettelon siirron jälkeen huoneistotietojärjestelmästä ajantasaiset osakeluettelon tiedot, osakkaiden yhteystiedot sekä ilmoitukset omistajanvaihdoksista. Isännöintijärjestelmää käyttävällä taloyhtiöllä on mahdollista saada tiedot suoraan isännöintijärjestelmään Maanmittauslaitoksen tarjoaman rajapintapalvelun kautta.

– Osakeluettelon siirtämisestä on suuri hyöty taloyhtiölle. Esimerkiksi omistajanvaihdoksissa monimutkaisten tai hankalien saantotilanteiden selvittäminen on tämän jälkeen viranomaisen eli Maanmittauslaitoksen vastuulla. Taloyhtiön ei tarvitse jatkossa myöskään enää valvoa varainsiirtoveron maksua, Tast sanoo.

Myös osakkaiden pitää toimia

Taloyhtiö ilmoittaa osakeluettelon siirrosta osakkeenomistajille. Osakeluettelon siirron jälkeen jokainen osakas hakee vielä erikseen omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.

Omistuksen rekisteröinnin jälkeen huoneistolla on sähköinen omistajamerkintä. Osakkaan ei enää tarvitse huolehtia paperisen osakekirjan säilyttämisestä eikä sen mahdollisesta katoamisesta.

– Järjestelmä on jo itsessään huikea loikka paperisesta systeemistä sähköiseen maailmaan. Asunto-osakkeiden omistajatiedot saadaan tulevaisuudessa kootusti ja luotettavasti viranomaisen rekisteristä. Lisäksi asuntokauppa ja asunto-osakkeen käyttäminen lainan vakuutena helpottuu, muistuttaa Tast huoneistotietojärjestelmän hyödyistä.

Huoneistotietojärjestelmään siirryttäessä helpottuu muun muassa asuntokauppa / Kuva: Riku NikkiläHuoneistotietojärjestelmään siirryttäessä helpottuu muun muassa asuntokauppa / Kuva: Riku Nikkilä

Huoneistotietojärjestelmä lyhyesti

  • Osakehuoneistojen omistaja- ja panttaustietojen valtakunnallinen rekisteri, jota ylläpitää Maanmittauslaitos
  • Edistää tiedonsaantia ja asuntokaupan sähköistämistä Suomessa
  • Helpottaa esimerkiksi taloyhtiöiden, isännöinnin, kiinteistönvälityksen, pankkien sekä julkishallinnon työtä
  • Vanhat taloyhtiöt siirtävät osakeluettelonsa Maanmittauslaitokselle vuoden 2023 loppuun mennessä, minkä jälkeen jokainen osakkeenomistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.
  • Uudet (vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut) taloyhtiöt tulevat suoraan huoneistotietojärjestelmään. Huoneistoilla on alusta asti sähköinen omistajamerkintä eikä paperisia osakekirjoja enää paineta.

Haluatko lisätietoa? Lue lisää tai jätä yhteydenottopyyntö

LUE LISÄÄJÄTÄ YHTEYDENOTTOPYYNTÖ

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
3.11.2021