• Etusivu
  • Remontti

Paloturvallisuus omaan valvontaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.11.2012Päivitetty 31.07.2014
201211_33001.jpg

Uuden pelastuslain astuttua voimaan 7/2011 ei laissa enää määritellä palotarkastettavia kohteita. Pelastuslaitos määrittelee itse alueella esiintyvien riskien perusteella tarkastettavat kohteet. Palotarkastukset hoidetaan jo osassa maata Paloturvallisuuden Omavalvontalomakkeella. Omavalvontalomake täytetään joko sähköisesti tai toimitetaan palautuskuoressa paikalliselle pelastuslaitokselle. Pistokokeita viranomaiset saattavat silti asuntoihin tehdä. Muutoksen takana on ajatus, että asunnon omistaja heräisi itse kotinsa parempaan paloturvallisuuteen. Kiinteistön omistaja kuitenkin loppukädessä on vastuussa kiinteistönsä turvallisuudesta.

Palotarkastusten omavalvontaan päätettiin siirtyä, kun palotarkastetuissa kohteissa tapahtuu vuosittain vähän kuolemaan johtaneita paloja tai loukkaantumisia. Eniten vahinkoa kärsii omaisuus. Juuri omaisuuden suojelemiseksi omistajan tekemät paloturvallisuustoimenpiteet ovat tärkeimmät.

Tutustu pelastussuunnitelmaan!

Omavalvontalomake

Omavalvontalomakkeessa pyydetään tarkastamaan sekä ulkona olevat tunnisteet sekä asunnon sisällä olevia perusasioita. Tällaisia tarkastettavia asioita ovat talon/osakkeen osoitemerkinnän selkeys, kunto ja näkyvyys tielle, alkusammutusvälineet löytyvät ja niitä osataan käyttää, poistumistiet ovat ok, pelastussuunnitelma on laadittu, kotitapaturmariskit on minimoitu, kattoturvalaitteet ovat kunnossa, kemikaalit säilytyksessä ohjeiden mukaisesti, tulisijan edusta on suojattu, lääkkeet ovat lukitussa kaapissa, saunan paloturvallisuus on ok, sähkölaitteet ovat käyttökunnossa, nuohous on suoritettu vuosittain nuohoojan toimesta, palovaroittimien käyttökuntoisuus on testattu ja niitä on riittävä määrä asunnossa 1 kpl/kerroksen alkava 60 m² sekä vielä halutaan tietää, että tuntee hätänumeron ja hätäilmoituksen teko onnistuu.

Vapaa-ajanasunnoissa myös omavalvontalomake on hyödyksi

Jos ylimääräisiä palotarkastuksia on tehtävä, ne tehdään harkinnan mukaan. Pelastusviranomaisen tarkastuksen perusteena voi olla esim. pyyntö kiinteistön omistajalta/haltijalta, tai viranomaisen/nuohoojan ilmoitus palo-/henkilöturvallisuuspuutteesta.

Yleisimmät tulipalojen syyt

Tulipalojen estäminen ei vaadi suuriakaan toimenpiteitä:

  • Jos kotonasi on vioittuneita sähkölaitteita, vie ne huoltoon – älä korjaa itse!
  • Kaikki tulentekovälineet on säilytettävä lasten ulottumattomissa. Lisäksi lapsille on opetettava, että tulen tekee vaan aikuinen tai lapsi harjoittelee tulen tekoa aikuisten valvonnassa.
  • Ruokaa ei saa jättää liedelle valvomatta!
  • Tupakointia ei saisi harjoittaa sisätiloissa. Uni ja palava tupakka ovat vaarallinen yhdistelmä.
  • Pyykkejä ei saisi kuivata saunassa. Kiukaan lähellä olevan vaatekappaleen palovaara on suuri!
  • Tulisijojen suojaetäisyyksien tarkistaminen on hyvä tehdä.
  • Kuumenevat sähkölaitteet sekä valaisimet on hyvä sijoittaa niin, että palovaaraa ei aiheudu.
  • Muista kuuman tai lämpimän tuhkan sijoitus! Se on laitettava palamattomaan astiaan.
  • Takasta lentävien kipinöiden pääsy palavaan materiaaliin on estettävä kipinäverkolla tai luukuilla.
  • Tulisijoja on käytettävä ohjeiden mukaisesti. Savuhormin ja tulisijan nuohous on muistettava tilata säännöllisesti.
  • Kynttilöiden sijoittelussa on noudatettava erityistä tarkkuutta ja viimeisen huoneesta poistujan on sammutettava ne aina.
201211_33003.jpg
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20214_69699.jpg
Piilevä vuoto nostaa lämmityskustannuksia ja laskee asumisviihtyvyyttä
Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Syyt voivat johtua esimerkiksi perustusten alapuolisen maa-aineksen painumisesta, rakennusosien siirtymisestä tai rakennusaikaisesta asennusvirheestä. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ylimääräistä kosteusrasitusta rakenteisiin, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista kiinteistön sijainnista ja täyttömaasta riippuen. Pitää myös huomioida, että jokainen tiivistämätön liitos on ilmavuotoreitti. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.
20225_78039.jpg
Lakimiehelle jätettyjä kysymyksiä vastauksilla: taloyhtiön piha
Kysy, vastaamme-palstalle on jätetty paljon taloyhtiön pihaan liittyviä kysymyksiä. Tähän olemme koonneet taloyhtiön pihoja koskevia pulmia ja vastauksia. Jos et löydä sopivaa vastausta, voit itse jättää kysymyksen palstallemme. Linkin löydät sivun lopusta.
20223_77510.jpg
Miten voi hanke­suunnitelman koko talo­yhtiölle maksattaa kahdella osakkaalla?
Kaksi osakasta hakee As Oy:ltä muutostyölupaa ilmalämpöpumpun hankinnasta ja asennuksesta huoneistoihinsa kesäajan jäähdytystä varten (asuntoja yhteensä 32). Hanke vaatii rakennusvalvonnan toimenpideluvan.Taloyhtiön hallitus ei hyväksy näiden kahden huoneiston hakemusta, koska isännöitsijä haluaa teettää suunnitelman koko yhtiötä varten. Jäähdytyslämpöpumput asennettaisiin kaikkiin 32 huoneistoon. Näiden kahden osakkaan avustaja tekee suunnitelman kaikkiin 32 huoneistoon.Toimenpidelupa on haettu ja saatu. Taloyhtiön hallitus aikoo maksattaa näillä kahdella osakkaalla koko taloyhtiön (32 asuntoa) jäähdytyslämpöpumppusuunnitelman. Tiedossa ei ole onko tähän hankkeeseen lähdössä muita noiden kahden osakkaan lisäksi.Toteutuuko yhdenvertaisuusperiaate tässä tapauksessa?
20123_30195.jpg
Kiinteistönhuolto ja ylläpito
Kiinteistönhuolto on osa taloyhtiön arkipäivää. Parhaimmillaan työn tulos näkyy kiinteistön moitteettomana kuntona ja toimivuutena. Kiinteistönomistajat eli osakkaat tekevät valinnan siitä mikä on tarkoituksenmukainen tapa järjestää kiinteistönhuolto kussakin taloyhtiössä. Valinnan taustalla ovat kiinteistön asettamat vaatimukset sekä kiinteistönhuollon tavoitteet. Tavoitteiden tulee olla vähintään taloyhtiössä sellaisia, että kiinteistön arvo säilyy. Toki suositeltavaa on, että kiinteistön arvoa pyritään nostamaan samalla kun käyttäjäkunnalle taataan kohtuuhintaisesti turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö.
20108_22926.jpg
Säilytä kesä parvekkeella
Lumon parvekelasitus tuo viihtyisää lisätilaa kotiisi. Parvekelasitus suojaa parvekettasi vettä, lunta, tuulta ja pölyä vastaan. Lasitettu parveke saa sisustajan mielikuvituksen liikkeelle. Vapaa-aika, harrastukset ja jopa pelkkä oleskelu saavat ihan uusia ulottuvuuksia kun suojana on sivuunliukuvat parvekelasit. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin istua parvekkeella iltakahvin äärellä hyvien ystävien seurassa punertuvaa taivaanrantaa katsellen...Lisätietoa parvekelaseista..Jätä yhteydenottopyyntö parvekelaseista tästä..
20145_39268.jpg
Valokatteesta kevyt kate katokselle tai oven päälle
Valokate uutuusvärissäKevyt valokate kattaa terassit, patiot ja pyöräkatokset. Valokate ei pimennä katettavaa tilaa vaan päästää auringonvalon läpi. Sävytetyt valokatteet pehmentävät valon kauniisti.Icopalin Fastlock Uni –valokatteiden varastovärejä ovat perinteinen kirkas, valkoinen ja nyt uutuutena pronssin sävy. Pronssinvärinen valokate päästää auringonvalon läpi pehmeästi ja taittaa paisteelta kovimman kirkkauden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton