• Etusivu
  • Remontti

Pelastustoimen valvontatehtävät, palotarkastukset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.05.2011
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Pelastuslaitoksen on alueellaan valvottava yleisien säännösten sekä velvollisuuksien noudattamista. Valvonnan suorittamiseksi pelastuslaitoksen on tehtävä palotarkastuksia ja muita valvontatehtävän edellyttämiä toimenpiteitä.

Palotarkastuksen ja muun valvontatehtävän toimittaminen

Palotarkastuksia ja muita valvontatehtävän edellyttämiä toimenpiteitä saa suorittaa alueen pelastusviranomainen. Palotarkastus saadaan suorittaa rakennuksessa ja rakennelmassa, niihin kuuluvissa huoneistoissa ja asunnoissa sekä muissa kohteissa. Palotarkastuksen suorittaja on päästettävä kaikkiin tarkastettaviin tiloihin ja kohteisiin. Tarkastettavan kohteen edustajan on esitettävä säädöksissä vaaditut suunnitelmat, muut asiakirjat ja järjestelyt.

Kiinteistön omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan on pyynnöstä toimitettava alueen pelastusviranomaiselle maksutta pelastussuunnitelma ja mahdolliset muut sellaiset kohteen palo- ja poistumisturvallisuudesta laaditut asiakirjat, joita alueen pelastusviranomainen tarvitsee valvontatehtävässään.

Palotarkastuksesta on laadittava pöytäkirja, jossa tulee riittävästi yksilöidä tarkastuskohde tarkastuksen kulku, tarkastajan tekemät keskeiset havainnot, tarkastettavan kohteen edustajan esittämä selvitys sekä johtopäätökset ja niiden perustelut. Pöytäkirja on myös laadittava, jos alueen pelastusviranomainen muutoin valvonnan yhteydessä korjausmääräyksen tai keskeyttää välittömän tulipalon tai muun onnettomuuden vaaraa aiheuttavan toiminnan. Pöytäkirja on viipymättä annettava tiedoksi asianosaisille.

Korjausmääräys ja toiminnan keskeyttäminen

Jos alueen pelastusviranomainen valvontatehtävää suorittaessaan havaitsee puutteita tässä laissa säädettyjen velvoitteiden toteuttamisessa, pelastusviranomaisen on määrättävä ne korjattaviksi. Jos puutteita ei voida heti korjata, korjaamiselle tulee antaa määräaika.

Jos alueen pelastusviranomainen tämän lain mukaista valvontatehtävää suorittaessaan havaitsee puutteita muussa laissa säädettyjen velvoitteiden toteuttamisessa ja arvioi puutteiden aiheuttavan vakavaa vaaraa henkilöturvallisuudelle, pelastusviranomainen voi määrätä puutteet korjattaviksi. Jos puutteita ei voida heti korjata, asiasta tulee ilmoittaa asianomaiselle valvontaviranomaiselle.

Jos valvontatehtävässä tai muutoin havaittu puutteellisuus tai virheellinen menettely aiheuttaa välittömän tulipalon tai muun onnettomuuden vaaran, pelastusviranomaisella on oikeus tarvittaessa heti keskeyttää toiminta ja määrätä onnettomuuden ehkäisemiseksi välttämättömistä toimenpiteistä. Määräystä on heti noudatettava.

Lähde: Finlex.fi

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Katu, jossa on taloja rivissä
Isännöitsijä neuvoi väärin, onko hän korvausvelvollinen?
Remontoimme uuden kodin keittiön ja myyjä ilmoitti, että liesituuletinta ei saa liittää hormiin. Tarkastin asian kuitenkin tekniseltä isännöitsijältä ja hän ilmoitti, että saa. Nyt kuitenkin ilmeni, että emme saakkaan liittää hormiin vaan meidän pitää korjata tämä asia ja laittaa aktiivihiili tuulettimeen. Isännöitsijä ei koskaan maininnut, että tuulettimessa ei saa olla moottoria ja minä en tälläistä asiaa osannut kysyä. Mielestäni isännöitsijä on toiminut huolimattomasti ja heidän pitäisi kyllä maksaa tästä syntyneet kulut? Olenko väärässä?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Vesivahinko naapurissa
Naapurissamme havaittiin vesivahinko ja sinne kutsuttiin eräs firma arvioimaan tilannetta. Mitään lattioita ei avattu, mutta koska yhtiö on -86 rakennettu, todettiin kylpyhuoneen vesieristysten pettäneen ja suihkuveden levinneen ympäriinsä. Kylpyhuoneen ulkopuolella n. 50 cm parketti mustunut ja viereisen huoneen vaatekaappien pohjat tihkuvat vettä. Vesivahinko on levinnyt myös saunaan pitkälti ja seinät ovat n. 50 cm korkeudelle asti märkiä.Voiko näin laaja vesivahinko tapahtua pikkuhiljaa? Eikö tuo lattia olisi pitänyt avata ja tutkia mistä vesi tulee? Asukas ei suostu siihen, että yhtiö aloittaa heti asunnossa remontin ja kuivatuksen, vaan vasta 3 kk päästä. Eikö remontti pitäisi aloittaa heti, ettei vahinko laajene? Eikö noin suuren vesivahingon pitkään muhiminen ole jo altistanut rakenteita homeellekin? Onko yhtiö korvausvelvollinen jos asukas ei suostu korjaustoimenpiteisiin välittömästi?
20224_77916.jpg
Kiinteistöverot ulos­mittauksessa - voiko isännöitsijää hakea korvaus­vastuuseen?
Mikä on isännöitsijän vastuu tilanteessa, jossa taloyhtiö on ajautunut tilanteeseen, että luotollinen tili on kunnolla miinuksella ja talonyhtiön kiinteistön tiedoista löytyy ulosmittausmerkintä, eikä isännöitsijä ole kertaakaan tilikauden aikana ottanut tilannetta taloyhtiön osakkaiden tai hallituksen kanssa esille?Entä mikä on toiminnantarkastajan vastuu edellä kuvatussa tilanteessa hänen antaessaan lausunnon, jonka mukaan mitään huomautettavaa ei ole löytynyt? Voiko luottotietojen menettämisestä vaatia em. kuvatussa tilanteessa isännöitsijältä ja toiminnantarkastajalta korvausta ja onko jokin kaava, jolla korvauksen suuruus lasketaan?Lisäkommentti:Kiinteistö ulosmitattu maksamattomien kiinteistöverojen vuoksi. Lisäksi perinnässä noin 15 000 euron edestä laskuja pidemmältä ajalta ja vesilaskut 2 vuoden ajalta. Paljon on maksettu pieni osa laskuista, jotta vältyttäisiin ulosmittaukselta. Näitä virheitä nyt korjataan ylimääräisellä yhtiövastikkeilla/vastikkeen korotuksilla ja tavallaan syyttömätkin, jotka ovat taloon tulleet isännöitsijän vaihdon jälkeen maksavat edellisten virheet. Olisikohan isännöitsijä/hallitus mitenkään korvausvelvollinen?
202010_67051.jpg
Viisi vinkkiä säilytyskaaoksen kesyttämiseen
Erilaiset säilytysmahdollisuudet ovat pieni mutta merkittävä osa kokonaisuutta ja asumisviihtyisyyttä. Näillä vinkeillä pystyt suunnittelemaan tehokkaat säilytystilat niin kotiin, irtainvarastoon kuin taloyhtiön tiloihin.
miehellä on lamppu kädessä. Käden vieressä on säästöpossu ja rahaa
Energiakartoitus selvittää säästön paikat – Ota energiahukka kiinni!
Vanhemmissa kiinteistöissä alkuperäiset sähköjärjestelmät, sähkökeskukset pullosulakkeineen ja valaisimet on hyvä saattaa nykyaikaan. Uudistus aloitetaan tekemällä koko sähkölaitteiston tarkastus ja huolto, joka sisältää energiakartoituksen yhteistyössä taloyhtiön oman sähköasentajan kanssa. Tästä on hyvä ja helppo lähteä toteuttamaan haluttu sähkösaneeraus.Pelkästään valaistuksen uudistaminen LED-valaisimilla on maltillinen investointi, jolla saavutetaan suuret edut niin asumismukavuudessa kuin sähkölaskuissa. Takaisinmaksuaika investoinnille on jopa vain 1 vuosi. Myös energiakustannusten nousu osaltaan aiheuttaa korotuspaineita vastikkeisiin, jolloin arjen sähkönkulutuksessa jo pienikin säästö auttaa pitkälle.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Urakoitsijan virhe
Taloyhtiön putkiremontin yhteydessä osakkaat kyselykaavakkeella valitsivat keittiöön ja kylpyhuoneeseen kaakelimalleista mieleisensä. Urakoitsija kuitenkin asensi eri kaakelit, kuulemma asukkaan pyynnöstä. Isännöitsijän mukaan urakoitsija sopii kanssani korvauksesta, mutta lupauksestaan huolimatta ei ehdotusta ole antanut. Kuluttajaneuvonnan mukaan virheen korjaus on isännöitsijän ja urakoitsijan välinen asia.Saamani arvion mukaan kaakelityöt kylpyhuoneessa tulisi maksamaan noin 3720€. Onko minulla mahdollisuus asiaa jollain tapaa eteenpäin viedä tai oikeus korvaukseen? Mistä voisin näin ollessa apua saada ja mikä olisi kohtuullinen korvaus? Takuun vuoksi kaakeleiden vaihtaminen kuulemma ei tule kyseeseen, ainoastaan päälle laatoittaminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton