• Etusivu
  • Isännöitsijä

Asunto-osakekirjat jäävät historiaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Maanmittauslaitos
Julkaistu 10.03.2021Päivitetty 28.02.2022
20214_69213.jpg

Kuva: Riku Nikkilä

Suomessa on käynnissä iso digitaalinen murros, kun osakehuoneistojen paperiset osakekirjat vaihtuvat vähitellen sähköisiksi omistajamerkinnöiksi. Tietojen kerääminen huoneistotietojärjestelmään vaatii työpanosta taloyhtiöiltä ja osakkailta.

Huoneistotietojärjestelmän tarkoituksena on luoda Suomeen uusi valtakunnallinen rekisteri, jonne kootaan tiedot osakehuoneistoista sekä niiden omistajista ja panttauksista. Järjestelmän tärkeimpiä tavoitteita ovat tiedonsaannin parantaminen sekä asuntokaupan ja luotonannon sujuvoittaminen.

Vanhojen (ennen vuotta 2019 perustettujen) asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen.

Taloyhtiö siirtää osakeluettelon

Osakeluettelo siirretään Maanmittauslaitoksen sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Palvelu tarjoaa siirron pohjaksi esitäytettyjä tietoja taloyhtiöstä sekä osakehuoneistoista ja niiden omistajista.

"Koska taloyhtiöt ovat keskenään erilaisia ja erikokoisia, tarjoamme eri vaihtoehtoja sekä osakeluettelon siirtoa että taloyhtiöiden tietopalvelua varten. Siirrossa voi hyödyntää pohjana isännöintijärjestelmästä tuotettua siirtotiedostoa, jolloin kaikkea tietoa ei tarvitse lisätä manuaalisesti. Rajapintoja eri isännöintijärjestelmien välillä rakennetaan jatkuvasti ja ensimmäisten järjestelmien rajapinnat saatiin käyttöön loppuvuodesta 2021."
Markus Tast, johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos
Kuva: Riku Nikkilä
Kuva: Riku Nikkilä

Osakeluettelon siirron voi tehdä isännöitsijä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai henkilö, joka on valtuutettu siirron tekemiseen. Kaupparekisterin tiedot kannattaa päivittää ajan tasalle jo ennen siirtoa.

Maanmittauslaitos on perustanut osakeluettelon siirron kysymyksille erillisen osakeluettelon siirron tukipalvelun, josta on mahdollista saada apua osakeluettelon siirtoon sekä puhelimitse että verkkolomakkeella. Puhelinpalvelu on avoinna arkipäivisin.

Osakeluettelon siirto hyödyttää taloyhtiötä

Osakeluettelon siirron jälkeen Maanmittauslaitos huolehtii tietojen ylläpidosta ja siitä, että uudet omistajat merkitään osakeluetteloon. Taloyhtiö saa osakeluettelon siirron jälkeen huoneistotietojärjestelmästä ajantasaiset osakeluettelon tiedot, osakkaiden yhteystiedot sekä ilmoitukset omistajanvaihdoksista. Isännöintijärjestelmää käyttävällä taloyhtiöllä on mahdollista saada tiedot suoraan isännöintijärjestelmään Maanmittauslaitoksen tarjoaman rajapintapalvelun kautta.

"Osakeluettelon siirtämisestä on suuri hyöty taloyhtiölle. Esimerkiksi omistajanvaihdoksissa monimutkaisten tai hankalien saantotilanteiden selvittäminen on tämän jälkeen viranomaisen eli Maanmittauslaitoksen vastuulla. Taloyhtiön ei tarvitse jatkossa myöskään enää valvoa varainsiirtoveron maksua."
Markus Tast, johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos

Myös osakkaiden pitää toimia

Taloyhtiö ilmoittaa osakeluettelon siirrosta osakkeenomistajille. Osakeluettelon siirron jälkeen jokainen osakas hakee vielä erikseen omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.

Omistuksen rekisteröinnin jälkeen huoneistolla on sähköinen omistajamerkintä. Osakkaan ei enää tarvitse huolehtia paperisen osakekirjan säilyttämisestä eikä sen mahdollisesta katoamisesta.

"Järjestelmä on jo itsessään huikea loikka paperisesta systeemistä sähköiseen maailmaan. Asunto-osakkeiden omistajatiedot saadaan tulevaisuudessa kootusti ja luotettavasti viranomaisen rekisteristä. Lisäksi asuntokauppa ja asunto-osakkeen käyttäminen lainan vakuutena helpottuu."
Markus Tast, johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos
Huoneistotietojärjestelmään siirryttäessä helpottuu muun muassa asuntokauppa / Kuva: Riku Nikkilä
Huoneistotietojärjestelmään siirryttäessä helpottuu muun muassa asuntokauppa / Kuva: Riku Nikkilä
Info

Info

Huoneistotietojärjestelmä lyhyesti

  • Osakehuoneistojen omistaja- ja panttaustietojen valtakunnallinen rekisteri, jota ylläpitää Maanmittauslaitos
  • Edistää tiedonsaantia ja asuntokaupan sähköistämistä Suomessa
  • Helpottaa esimerkiksi taloyhtiöiden, isännöinnin, kiinteistönvälityksen, pankkien sekä julkishallinnon työtä
  • Vanhat taloyhtiöt siirtävät osakeluettelonsa Maanmittauslaitokselle vuoden 2023 loppuun mennessä, minkä jälkeen jokainen osakkeenomistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.
  • Uudet (vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut) taloyhtiöt tulevat suoraan huoneistotietojärjestelmään. Huoneistoilla on alusta asti sähköinen omistajamerkintä eikä paperisia osakekirjoja enää paineta.

Haluatko lisätietoa? Lue lisää tai jätä yhteydenottopyyntö

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Maanmittauslaitos
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
20208_66301.jpg
Huoneistotietojärjestelmä – mitä pitää tietää?
Suomessa on otettu käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä vuonna 2019, kun huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö tuli voimaan. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot taloyhtiöistä ja huoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Samalla huoneistojen paperiset osakekirjat poistuvat vähitellen. Huoneistotietojärjestelmästä vastaa Maanmittauslaitos
202010_67107.jpg
Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotieto­järjestelmään?
Huoneistotietojärjestelmä otettiin valtakunnallisesti käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Taloyhtiön osakeluettelot tulee siirtää järjestelmään – miten siirto siis tapahtuu?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton