• Etusivu
  • Remontti

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.09.2011
20119_27687.jpg

Esimerkki kiinteistön hoitokulujen jakautumisesta.

Kiinteistön ylläpito on osa taloyhtiön arkipäivää. Parhaimmillaan ylläpidon eteen tehty työ näkyy kiinteistön moitteettomana kuntona ja ja toimivuutena. Samalla kiinteistön ylläpito muodostaa suurimman osan taloyhtiön menoista.

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuodessa 10,2 prosenttia

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat 10,2 prosenttia vuoden 2011 toisella neljänneksellä vuoden 2010 vastaavasta ajanjaksosta. Kiinteistönhoidon erilliskustannuksiin sisältyvän kiinteistöveron laskentaa on tarkistettu. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä 2005=100.

Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksin 2000=100 vuosimuutokset, %
Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksin 2000=100 vuosimuutokset, %

Merkittävintä kasvu on lämmityksen osalta

Ylläpitokustannuksista vuodessa eniten kallistui kevyt polttoöljy, 35,2 prosenttia. Erilliskustannukset nousivat 21,4 prosenttia, käyttösähkön kustannukset 18,3 prosenttia, lämpökustannukset 17,6 prosenttia, kaukolämpökustannukset 11,8 prosenttia, käyttö- ja jätevesikustannukset 5,3 prosenttia, kunnossapitopalvelun kustannukset 3,9 prosenttia, työkustannukset 3 prosenttia, hoitopalvelukustannukset 2,9 prosenttia ja tarveaineiden kustannukset 0,2 prosenttia.

Toisen neljänneksen 2011 kiinteistönhoidon erilliskustannusten indeksipistelukuun sisältyy vuoden 2010 tarkistetut ja lopulliset kiinteistöveron verotariffi- ja kiinteistöjen verotusarvomuutokset. Jotta kiinteistöveron indeksimuutokset jatkossa paremmin vastaisivat veron muutoksia ja maksatusajankohtia, niin tästä vuodesta alkaen siirrytään käytäntöön, jossa kiinteistöveron muutokset sisällytetään indeksiin silloin kun nämä tiedot ovat lopullisina Verohallinnosta saatavissa, eli kolmannen neljänneksen indeksien julkistuksen yhteydessä.

Lähde: Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi 2005=100, Tilastokeskus Lisätietoja: Jan Moilanen (09) 1734 2723, Pekka Mäkelä (09) 1734 2551, rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi Vastaava tilastojohtaja: Hannele Orjala

Tilasto: Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi [verkkojulkaisu]. ISSN=1795-4533. 2. vuosineljännes 2011. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 5.9.2011]. Saantitapa: http://www.tilastokeskus.fi/til/kyki/2011/02/kyki_2011_02_2011-09-01_tie_002_fi.html.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20126_31206.jpg
Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset
Luonnos korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksista on lähtenyt lausuntokierrokselle. Tavoitteena on, että luvanvarainen korjausrakentaminen edellyttäisi jatkossa energiatehokkuuden huomioon ottamista.Korjausrakentamiseen ryhtyminen säilyy vapaaehtoisena. Energiatehokkuuden parantaminen on osa normaalia korjausrakentamista ja suunnitelmallista kiinteistön kunnossapitoa, jota kiinteistön omistaja tekee parhaaksi katsomallaan tavalla ja aikataululla.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20229_79561.jpg
Miten haen vastikkeen alentamisen itse tehdystä remontista?
Miten kustannukset jakautuvat taloyhtiön lattiakaivojen (saunan, suihkun) uusimisen osalta, jos osakas on omalla kustannuksella vaihtanut jo kaivot?Jos lainaa otetaan, kuuluuko osakkaan, jolla jo on uusittu lattiakaivo, osallistua maksuihin?
20224_77894.jpg
Viihtyisä piha vaatii suunnittelua ja hyvää hoitoa
Tänä päivänä yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla on asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa iso rooli ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.
20171_48034.jpg
Päätös lämmitysjärjestelmän vaihdosta siivitti säästöön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Ne ovat erinomainen ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus, sillä säästöt ovat sitä suurempia mitä suurempi kulutus on.Tilaa maksuton esite NIBEn lämmitysjärjestelmistä
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiössä uusittiin lämmönvaihtimet, miten korjauskustannukset jaetaan?
Taloyhtiössä suoritettiin syksyllä, hallituksen esityksestä ja ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksellä ns. hätätyönä (kaukolämpöyhtiön vaatimuksesta) kaukolämmönvaihtajien uusinta. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa ei tehty päätöstä muunlaisesta kustannusten jaosta kuin yhtiöjärjestys määrää. Vanhat lämmönvaihtajat olivat talojen rakentamisen aikaiset 1970 asennetut. Uudet lämmönvaihtimet saatiin vaihdettua nopeaan tahtiin. Taloyhtiö koostuu kahdesta rivitalosta. Kummassakin talossa on omat lämmönjakolaitteet. A-talo koostuu viidestä asunnosta, ovat kaksikerros ratkaisuja. A-talon asunnot ovat suurempia, osakeiden määrät ovat 3 x 217 ja 2 x 197 osaketta. B-talon huoneistot ovat viisi yksikerrosratkaisua ja kooltaan pienempiä, 146 osaketta jokainen. Molempien talojen lämmönjakolaitteiden vaihtotyö laitteineen on samansummainen. (1/2Ax + 1/2Bx = ABx)Kysymys: Voiko tässä tapauksessa oikeudenmukaisuus -perusteella jakaa muuten, kuin tasan osakkeiden suhteessa? Voiko A-talon ja B-talon kustannukset eriyttää ja periä A-talon sekä B-talon osalta niin, että kumpikin talo vastaa oman talon lämmönvaihtajien uusinnasta? Jos kustannukset voidaan jakaa talojen kesken, mitä päätöksiä taloyhtiössä vaaditaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton