Energiahaaste 2021 -kilpailun voittaja julkistettu – säästöprosentit yllättivät asukkaatkin

DNA Oyj:n Wattisen järjestämän Energiahaaste 2021 -kilpailun on voittanut Helsinkiläinen As Oy Mannerheimintie 43 a. Kilpailussa etsittiin tänä talvena fiksusti eniten lämmitysenergiaa säästänyttä taloyhtiötä. Voittaneessa taloyhtiössä, joka on rakennettu 1937, säästettiin lämmitysenergiaa huimat 8,83 %.

Energiahaaste on Wattisen yhteistyökumppaneineen järjestämä, pääkaupunkiseudun kerrostaloyhtiöille avoin, kilpailu, jossa pyritään vähentämään kaukolämpöenergian kulutusta taloyhtiöissä – eli säästämään lämmityskustannuksissa ja vähentämään ilmastopäästöjä. Kilpailun tänä talvena voittanut 26 asunnon taloyhtiö As Oy Mannerheimintie 43 a saa palkinnoksi joulukuun 2021 kaukolämmöt maksutta.

– Voitto tuli kyllä täytenä yllätyksenä ja lämmitti kaikkia yhtiössä. Tämä oli mukava kilpailu ja saimme kivasti tsemppiä etsiä vielä parempia keinoja yhtiön energiaratkaisuihin. Voiton myötä kehitämme yhtiötä jatkossakin kuunnellen asukkaita ja varmasti tarkkailemme kulutusta myös kilpailun jälkeen. Aina löytyy jotain, mitä voi parantaa.
Voittaneen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Seilonen 

wattinen-matti-seilonen-422x500

Energiahaaste 2021 -voittaja

  • As Oy Mannerheimintie 43a
  • Rakennusvuosi 1937
  • Asuntoja 26
  • Energiansäästö 8,83%

Palkintoraadin muodostivat Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi DNA:lta, Vantaan Isännöitsijäyhdistys ry:n varapuheenjohtaja Kaija Niemi, Helsingin Ammatti-Isännöitsijät HAI ry:n puheenjohtaja Aleksi Puisto, Suomen Isännöintiliitto ry: asiakkuusjohtaja Aki Salo ja Kiinteistöliitto Uusimaa ry:n rakennustekninen kehityspäällikkö Jari Virta. 


Taloyhtiön lämpövuodot haltuun

As Oy Mannerheimintie 43 a:ssa energiatehokkuuteen on panostettu muun muassa tekemällä patteriverkoston säätö sekä kattoremontti, jonka yhteydessä lisättiin yläpohjan eristepaksuutta ja eristettiin myös lämpöputkia.

– Toimenpiteet olivat onnistuneita ja olimme niistä kertyneistä säästöprosenteista positiivisesti yllättyneitä. Lämpöä on saatu jakautumaan paremmin asukkaille ja uusi katto on tietysti ollut myös hyvä sijoitus yhtiön kunnon kannalta, Seilonen kertoo

Tutustu älylämmitykseen

Kilpailun palkintoraadin mukaan taloyhtiökilvan voitossa painoi kokonaisvaltainen lähestyminen lämmitysenergiansäästöihin.

–Voittaneessa taloyhtiössä huomioitiin hyvin vaikutukset asumismukavuuteen ja otettiin lämpövuodot haltuun. Vanhassa talossa haettiin pitkän tähtäimen vaikutuksia ja myös toimenpiteiden budjetti oli kohtuullinen, Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi avaa raadin perusteluja. 

Kunniamaininta pienen budjetin venyttämisestä

Lietsalmen mukaan oli iloa seurata, miten taloyhtiöt saivat toimenpiteillään konkreettisia tuloksia ja ahaa-elämyksiä lämmitysenergian säästöstä kilpailun aikana.

– Monelle on tullut yllätyksenä esimerkiksi se, miten lämpö saattaa samassa asuintalossa jakautua todella eri tavoin asuinhuoneistojen kesken ja kuinka helppo sitä on päästää niin sanotusti harakoille. Suosittelisinkin jokaista taloyhtiötä panostamaan helposti säädettäviin lämmitysratkaisuihin, joilla asukkaat voivat ohjailla tehokkaammin yksittäisten huoneistojen lämpötiloja.

Eräs tällaista ratkaisua hyödyntänyt taloyhtiö kilpailussa oli As Oy Oskelantie 5, jolle raati antoi kunniamaininnan hyvien tulosten aikaan saamisesta pienellä budjetilla ja keskittymällä puhtaasti lämmitysjärjestelmän säätöön. Raadin mielestä taloyhtiö on hyvä esimerkki monelle muulle taloyhtiölle siinä, että perusasioita tarkistamalla ja parantamalla, kuten lämmityksen säätökäyrää muuttamalla saa jo paljon aikaan.

wattinen-pauli-verkka-750x422

Oskelantiellä käytettiin hyväksi Wattisen modernia älylämmitystä ja seurantapalveluja. Taloyhtiössä jokainen asukas pystyy seuramaan itse oman asuntonsa lämpötilan kehitystä ja säätämään sitä esimerkiksi pienemmäksi ollessaan pidempään poissa kotoa. Tulokset ovat erinomaisia ja Wattisen avulla taloyhtiötä vaivanneet asuntojen väliset lämpöerot saatiin nopeasti tasapainotettua.

– Tällaiset palvelut ovat tulevaisuutta ja meillä asukkaat ovat olleet oikein tyytyväisiä siihen, että lämpötilaa voi säätää helposti puhelinta napsauttamalla. Kun puhutaan energiansäästöstä, tällaisilla asioilla on selvä merkitys. Taloyhtiön asuntojen lämpötila on nyt kaikilla paljon yhtenäisempi ja lähempänä tavoitetta. Olen jopa saanut palautetta asukkaalta, jolla aiemmin asunnon lämpötila oli melko korkea, että hiukan viileämpi tuntuu paremmalta, Oskelantien hallituksen puheenjohtaja Pauli Verkka tyytyväisenä toteaa. 

Näin toimii Wattinen

  • Wattinen asennetaan olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään
  • Asunnoissa riittää älytermostaattien vaihto.
  • Wattisen saa kätevästi täyden ylläpidon kattavalla kuukausimaksulla, ilman isoja investointeja.
  • Palvelu optimoi ja tasapainottaa lämmitysjärjestelmää tekoälyn avulla reaaliaikaisesti
  • Asukkaat voivat itse säätää lämmitystään omien mieltymyksiensä mukaan taloyhtiön sallimissa rajoissa.
  • Lämmityksen optimointi säästää energiaa ja vähentää kiinteistön ilmastopäästöjä


Tutustu älylämmitykseen


Jätä yhteydenottopyyntö

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
20.4.2021