• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.06.2011
20116_26571.jpg

Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012 antaa taloyhtiöiden päättäjille ohjaustietoa taloyhtiön toimintaperiaatteista, hallinnoinnista, korjaustoiminnasta, erilaisista vaihtoehdoista ja toteutusmalleista. Vuosikirja on ensimmäinen laatuaan ja sen tarkoituksena on toimia taloyhtiön hallituksissa toimivien tukipilarina.

Tilaa kirja jäsentukusta!

Tietoa taloyhtiön hallinnoimiseen:

Vuosikirja antaa eväät niin uudelle kuin vanhallekin taloyhtiön päättäjälle. Taloyhtiön vuosikirjasta löytyy uudistuneen asunto-osakeyhtiölain mukaisesti ohjeet ja määräykset niin taloyhtiön toimintaan kuin hallinnoimiseenkin:

Taloyhtiömallit, omistajuus
Taloyhtiö on puhekielessä vahvistunut nimitys asunto-osakeyhtiöille. Ylintä päätäntävaltaa taloyhtiöissä käyttää yhtiökokous, johon osakkailla on oikeus osallistua.

Taloyhtiön hallinnointi
Yhtiökokouksessa valittu hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Taloyhtiössä voi olla myös hallituksen valitsema isännöitsijä.

Taloyhtiön talousasiat
Taloyhtiö perii osakkailtaan vastikkeita, jotka käytetään kiinteistön kunnostamiseen ja ylläpitoon. Suunnitelmallisuus on myös osa toimivaa taloushallintoa.

Asunto-osakeyhtiölain uudistus
Asunto-osakeyhtiölaki uudistui 1.7.2010 siten, että pääpaino laissa on taloyhtiöiden ja osakkaiden muuttuneiden tarpeiden huomioimisessa.

Kunnossapitovastuu taloyhtiössä
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti.

Ohjeita kunnossapitoon ja korjaushankkeisiin:

Taloyhtiön hallituksen yleistehtävänä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Lisäksi yleistehtävänä on myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta, joka korostui entisestään uudistuneen asunto-osakeyhtiölain myötä. Vuosikirja tarjoaa mahdollisuuden perehtyä kiinteistöomaisuuden hoitoon ja korjaushankkeiden läpivientiin.

20116_26570.jpg

Kiinteistönhuolto ja ylläpito
Kiinteistönhuolto on osa taloyhtiön arkipäivää. Parhaimmillaan työn tulos näkyy kiinteistön moitteettomana kuntona ja toimivuutena.

Suunnitelmallisuus osaksi korjausrakentamista
Lähtökohtana korjaushankkeiden suunnittelussa on mahdollinen akuutti tarve tai ennakoiva korjaustoimenpide. Suunnitelmallisuus auttaa hallitsemaan kustannuksia.

Remontin monta vartijaa
Yhteiskunta säätelee ja valvoo taloyhtiöiden ja huoneistojen remonttia monesta näkökulmasta. Valvontaohjeet ja määräykset koituvat kuitenkin yleensä kaikkien eduksi.

Riittävätkö resurssit korjaamiseen?
Miltä näyttää tulevaisuus? Kasvavatko vai vähenevätkö remonttien määrät? Löytyykö remonteille rajaa ja tekijöitä?

Ratkaisuja taloyhtiöiden hankkeisiin:

Taloyhtiöissä tehtävät laajemmat remontit ovat aina suuria tapahtumia. Mitä paremmin yhtiö ja sen hallitus hallitsevat rakentamisen eri vaiheet, sitä vähemmän koetaan ikäviä yllätyksiä.
Yksi tärkeimmistä vaiheista on korjausmenetelmän valinta. Sama pätee taloyhtiön toimintaan liittyvien yhteistyökumppaneiden valintaan.

Korjausmenetelmää valittaessa tulisi kiinnittää huomiota paitsi korjaustyön tekijään ennen kaikkea myös käytettävään ratkaisuun. Asiantuntijaosaamisen hyödyntäminen koetaan taloyhtiössä usein liian hankalaksi ja usein hanke ulkoistetaankin kokonaisuudessaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Aktiivinen sekä osaava hallitus isännöitsijän kanssa hakevat ensisijaisesti ratkaisua ja vasta sen jälkeen ratkaisulle toteuttajaa. Rohkea hankkeeseen tarttuminen tuo näkemystä vaihtoehdoista. Taloyhtiön vuosikirja esittelee laajalti erilaisia taloyhtiöille tarjottavia palveluita sekä korjaushankeratkaisuja niin peruskorjauksiin kuin taloyhtiön arvoakin nostaviin hankkeisiin.

Mukana läpi toimintakauden

Kirjan käyttöarvoa lisää sen yhteydestä löytyvä kalenteri, jossa on reilusti tilaa taloyhtiötä koskeville merkinnöille. Taloyhtiön vuosikirja kulkee hallitusten jäsenten mukana läpi taloyhtiön toimintakauden.

Tilaa kirja jäsentukusta!

20116_26757.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Toteutuuko taloyhtiössä yhdenvertaisuus?
Taloyhtiössä, jossa autotallimme sijaitsee (asumme itse naapuritaloyhtiössä) on tulossa piharemontti. Taloyhtiössä on pohjakerroksessa kuusi autotalliosaketta. Viiteen talliin on esteetön pääsy, paitsi meidän talliin, jonka edessä on keskialue, jossa esim. lipputanko sijaitsee. Ehdotimme hallitukselle, että piharemontin yhteydessä pienennetään keskialuetta, niin että meidänkin talliin on esteetön pääsy. Ongelma on suurempi talvisin, kun keskialue on täynnä lunta, ja viereisen tallin eteen on pysäköity auto. Keskialueen pienentäminen olisi helppo/halpa tehdä piharemontin yhteydessä, koska ei tarvitse kuin kahta betonikivetystä lyhentää, ja ottaa nurmikkoa hieman pois. Pihaa asfaltoidaan piharemontin jälkeen, joten kahden neliön alan asfaltointi ei tuo paljon lisäkustannuksia.
201210_32596.jpg
Sadevesijärjestelmä pelastaa perustukset
Sadevesijärjestelmä on hallittu sadeveden poistajaSadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta perustusten vierestä ja on näin osa toimivaa kattokokonaisuutta. Jokainen millimetri sadetta vastaa litraa per neliömetri. Siispä 20 mm sadetta päivässä vastaa 20 litraa vettä per neliömetri. Pinta-alaltaan 150 m² katolla 20 mm sade vastaa 3000 litraa vettä. Kaatosateessa (50 mm) se tarkoittaa jopa 7500 litraa vettä tunnissa.Icopalin laadukkaat sadevesijärjestelmät kestävät sateen lisäksi myös jään ja lumen rasitukset rikkoutumatta ja haalistumatta. Esimerkiksi teräsohutlevystä valmistettu Sadetar-sadevesijärjestelmä sopii joustavasti sekä pientaloihin että rivi- ja pienkerrostaloihin.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiön ja myyjän vastuu homevaurion korjaamisessa
Asun 1983 rakennetussa rivitalo-osakkeessa, jossa paljastui viime syksynä homevaurio. Marras- ja Joulukuulla otettiin näytteet, joiden mukaan hometta on kahden makuuhuoneen lattian alla ulkoseinän vieressä. Vakuutusyhtiön kautta asunnossa kävi kartoittaja, jonka mukaan homevaurion syy on rakenteellinen ja vakuutus ei sitä korvaa. Kartoittaja arveli, että lattian alla on villa harkkoa vasten. Puutteellisen ilmanvaihdon (koneellinen poisto, ei raitisilmaventtiilejä) vuoksi sinne on muodostunut "kylmä silta". Tammikuulla taloyhtiön kokous päätti, ettei tutkita asiaa laajemmin. Makuuhuoneiden, joista hometta löytynyt, lattiat avataan, poistetaan homeiset kohdat, desinfioidaan, ja uudet villat ja pintamateriaalit tilalle.Korjausarviota tullaan tämänhetkisen tiedon mukaan tekemään Toukokuun alussa, silloin ilmeisesti vasta selviää koska itse korjaus tullaan tekemään. Perheessäni on lapsia, jotka oireilevat homeen vuoksi. Lapsilla on ollut yskää ja nuhaa viime kesästä lähtien, lisäksi toistuvaa päänsärkyä kaikilla perheenjäsenillä. Mielestäni homevaurion korjaus kuuluu taloyhtiön vastuulle ja kustannettavaksi. Joudun terveysongelmien vuoksi muuttamaan väliaikaiseen vuokra-asuntoon, luultavasti jo ennemmin kuin itse remontti alkaa, koska se näyttää koko ajan siirtyvän kauemmas tulevaisuuteen. Kuka maksaa väliaikaisen asunnon vuokran? Olen ostanut kyseisen asunnon n. vuosi sitten. Olen myyjälle ilmoittanut kyseisestä homevauriosta siinä vaiheessa kun sain virallisen lausunnon terveystarkastajalta. Mikä on myyjän vastuu?
201811_55398.jpg
Hormien kunnostus takaa turvallisuuden
Hyväkuntoinen piippu on tärkeä osa kodin paloturvallisuutta. On hyvä muistaa, että piiput eivät ole koskaan ikuisia, ja vanha piippu saattaakin olla vakava turvallisuusriski. Kannattaakin pyytää aika ajoin nuohoojalta arvio piipun kunnosta. Itse piipun kunnostus kannattaa jättää aina ammattilaisen huoleksi.
20236_82063.jpg
Kenen tehtävä on tarkastaa leikkipaikan turvallisuus?
Pihallamme on vanha alkuperäinen (v. 1989) rautarakenteinen keinu, jossa on koukut kahdelle keinulle. Kahteen vuoteen keinuja ei ole tarvittu ja ne on poistettu varastoon säilytettäväksi; toinen tavallinen ja toinen pienen lapsen laitakeinu. Kenen tehtävä on tarkastaa koukkujen turvallisuus (kestävyys)? Maapohjaa ei ole kai koskaan muokattu, ts. keinu on laitettu nurmikentälle ja alle on muodostunut käytössä kulunut loiva syvänne. Mitkä ovat viralliset vaatimukset jos otamme molemmat keinut käyttöön? Pitääkö maapohja-alan olla tietynlaiseksi muokattu/päällystetty ja entä siinä tapauksessa jos tänä kesänä ei tarvita kuin laitakeinu aivan pientä lasta varten, tarvitseeko noudattaa tunnon tarkasti kaikkia säädöksiä?
20124_30621.jpg
Lattianalusmatot pitävät veden siellä missä kuuluukin
Universal-nystyrälevyUniversal-nystyrälevy pitää lattiarakenteet kuivina. Näin home ei pääse hiipimään rakenteisiin, ja huoneilma säilyy terveellisen puhtaana. Universal kestää raskaimmatkin huonekalut. Se vaimentaa tehokkaasti askelten ääniä puu-, parketti- ja laminaattilattioilla, ja tekee lattiasta miellyttävän joustavan. Universalia käytetään betonirakenteisissa puupäällysteisissä lattioissa. Sen avulla voidaan tarvittaessa järjestää tuuletus parketin ja lattiarakenteiden väliin. Universal on materiaaliltaan 0,5 mm paksua, lujaa ja ympäristöystävällistä polypropyleenimuovia. Levyssä on nystyröitä joiden ansiosta betonin ja lattiamateriaalin väliin jää 7 mm:n ilmatila. Järjestelmään kuuluvat saumanauhat, kulmalista ja tiivistysnauha. Universal on monikäyttöinen tuote ja erinomainen kosteuskatko etenkin maanvaraisten lattioiden parketinalusmateriaaliksi. Universal soveltuu minkä tahansa pintamateriaalin kanssa, kun väliin asennetaan tukeva lastulevy. Universalin avulla voidaan tarvittaessa järjestää tuuletus parketin ja lattiarakenteiden väliin jäävään ilmatilaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton