• Etusivu
  • Remontti

Huolehdi lasitettujen terassien ja parvekkeiden turvallisuudesta

Muista valvoa pieniä lapsia ja lemmikkejä parvekkeella

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.10.2021Päivitetty 04.11.2021
202110_73320.jpg

Korkea terassilasi voi kaatuessaan aiheuttaa vakavan vaaran.

Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on tullut ilmoituksia kaatuneista terassilaseista. Korkea terassilasi voi kaatuessaan aiheuttaa vakavan vaaran. Parvekelasitukset saattavat myös avautua hyvin helposti, jolloin lapsi tai lemmikki saattaa pudota parvekkeelta. Parvekkeen sisustuksessa kannattaa muistaa turvallisuus, ettei pieni lapsi tai lemmikki pääse kiipeämään huonekalun avulla parvekkeen kaiteen yli.

Uusissa rakennuksissa parvekkeet on usein lasitettu ja vanhojen asuntojen parvekkeisiin asennetaan jälkikäteen lasituksia. Parvekkeen lasitus lisää parvekkeen käyttöaikaa ja mukavuutta ja antaa laajemmat mahdollisuudet parvekkeen käyttöön ja sisustamiseen.

– Parvekkeen lasitus ei kuitenkaan muuta tilan käyttötarkoitusta. Parveke on aina suunniteltu ulkotilaksi, jolloin jo turvallisuuden näkökulmasta sillä on erilaiset vaatimukset kuin asuinhuoneistoilla. Esimerkiksi asuntojen ulkoikkunoiden avautuminen pitää olla rajoitettu, mutta parvekkeen lasituksissa tällaista vaatimusta ei ole, sanoo Tukesin ryhmäpäällikkö Kurt Kokko.

– Myös parveketta sisustaessa on tärkeää huomioida, että lapsi ei pääse kiipeämään esimerkiksi sohvan kautta parvekkeen kaiteen yli. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa koskaan jättää valvomatta parvekkeelle. Parvekelasitukset ovat avattavia ja mekanismista riippuen ne voivat avautua hyvinkin helposti. Tukesille on tullut ilmoituksia tästä ongelmasta. Ilmeisesti jopa pieni kissanpentu on saanut tuuletusasennossa olleen lasilevyn avautumaan lukituksestaan, Kokko jatkaa.

Myös parveketta sisustaessa on tärkeää huomioida, että lapsi ei pääse kiipeämään esimerkiksi sohvan kautta parvekkeen kaiteen yli. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa koskaan jättää valvomatta parvekkeelle.
Myös parveketta sisustaessa on tärkeää huomioida, että lapsi ei pääse kiipeämään esimerkiksi sohvan kautta parvekkeen kaiteen yli. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa koskaan jättää valvomatta parvekkeelle.

Parvekelasijärjestelmän pitää olla turvallinen

Parvekelasitusjärjestelmälle ei ole eurooppalaisia yhdenmukaistettuja standardeja ja niitä ei ole pakko CE-merkitä. Valmistaja voi kuitenkin halutessaan hakea eurooppalaisen teknisen arviointimenettelyn kautta tuotteelle CE-merkinnän. CE-merkintä tarkoittaa, että tuote on valmistettu ja testattu eurooppalaisen arviointiasiakirjan mukaisesti. CE-merkityt parvekelasitusjärjestelmät testataan ulkopuolisessa testauslaboratoriossa.

Vaikka parvekelasitusjärjestelmä ei olisikaan CE-merkitty, sen on täytettävä rakentamiselle annetut vaatimukset. Lasirakenteen on oltava sellainen, että rakenteen rikkoutuminen ei saa aiheuttaa putoamisvaaraa tai sirpaleiden putoaminen alle jäävän haavoittumisvaaraa. Lisäksi rakenteen ja lasituksen pitää kestää käytöstä johtuvat kuormitukset tai ne olisi suojattava törmäysesteellä. Törmäyskorkeudella olevat lasitukset on tehtävä turvalasista.

Henkilöturvallisuuden vuoksi myös kaiteen korkeudelle ja muodolle on lainsäädännössä annettu vaatimuksia. Parvekkeen kaiteen pitää olla yhtä asuntoa palvelevalla parvekkeella vähintään yhden metrin korkuinen. Säädöksissä määritellään myös kaiteessa olevien aukkojen koko. Siinä ei saa olla vaakasuoria rakenteita tai kuvioita, jotka tekevät kiipeilyn mahdolliseksi.

Henkilöturvallisuuden vuoksi myös kaiteen korkeudelle ja muodolle on lainsäädännössä annettu vaatimuksia.
Henkilöturvallisuuden vuoksi myös kaiteen korkeudelle ja muodolle on lainsäädännössä annettu vaatimuksia.

Terassilasien kaatuminen on mahdollista estää rakenteellisesti

Muista tämä hankkiessasi lasitusjärjestelmää:

Terassilasien kaatuminen on voinut johtua terassin puurakenteen elämisestä/painumisesta, jolloin lasit ovat pudonneet yläkiskoilta ja päässeet kaatumaan. Korkea terassilasi voi olla hyvinkin painava ja aiheuttaa kaatuessaan vakavan vaaran.

"Jo terassia suunniteltaessa olisi rakenteissa hyvä huomioida mahdollisen lasituksen asentaminen, kuormat yms. ja se, etteivät rakenteet pääse elämään liikaa. Myös vanhalle terassille lasitusta suunniteltaessa tulee huomioida samat asiat. Terassilasitusjärjestelmää valittaessa kannattaa valita sellainen järjestelmä, jossa lasituksen kaatuminen on estetty rakenteellisesti."
Kurt Kokko, ryhmäpäällikkö, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lähes jokaisen taloyhtiön pihalla on lasten leikkipaikka, jossa erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
Julkisivun rappaus
Julkisivun uusiminen rappauksella
Hyvään talonpitoon kuuluu säännöllinen, vähintään kerran vuodessa tehtävä ainakin silmämääräinen tarkistus kaikissa niissä rakenteissa – sisällä ja ulkona – joissa vesi tai kosteus voi mahdollisesti päästä rakenteisiin. Julkisivu, täysin pintamateriaalista riippumatta, on yksi keskeisistä tarkastuskohteista. Rapatuista pinnoista voi hakea mahdollisia halkeamia ja pinnoitteen irtoamisia silmämääräisesti ja koputtelemalla vaikkapa puupalikalla pintaa. Vaurioitunut rakenne antaa kyllä kuulua itsestään.
201510_44517.jpg
Piha ja pihan huolto samalta toimijalta
Pihoilla päällysteeltä vaaditaan tasaisuuttaPiha-alueen päällysteeltä vaaditaan tasaisuutta ja sileää pintaa. Näihin kohteisiin asfaltti on oikea valinta.Pihojen ja pysäköintialueiden päällyste kestää, kun kantavuus ja kuivatustekniikka, kuten kaadot ja pintavesien poisjohtaminen on suunniteltu oikein. Kerros- ja pientalojen pihoilla ja pihakäytävillä asfalttibetoni on usein toimivin valinta.Erityisesti lasten leikkipihoihin suosittelemme sileäpintaista päällystettä. Asfalttibetonointi toteutetaan yksikerrosrakenteena, jossa huomioidaan asfalttimassan kiviaineksen oikea raekoko sekä päällystelaatan paksuus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton