• Etusivu
  • Piha

Hoitamaton piha tulee taloyhtiölle kalliiksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.04.2021Päivitetty 28.04.2021
20214_70119.jpg

Säännöllisesti hoidettu piha-alue on siisti ja viihtyisä.

Moniko miettii, miten siisti, viihtyisä ja hyvin hoidettu piha voi lisätä kiinteistön arvoa, joskus jopa merkittävästikin. Tyytyväisyys asuinympäristöön katsotaan asuntokauppoja tehdessä myös suureksi eduksi. Olisitko itse valmis ostamaan osakkeen taloyhtiöstä, jonka piha muistuttaa enemmän kaatopaikkaa kuin kutsuvaa keidasta?

Säännöllisesti hoidetun pihan hoitokustannukset tulevat taloyhtiölle edullisemmaksi kuin hoitamatta jääneen pihan täydellinen huolto ja kunnostus jälkeenpäin. Viherympäristö ry:n mukaan asuinkiinteistöt voivat säästää jopa lähes 10 000 € (sis. alv) panostamalla pihojen hoitoon.

Hoitamalla säästät

Kaikki rakenteet ja rakennettu, niin myös pihat, kaipaavat säännöllistä kunnostusta ja huolenpitoa. Uudisrakennuskohteen valmistumisen jälkeen ensimmäiset kaksi-kolme vuotta ovat erityisen tärkeitä pihan hoidon kannalta, jolloin viheralueet tarvitsevat erityistä huomiota ja säännöllistä hoitoa. Mitä paremmin alkuajan hoito tehdään sitä helpompaa ja kustannustehokkaampaa jatkohoito on.

Heidi Kiurun opinnäytetyössä "Asuinkiinteistöjen viheralueiden hoidon jatkuvuuden takaaminen" on laskettu, että säännöllisesti hoidettujen pihojen hoidon hinta asuinneliöittäin kahdelta vuodelta oli halvimmillaan 1,18 € (alv. 0 %), kun hoitamattoman ja peruskunnostetun pihan neliöhinta oli yli 5,25 € (alv. 0 %).

Tehdyssä kustannusvertailussa pihan säännöllisen kahden vuoden takuuajanhoidon kustannukset ovat 8000 € (alv. 0 %). Kun piha jätetään hoitamatta ja peruskunnostetaan parin kolmen vuoden jälkeen, kustannukset voivat helposti jopa tuplaantua.

20214_70121.jpg
Ohje

Ohje

Pihan takuuaikaisiin hoitotöihin kuuluvat

  • nurmialueiden hoito
  • istutusten kastelu ja kitkentätyöt
  • lannoitukset
  • reunojen kanttaukset
  • kuolleiden taimien uusinnat
  • puiden ja pensaiden leikkuut

Puiden sidonnoista ja tuennoista on myös syytä pitää huolta takuuaikana ja poistaa tuennat, kun niitä ei enää tarvita. Jos pihalla on paljon erityistä hoitoa vaativia kasvillisuusrakenteita kuten perennavaltaisia alueita, maksaruohomattoja, kunttaa tai niittyä, kannattaa hoidon suhteen olla erityisen valppaana.

Pihoihin kannattaa panostaa

Taloyhtiön pihan hoitamatta jättäminen ja pihan korjailu jälkikäteen tulee siis huomattavasti kalliimmaksi kuin hyvin hoidettu piha. Hyvin hoidettu ja laadukkaasti suunniteltu piha lyhentää myös asuntojen myyntiaikaa ja nostaa kiinteistön arvoa. Kestävän kehityksen mukaista on myös se, että jo kertaalleen istutettuja taimia ei tarvitse vaihtaa uusiin vain sen vuoksi, ettei niitä hoideta.

Vihreät ja vehreät pihat ovat myös kaupunkimaisemalle ja kaupunkivihreälle hyvin merkittäviä osa-alueita. Viheralueet ovat eteenkin vanhuksille ja lapsille erityisen tärkeitä, koska mahdollisuutta lähteä kauemmaksi ei välttämättä ole.

Valitettavan usein vastaantuleva piha-alue, jossa istutusalueita ei ole kitketty eikä puiden ja pensaiden hoidosta huolehdittu.
Valitettavan usein vastaantuleva piha-alue, jossa istutusalueita ei ole kitketty eikä puiden ja pensaiden hoidosta huolehdittu.
Perennamatoista ja perennavaltaisista alueista kannattaa huolehtia hyvin, jotta nurmikko ja muut rikkakasvit eivät valtaa aluetta kuten kuvassa.
Perennamatoista ja perennavaltaisista alueista kannattaa huolehtia hyvin, jotta nurmikko ja muut rikkakasvit eivät valtaa aluetta kuten kuvassa.
– Jos piha tarvitsee hoitoa, kannattaa kääntyä viheralan ammattilaisten puoleen. Monet viheralan yritykset ja ammattilaiset tarjoavat hoito- ja konsultointipalvelua pihojen oikeaoppiseen hoitoon. Jo nopea konsultointikäynti voi olla ratkaiseva pihan kunnon ja hoitokustannusten kannalta.
Viherympäristöliiton toiminnanjohtaja Annina Vuorsalo.

Hoitamaton piha vai niitty?

Viherympäristö ry:n tiedotteen mukaan uutta suuntausta hoitotöihin tuovat esimerkiksi dynaaminen istutussuuntaus, Kestävän ympäristörakentamisen toimintamallin huomioiminen ja pelastetaan pörriäiset - tyyppisen ajattelutavan lisääntyminen. Esimerkiksi leikkaamaton nurmikko ei ole aina huonosti hoidettu vaan saattaa olla niittynurmikkoa tai siirtymävaiheessa niityksi.

Hallittu hoitamattomuus ei siis tarkoita huonosti hoidettua vaan on tarkoituksenmukaista toimintaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Tämän tyyppisen hoitotavan yleinen hyväksyntä vaatii keskustelua ja yleistä asennemuutosta siihen, mikä katsotaan hyvin hoidetuksi viheralueeksi.

Info

Info

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Lähteet:
Heidi Kiuru: Asuinkiinteistöjen viheralueiden hoidon jatkuvuuden takaaminen
Viheralan ammattilaisten yhteystiedot: Vihreä Kirja 2021

Viherympäristöliitto ry on viheralan keskusjärjestö. Liiton tärkeimpiä tehtäviä ovat viheralan ammatillinen kehittäminen ja ammattialan tunnetuksi tekeminen. Lisätiedot: www.vyl.fi ja www.viherymparisto.fi

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20214_69213.jpg
Asunto-osake­kirjat jäävät historiaan
Suomessa on käynnissä iso digitaalinen murros, kun osakehuoneistojen paperiset osakekirjat vaihtuvat vähitellen sähköisiksi omistajamerkinnöiksi. Tietojen kerääminen huoneistotietojärjestelmään vaatii työpanosta taloyhtiöiltä ja osakkailta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Onko taloyhtiön johtohenkilö esteellinen?
Jos taloyhtiön hallituksessa on kolme henkilöä. Hallituksen puheenjohtaja, hänen siskonsa ja yksi henkilö näiden lisäksi. Kaikki asuvat talossa, isännöitsijä ei asu. Onko tässä esteellisyysongelma?
20199_60174.jpg
Ei enää kääntyvän välioven ongelmaa
Kotimainen Liune-väliovi korvaa kääntyvän oven tai pintaliukuoven ja tuo lisätilaa asiakkaan kotiin 1-3 neliömetriä per ovi. Kasvukeskuksissa asumisen neliöt ovat tiukassa, joten ne on saatava hyötykäyttöön. Ratkaisuksi on luotu tilaa säästävä, ääntä eristävä ja asumismukavuutta lisäävä Liune-ovi. Tämä tuo huomattavasti tilaa asumiseen ja tilan käyttöön. Liunessa yhdistyvät arjen esteettömyys, pettämätön tekniikka ja tyylikäs ulkonäkö. Liune tuotteet voi tilata suoraan verkosta, ja ne toimitetaan kasattuna, valmiina ja asennusystävällisenä tuotekokonaisuutena. Lopputulos on elinkaarilaadukas tilaratkaisu, joka tukee kiinteistön arvoa.
20186_53564.jpg
Kiviaineinen seinä on turvallinen
Kiviaineiset Leca- ja Kahi-harkot ovat varma ja turvallinen ratkaisu märkätilojen seiniin. Lisäksi tuotteiden ääni- ja palo-ominaisuudet ovat erinomaiset.
20103_20732.jpg
Suhdanneluontoinen energia-avustus 2010
Suhdanneluonteinen energia-avustus kerros- ja rivitalojen korjauksia varten 2010Valtion on myöntänyt vuoden 2010 talousarviossa suhdanneluonteiseen rakennuksien energiatehokkuutta parantaviin tai uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviin korjauksiin käytettäväksi avustusta. Avustusta myönnetään ajalla 1.4–31.12.2010 enintään 37 miljoonaa euroa. Nyt myönnettävä avustus korvaa aiemmin yhteisöille myönnettävät energia-avustukset, pois lukien energiakatselmuksiin myönnettäviä avustuksia. Avustuksen toivotaan edistävän rakennusalan työllisyyttä ja rakentamisen elpymistä sekä energiapoliittisten tavoitteiden toteutumista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton