• Etusivu
  • Osakas

Energiatodistukseen tulossa muutoksia, lakiesitys lausuntokierrokselle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.10.2015
40_P_88154.jpg

Ympäristöministeriö on tänään lähettänyt lausuntokierrokselle lakiesityksen, jossa esitetään muutoksia rakennusten energiatodistukseen. Esityksen mukaan energiatodistusmenettelystä vapautettujen rakennusten määrää supistetaan. Tämä on tarve toteuttaa, koska Euroopan komissio katsoo, että rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallinen toimeenpano on nykyisin toteutettu osittain riittämättömästi.

Energiatodistuksen sisältöä kehitetään selkeämmäksi

Esityksen mukaan energiatodistusta kehitetään entistä käyttäjäystävällisemmäksi selkiyttämällä todistuksessa käytettyjä termejä ja lisäämällä tietoa rakennuksen energiankulutuksesta todistuksen ensimmäiselle sivulle. Lisäksi energiatodistusta kehitetään edelleen osana käynnissä olevaa säädösvalmistelua, jolla pannaan täytäntöön rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä lähes nollaenergiarakentamiseen siirtymisen osalta. Tässä yhteydessä valmistellaan muutoksia uudisrakennusten energiatehokkuuden määritystapaan ja tarkastellaan energiamuotokertoimien lukuarvoja.

Muutokset koskevat uusia energiatodistuksia

Uudistus koskisi uusia energiatodistuksia, eli olemassa olevat energiatodistukset ovat voimassa niissä merkittyyn voimassaolopäivään saakka. Todistus tarvitaan edelleen uusille rakennuksille, myynnin tai vuokrauksen yhteydessä taikka eräissä tapauksissa esille laittoa varten. Energiatodistukseen tehtävät muutokset edellyttävät muutoksia myös energiatodistustietojärjestelmään, kun rekisteriin kootut tiedot näin muuttuisivat. Lausuntoja luonnoksesta voi antaa viimeistään 15.11.2015. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.5.2016 eräin siirtymäjärjestelyin.

Lisätietoja lainsäädäntöneuvos Riitta Kimari, p. 0295 250 127, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
ympäristöneuvos Maarit Haakana, p. 0295 250 069, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 1.10.2015

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Onko taloyhtiöllä pakko olla isännöitsijä?
Voiko pienen rivitaloyhtiön isännöitsijänä toimia yrittäjä, jolla on monipuolinen taloushallinnon ja tietotekniikan osaaminen sekä 30-vuotinen yrittäjäkokemus. Hallitsee kiinteistötekniikkaa ja -turvallisuutta. Ei ole kuitenkaan isännöitsijäkoulututusta ja loppututkintoa. Lisäksi huomattavasti edullisempi osakkaille/asukkaille, kuin ammatti-isännöitsijä tai valtakunnallisen vastaavan ketjun palveluntarjoaja.
20143_38538.jpg
Mukavax voitti vedon!
Jari ja Marika Metson rivitaloyhtiössä oli tehty ikkunaremontti. Uusien ikkunoiden karmiventtiilistä tuleva korvausilma törmäsi sisätiloissa ensitöikseen verhokoteloon ja laski ikkunaa pitkin alas.
20125_30655.jpg
Raikasta ilmaa ilman vaivannäköä
Paras ilmanvaihtojärjestelmä on sellainen, jonka toimintaa ei edes huomaa, mutta silti sisäilma pysyy jatkuvasti raikkaana. Sopivaa venttiilimallia valittaessa kannattaakin suosia termostaatilla toimivaa Velco-venttiiliä. Automaattisesti toimiva termostaatti säätää itse venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Tällöin ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ilman, että siihen tarvitsee kiinnittää erityistä huomiota. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle, lämpimällä suuremmalle. Koska termostaatin toiminta on tekniikaltaan hyvin yksinkertainen, lämpölaajenemiseen perustuva, se ei tarvitse sähköä. Venttiili toimii vuosikymmeniä ilman huoltotoimenpiteitä. Termostaatilla säätyvän Velco-venttiilin hintaero tavallisiin, jatkuvaa käsisäätöä vaativiin venttiileihin on pieni.
20236_82063.jpg
Päätöksenteko taloyhtiössä?
Joku vuosi taaksepäin kyselin hallituksen puheenjohtajalta mahdollisuutta tehdä rivitalon takapihalle valokatoksen. Taloyhtiön kokouksessa asia otettiin esiin, mutta siitä(kään) ei äänestetty, vaan ilmoitettiin suoraan, että ei onnistu.Miten nämä käytännössä pitäisi mennä? Olen asunut samassa taloyhtiössä kymmenen vuotta, kertaakaan ei kokouksissa ole äänestetty mistään, vaan kaikki päätökset tekee hallitus, informoimatta muita mitenkään etukäteen. Taloyhtiössä on erikokoisia asuntoja, minä ja seinänaapuri omistamme taloyhtiön suurimmat asunnot.
20236_82145.jpg
Varaston käyttö ja paloturvallisuuden laiminlyönti?
Yhtiömme on rakennettu 1995. Yksi osakas on silloin ottanut taloyhtiön varaston omaan käyttöönsä ja huoltoavaimen. Siitä ei ole laadittu sopimusta. Muutin yhtiöön 2005 ja kyseenalaistin asian. Sen aikainen hallitus hyssytteli, että ei siinä mitään, annetaan olla. Osakas käyttää sitä henkilökohtaisten tavaroidensa säilyttämiseen ja sen luopumisesta tuli lähes riita. Nyt asia on noussut uudestaan esiin. As Oy:n omat tavarat ovat pitkin pyörävarastoa ja paloturvallisuuden vastaisesti sähköpääkeskustilassa ja lämpöhuoneessa.Osakkaiden yhdenvertaisuus ei minusta toteudu. Kuka on vastuussa jos paloturvallisuuspuutteista aiheutuu vahinko? Onko yhtiöllä oikeus ottaa varasto omaan käyttöön? Huoltoavain pois? Onko As Oy:llä oikeus saada korvausta?
20218_72014.jpg
Taloyhtiö investoi liike­huoneistoihin: Joudummeko maksajiksi?
Kiinteistöosakeyhtiö, joka yhtiöjärjestyksen mukaan noudattaa asunto-osakeyhtiölakia ja jossa hoitovastike lasketaan suhteessa 1,5 liikehuoneistot ja 1 asuinhuoneistot yhtiöjärjestyksen mukaan. Yhtiö on investoimassa mittavan rahasumman projektiin, joka kohdistuu vain liikehuoneistoihin.Kustannukset asunto-osakeyhtiölain mukaan on jaettava yhteisvastuun periaatteella, eli 1 / 1,5. Kuitenkin kun investointi on mittava ja ei kohdistu asuinhuoneistoihin, onko mahdollinen joku muu kustannusten jako? Voiko käyttää hyötyperiaatetta jakolaskelmassa esimerkiksi, jos yhtiökokous yksimielisesti niin päättää?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton