• Etusivu
  • Energia

Hormien kunnostus takaa turvallisuuden

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.03.2018Päivitetty 15.12.2023
201811_55398.jpg

Hormin vaurioitumisen syynä voi olla joko veden tai savukaasujen sisältämien syövyttävien aineiden kondensoituminen hormin sisäpinnalle, hormin yläosan ulkopuoliset pakkasvauriot tai erilaiset mekaaniset vauriot.

Hyväkuntoinen piippu on tärkeä osa kodin paloturvallisuutta. On hyvä muistaa, että piiput eivät ole koskaan ikuisia, ja vanha piippu saattaakin olla vakava turvallisuusriski. Kannattaakin pyytää aika ajoin nuohoojalta arvio piipun kunnosta. Itse piipun kunnostus kannattaa jättää aina ammattilaisen huoleksi.

Ennen kuin korjaustoimenpiteistä päätetään, on syytä selvittää hormin rikkoutumisen ja vuotojen syyt. Hormin vaurioitumisen syynä voi olla joko veden tai savukaasujen sisältämien syövyttävien aineiden kondensoituminen hormin sisäpinnalle, hormin yläosan ulkopuoliset pakkasvauriot tai erilaiset mekaaniset vauriot.

Tärkeää on, että ammattilainen valitsee aina kuhunkin kohteeseen sopivan korjaustavan useasta eri mahdollisuudesta. Jokaisessa korjaustavassa on erilaiset hyötynsä ja niitä käytetään eri kohteisiin ja korjaustarpeisiin.

Ohje

Ohje

Kondensoituminen suurin ongelma

Suurin ongelma savuhormien kestävyyden kannalta on kosteuden sekä syövyttävien savukaasujen kondensoituminen hormin sisäpinnalle. Kondensoituminen ei useimmiten ole vaaraksi hyvälaatuiselle poltetulle tiilelle, mutta muurauslaastiin sen vaikutus on suuri. Laastin sisältämä kalkki muuttuu kipsiksi, mikä aiheuttaa hormin saumojen rapautumista.

Veden kondensoituminen hormin sisäpinnalle alkaa, kun pinnan lämpötila alittaa vesikastepisteen. Hormin pinnalle tiivistyvä vesi ja savukaasujen sisältämät syövyttävät aineet, kuten rikkihappo imeytyvät hormirakenteisiin.

Hormi voi rapautua myös ulkopuolelta, sillä hormirakenteisiin joutunut vesi voi jäätyessään aiheuttaa piipun yläosassa ulkopinnan tiilien rapautumista.

Korjausmenetelmä valitaan kohteen mukaan

Massaus

Massausmenetelmä soveltuu korjausmenetelmäksi, jos hormin läpimitan ei haluta pienenevän. Ohut laastikerros ei heikennä tulisijan vetoa. Päinvastoin; pinnoittamalla hormiin saadaan sileämpi sisäpinta, mikä parantaa hormin vetoa.
Massaus sopii hyvin puulämmitteiselle hormille tai silloin, kun savuhormi muutetaan iv-hormiksi.

Putkitus

Putkitusta käytetään useimmiten keskuslämmityskattilan palohormeissa ja joissakin uunin hormeissa. Putkitus kaventaa usein liian suuren hormin pinta-alaa ja savukaasujen nopeus kasvaa. Joustoteräs- tai jäykkä moduuliputki tiivistää hormin niin, etteivät savukaasut pääse muuta kuin putkea pitkin ulos. Samalla hormin sisälämpötila kasvaa vähentäen syöpymisen riskiä. Piipun yläpäähän laitetaan myös laippa, jotta sadevesi ei pääse putken ja hormin väliin.

Energia
hormistot
painovoimainen ilmanvaihto
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20155_43339.jpg
Vanha tulisija ja piippu uudelleen käyttöön
Monet vanhat, ennen 1960-lukua rakennetut kerrostalokiinteistöt on varustettu tiilestä muuratuilla piipuilla ja takoilla. Uusien lämmitysjärjestelmien kehittymisen myötä nuo kaakelipintaiset kerrostalotakat jäivät kuitenkin pikkuhiljaa pois huoneistojen varustuksista. Monet vanhojenkin kerrostalojen takoista on ajan saatossa saatettu myös vähäisen käytön tai tilan puutteen vuoksi purkaa pois – piipun kuitenkin jäädessä vielä paikoilleen.Lue lisää muuratuista savupiipuista
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
20192_56353.jpg
Tämän helpommaksi ei takkaremontti voi tulla
Tiesitkö, että sinä voit omalta osaltasi vaikuttaa pienhiukkaspäästöjen vähentämiseen omassa lähiympäristössäsi? On tärkeää tiedostaa mitä tulisijassaan polttaa ja miten. Myös itse tulisijalla on päästöjen syntymisessä oma osansa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kylpyhuoneessa hometta! Kenen vastuu?
Ostin asunnon keväällä ja sain sen pitkäaikaiselta vuokralaiselta haltuuni 1.10.2011. Sain heti lokakuun alussa postia isännöitsijältä taloyhtiössä tehtävästä kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Ilmoitin kylpyhuoneen parista heiluvasta lattialaatasta ja muista puutteista. Kuulin että kyseiseen asuntoon ei oltu päästy tekemään katsastusta. Ehdotin, että eikö olisi järkevää saattaa kylpyhuone käyttökuntoon kevytsaneerauksen yhteydessä. Suostuin kustantamaan uudet laatat lattiaan ja maksamaan asennustyön lattialaattojen suhteen. Työn tekisi omalla ajalla sama yhtiö joka oli palkattu tekemään yhtiön kevytsaneeraus.Lattia purettiin ja kylpyhuoneen kosteus-ja homevauriot paljastuivat. Hometta löytyi seinistä. Vesi oli päässyt seinään n.20 cm korkeudessa pintavetona kulkevien kuuma-ja kylmävesiputkien kiinnikeruuvien reistä. Kaikki kiinnikeruuvit olivat heiluvia ja osa irti seinästä jopa 5-7mm.Taloyhtiö otti remontin haltuun ja vessa purettiin kokonaisuudessaan. Minun tulisi nyt kuitenkin maksaa kylpyhuoneen kaikki pinnat ja lattia- ja seinälaattojen asennus, koska heidän mielestä olin tehnyt aloitteen remontissa. Aloitehan oli selkeästi taloyhtiön heidän ilmoittaessaan kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Lapun saadessani tein ilmoituksen kylpyhuoneen tilasta ja ehdotin vain, että eikö olisi järkevää korjata lattia kylpyhuoneiden kevytsaneerauksen yhteydessä. Onko kaikki pinnat ja asennus nyt mahdollista laskuttaa minulta ja kuka tässä tapauksessa maksaa uudet pintavetoputket ja hanat.Kosteuskartottajan lokakuussa 2011 antama raportti kertoi, että home-ja kosteusvauriot ovat syntyneet vuosien varrella. Onko edellisellä omistajalla ja hänen vuokralaisellaan vastuuta kylpyhuoneen kunnosta. Vuokralainen on asunut yksiössä vuodesta -95 ja asuntoon oli merkitty asumaan viimeiseksi kahdeksi vuodeksi myös asunto-osakkeen viimeisin omistaja. Mikä on tässä tilanteessa heidän vastuu kylpyhuoneesta. Eikö asukkaalla ole ilmoitusvastuu taloyhtiölle.Ostaessani näin kylpyhuoneen kuntokartoituksen (tehty 23.3.2011), jossa havaittiin puutteita lattiarakenteissa: Pintamateriaalin kunto, sen tartunta alustaan, saumaukset ja liitokset, lattian läpiviennit. Materiaaleissa ei havaittu kuitenkaan kosteusjälkiä-tai vaurioita.Seinärakenteissa puutteita havaittiin seuraavasti: Pintamateriaalin kunto ja tartunta/kiinnitys alustaan, saumaukset ja liitokset, saumaukset (mikrobivauriot, tummuminen), seinän läpiviennit.Seinissä ja lattiassa havaittiin kohonneita kosteusarvoja. Märkätilan ilmanvaihdossa havaittiin puutteita.Kylpyhuone kuntoluokka 3 (välttävä)Välittäjä kertoi kuitenkin toistuvasti, että kylpyhuoneen saa käyttökuntoon klorittipesulla.
Katu, jossa on taloja rivissä
Auton pitkäaikainen pysäköinti asukkaalle vuokratulla paikalla?
Asunto-osakeyhtiön rakennuslupa on myönnetty lupapäätöksessä mainituin ehdoin. Asemapiirros määrittelee autojen pysäköintipaikat. Kysynkin, että onko sallittua asuntovaunujen ja/tai -auton pitkäaikainen pysäköinti / säilytys asukkaan vuokraamalla autopaikalla? Lisäksi, että voiko asukas säilyttää asuntonsa edessä pitkäaikaisesti asuntovaunua, -autoa tai peräkärryä haittaamatta toisten liikkumista ja mitä turvallisuussäädökset ja -lait sanovat ko. asioista?
20116_26571.jpg
Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012
Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012 antaa taloyhtiöiden päättäjille ohjaustietoa taloyhtiön toimintaperiaatteista, hallinnoinnista, korjaustoiminnasta, erilaisista vaihtoehdoista ja toteutusmalleista. Vuosikirja on ensimmäinen laatuaan ja sen tarkoituksena on toimia taloyhtiön hallituksissa toimivien tukipilarina.Tilaa kirja jäsentukusta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton