• Etusivu
  • Ajankohtaista

Suhdanneluonteinen energia-avustus 2010 on nyt haettavissa!

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.03.2010Päivitetty 08.04.2010
20103_20732.jpg

Avustusta myönnetään mm. rakennuksen ulkovaipan korjaukseen.

Suhdanneluonteinen energia-avustus kerros- ja rivitalojen korjauksia varten 2010

Valtion on myöntänyt vuoden 2010 talousarviossa suhdanneluonteiseen rakennuksien energiatehokkuutta parantaviin tai uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviin korjauksiin käytettäväksi avustusta. Avustusta myönnetään ajalla 1.4–31.12.2010 enintään 37 miljoonaa euroa. Nyt myönnettävä avustus korvaa aiemmin yhteisöille myönnettävät energia-avustukset, pois lukien energiakatselmuksiin myönnettäviä avustuksia. Avustuksen toivotaan edistävän rakennusalan työllisyyttä ja rakentamisen elpymistä sekä energiapoliittisten tavoitteiden toteutumista.

Ketkä avustusta voivat hakea?

Avustusta voi hakea parannus- tai korjaustoimenpiteelle, mikäli asuinrakennus on ympärivuotisessa käytössä ja se käsittää vähintään kaksi asuinhuoneistoa. Avustusta voi hakea ja saada asuinrakennuksen omistava yhteisö tai kunnossapitovastuun omaava taso. Avustusta ei myönnetä yksityisessä omistuksessa oleville vuokrataloille.

Avustuksen hakeminen

Avustuksen myöntää se kunta, jossa korjattava asuinrakennus on. Hakuaika alkoi 1.4.2010, mistä lähtien hakemukset on voinut jättää kunnalle, hakuaika päättyy 17.9.2010. Hakemukset eritellään siltä osin mikäli haetaan tukea uusiutuvan energian käyttöönotolle(lomake ARA 37a/10) tai energiatehokkuuden parantamiselle (lomake ARA 37b/10). Päätökset avustuksista tehdään kunnissa syksyllä 2010.

Avustuksen määrä

Avustusta on tarkoitus myöntää 15 % hyväksyttävistä kustannuksista mikäli erityistä syytä pienempään avustukseen ei ole. Avustus myönnetään suhteessa toteutuneisiin kustannuksiin. Pienempään kuin 15 % avustukseen velvoittava syy voi olla esimerkiksi se, että tehtävä remontti ei kokonaisuudessa täytä avustuksen asettamia vaatimuksia. Silloin avustus myönnetään vain niiltä osin kuin vaatimukset täyttyvät. Avustusta ei voida myöntää hankkeelle, jolle jo myönnetään entuudestaan energia-avustusta.

Avustettavat toimenpiteet

Rakennuksen energiatehokkuutta parantavien ja uusituvan energian käyttöönottoa koskevien korjaustoimenpiteiden avustamiseksi myönnettävä avustus voi kohdistua asuinrakennukseen tai rakennukseen liittyvään yhteistilaan. Avustuksen tarkoituksena ei ole tukea huoltoon tai ylläpitoon liittyviä toimintoja vaan alarajana arvioiduille kustannuksille on 5000 euroa. Tehtävien korjaustoimien olisi hyvä perustua energiakatselmukseen tai muuhun vastaavaan energiankulutusta koskevaan selvitykseen. Avustettavat toimenpiteet voidaan jakaa karkeasti kolmeen osa-alueeseen:

Rakennuksen ulkovaipan korjaus

Rakennusken ulkovaipan korjaustoimenpiteiden osalta seuraavat parannukset kuuluvat avustuksen piiriin:

  • Rakennuksen ulkovaipan korjauksilla käsitetään lämpöhäviöitä ehkäisevät toimenpiteet kuten ikkunoiden, ovien, ulkoseinien tai yläpohjan lisäeristäminen. U-arvo kuvaa energiahäviöitä 1 m² alueella, ulkopintojen välinen lämpötilaero on 1ºC.
  • Ikkunoiden parantamisen edellyttää lisälasien tai etuikkunan asentamista ja yleistä kunnostamista. Ikkunoita uusittaessa uusien ikkunoiden U-arvon tulee olla vähintään 1,0 W/m²K
  • Ulko- ja parvekeovien parantaminen tai uusiminen avustuksen puitteissa edellyttää enintään 0,7 W/m²K U-arvoa umpiovilla ja 1,0 W/m²K ikkunallisilla ovilla.
  • Puolilämpimässä tilassa olevien ikkunoiden ja ovien U-arvo tulee olla enintään 1,4 W/m²K. Puolilämpimäksi tilaksi luetaan tilat joiden lämpötila lämmityskaudella on keskimäärin vähintään +5 mutta alle +17 astetta.
  • Ulkoseinien osalta avustukseen velvoittava energiatehokkuuden parantaminen edellyttää ulkopuolista lisäeristämistä vähintään 100 mm paksulla mineraalivillalla tai, että vastaava eristystaso täyttyy muilla tavoin. Yläpohjan lisäeristäminen vaatii vähintään 150 mm paksuisen mineraalivillan tai sitä vastaavan eristystason.

Putkistot ja ilmanvaihto

Putkistojen ja ilmanvaihdon osalta avustuksen saaminen on mahdollista seuraaviin toimenpiteisiin:

  • Vesimittareiden asentaminen
  • Vettä säästävien vesikalusteiden asentaminen
  • Paineen alennusventtiilien asentaminen
  • Ilmanvaihdon perussäätö ulkovaipan korjauksen yhteydessä
  • Erillisten korvaus- ja poistoilmaventtiilien asennus ulkovaipan korjauksen yhteydessä
  • IV-järjestelmän korjaus tai uusiminen
  • Lämmöntalteenoton lisääminen IV-järjestelmään

Lämmitysjärjestelmä ja uusiutuvan energian käyttö

Lämmitysjärjestelmän parannuksilla viitataan häviöiden pienentämiseen sekä ympäristöystävällisempien energiamuotojen suosimiseen. Avustusta on mahdollista seuraaviin toimenpiteisiin:

Lämmitysjärjestelmän parannuksilla viitataan häviöiden pienentämiseen sekä ympäristöystävällisempien energiamuotojen suosimiseen. Avustusta on mahdollista seuraaviin toimenpiteisiin:

  • Liittyminen kauko- tai aluelämmitykseen
  • Kiinteistön kuuluvien rakennusten välisten lämmitysputkien uusiminen (parempi eristys)
  • Lämmitysjärjestelmän muuttaminen maalämpöpumpulla toimivaksi keskuslämmitysjärjestelmäksi
  • Lämmitysjärjestelmän muuttaminen vähäpäästöiseksi, pellettejä tai muuta puuperäistä polttoainetta hyödyntäväksi keskuslämmitysjärjestelmäksi ja sen yhteyteen rakennettavaan polttoainevarastoon
  • Lämmitysjärjestelmän perussäätöön ja tarvittaessa säätöön liittyvään patteri- tai linjasäätöventtiilien uusimiseen
  • Lämmitysjärjestelmän täydentämiseen aurinkolämpöjärjestelmällä(koko aurinkokerääjä järjestelmä) sekä ilma-ilma- tai ilma-vesilämpöpumpulla
  • Öljykattilan uusimiseen, mikäli siihen liitetään aurinkolämpöjärjestelmä
  • Hybridilämpöjärjestelmiin, jotka hyödyntävät aurinkolämpöä, ilma-vesipumppua polttoaineen lisäksi
  • Kiinteistökohtaisen tuulivoima- tai aurinkosähköjärjestelmän rakentamiseen

Nyt voit hakea avustusta, siirry lomakkeisiin:

Uusiutuvan energian käyttöönottoon

Energiatehokkuuden parantamiseen

Huom! Lisätietoja tarvittavista liitteeistä kannattaa kysellä kunnasta, jossa rakennus sijaitsee, sillä myös hakemus jätetään kyseisen kunnan käsiteltäväksi.

Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

10_P_154190_1.jpg
Taloyhtiön energiaremontti - katso tallenne webinaarista
Keskiviikkona 2.3. järjestimme Taloyhtiön energiaremontti -webinaarin. Illan aikana kävimme läpi asiantuntijoiden johdolla muun muassa millaisia vaihtoehtoja taloyhtiön lämmitysmuodoissa on ja mitä niiden valinnassa on otettava huomioon. Keskustelimme myös kannattavan energiaremontin suunnittelusta sekä siitä, mitä käytännön toteutus tarkoittaa. Tilaisuuden avasi näyttelijä Ville Haapasalo, joka kertoi oman kokemuksensa taloyhtiön lämmitysremontista.Tallenteen webinaarista pääset katsomaan alta.
20199_59878.jpg
Katso videolta miten viemärien kuntotutkimus sujui Laajasalossa
Täsmäkartoituksen avulla saadaan paitsi tietoja viemärien ja salaojien kunnosta, mutta myös paikattua mahdollisesti puutteellisia rakennetietoja.
fortum
Miten sinä viilennät kotiasi? – Tunnetko kaukojäähdytyksen?
Kuumat helteiset kesät vaikuttavat tulleen jäädäkseen. Vaikka kesän lämpöä myös odotetaan, aiheuttavat pitkät hellejaksot kuitenkin tukalia hetkiä monissa kodeissa. Viilentäminen on tarpeen ja konsteja on monia, mutta mukavinta olisi, jos kodin lämpötila pysyisi helposti sopivana vuoden ympäri.
202110_73320.jpg
Terassilasituksen turvallisuus ei ole pikkujuttu
Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on tullut ilmoituksia kaatuneista terassilaseista. Korkea terassilasi voi kaatuessaan aiheuttaa vakavan vaaran. Parvekelasitukset saattavat myös avautua hyvin helposti, jolloin lapsi tai lemmikki saattaa pudota parvekkeelta. Parvekkeen sisustuksessa kannattaa muistaa turvallisuus, ettei pieni lapsi tai lemmikki pääse kiipeämään huonekalun avulla parvekkeen kaiteen yli.
20136_35493.jpg
Vesivekin tuotteet täyttävät heinäkuussa voimaan tulevan CE-merkintämuutoksen vaatimukset
Rakennustuotteiden CE-merkintä muuttuu pakolliseksi 1.7.2013. Asetus koskee sarjavalmisteisia, myyntiin valmistettavia kiinteitä rakennustuotteita. Kaikkia tuotteita ei CE-merkitä, vaan osalle tulee uusia vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen tarkoitettuja tapoja, kuten esim. varmennustodistus.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallituksen jäsen
Hallituksen jäsenen toimikausi päättyy hänen valintaansa seuraavan valinnasta päättävän varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä muusta määräaikaisesta tai toistaiseksi jatkuvasta toimikaudesta.Hallituksen jäsenet valitsee yleensä yhtiökokous. Yhtiöjärjestykseen voidaan kuitenkin ottaa määräys siitä, että alle puolet hallituksen jäsenistä voidaan valita muussa järjestyksessä.Hallituksen jäsenyys on vapaaehtoista, mistä seuraa, että hallituksen jäsen voi erota koska tahansa. Eroamisesta tulee ilmoittaa hallitukselle. Hallituksen jäsenen voi erottaa se, joka hänet on valinnut, käytännössä siis yhtiökokous.Jos yhtiön hallitus ei täytä jäsenen eroamisen jälkeen lain tai yhtiöjärjestyksen määräystä hallituksen kokoonpanosta, tulee hallituksen muiden jäsenten huolehtia siitä, että toimenpiteisiin uuden jäsenen valitsemiseksi ryhdytään. Mikäli kaikki hallituksen jäsenet eroavat, jokainen heistä on erikseen vastuussa siitä, että taloyhtiön yhtiökokous kutsutaan koolle uuden hallituksen valitsemiseksi.Hallituksen jäsenellä ei ole erityisiä kelpoisuusvaatimuksia. Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 10 §:n mukaan hallituksen jäsenenä ei voi olla oikeushenkilö eikä alaikäinen tai henkilö, jolle on määrätty edunvalvoja. Jäsenenä ei myöskään voi olla henkilö, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu tai joka on konkurssissa.Vähintään yhdellä hallituksen jäsenellä oltava asuinpaikka Euroopan talousalueella, ellei rekisteriviranomainen myönnä yhtiölle lupaa poiketa tästä. Tavallista on, että yhtiön hallitus valitaan osakkeenomistajien keskuudesta.Isännöitsijä voi olla hallituksen jäsen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton