• Etusivu
  • Remontti

Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.06.2012
20126_31206.jpg

Luonnos korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksista on lähtenyt lausuntokierrokselle. Tavoitteena on, että luvanvarainen korjausrakentaminen edellyttäisi jatkossa energiatehokkuuden huomioon ottamista.

Korjausrakentamiseen ryhtyminen säilyy vapaaehtoisena. Energiatehokkuuden parantaminen on osa normaalia korjausrakentamista ja suunnitelmallista kiinteistön kunnossapitoa, jota kiinteistön omistaja tekee parhaaksi katsomallaan tavalla ja aikataululla.

Rakennuksen energiatehokkuudelle säädetään vähimmäisvaatimuksia, kun kyse on rakennuksen luvanvaraisesta korjaamisesta, käyttötarkoituksen muuttamisesta tai teknisten järjestelmien korjaamisesta. Tällaisia korjauksia ovat esimerkiksi laajat peruskorjaukset, rakennuksen ulkovaipan korjaukset ja teknisten järjestelmien uusiminen.

Vain kannatavat toimenpiteet tulisivat pakollisiksi

Energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä ei tarvitse toteuttaa, mikäli ne eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti mahdollisia. Tärkeää on myös, että energiatehokkuutta parantavat toimet tehdään rakennuksen ominaispiirteet ja käyttötarkoitus huomioiden.

"Ehjää ja toimivaa ei tarvitse korjata. Kiinteistön omistaja päättää, mitkä ovat rakennuksen korjauksen yhteydessä parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta säädösten puitteissa. Kun rakennuksesta pitää huolta suunnitelmallisesti, on järkevää ottaa huomioon myös energiatehokkuus. Energiatehokkaaksi korjattu rakennus kuluttaa vähemmän ja ottaa huomioon ympäristön", sanoo asuntoministeri Krista Kiuru.

Energiatehokkuusmääräykset ovat osa EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa ja edistävät samalla Suomen omia tavoitteita energiatehokkuuden parantamiseksi. Pitkällä aikavälillä korjausrakentamisella on ratkaiseva merkitys Suomen energiakulutukseen, sillä rakennuksissa kuluu nykyään 40 % energian kokonaiskulutuksesta.

Lausuntoaika päättyy 9.7.2012. Säädökset on tarkoitus saattaa voimaan vuoden 2013 alussa.

Lähde: Ympäristöministeriö

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kenelle kuuluvat rahat, jotka remontista hyvitetään?
Taloythiössämme putkiremontin hinta oli määrätty ja maksoimme sen taas kerran etukäteen kokonaisuudessa. Remonttia tehdessä ilmeni, ettei huoneistomme eteisen kattoa ei tarvinnutkaan purkaa vaan putket saatiin nätisti kulkemaan välikatteessa. Urakoitsija lupasi hyvittää katon osuuden.Kysymys kuuluu: Toimiko isännöitsijä oikein, kun hyvitys kirjattiin koko rivitaloyhtiölle eikä meille henkilökohtaisesti?
201210_32446.jpg
Kiviteräskate ei kiillä ja sopii joka maisemaan
Decra-kiviteräskate sulautuu maisemaanIcopalin valmistama Decra-kiviteräskate on noussut suosituksi materiaaliksi rivitaloyhtiöiden kattosaneerauksissa, joissa katteelta vaaditaan keveyttä ja kestävyyttä. Kivisirotteinen pinta sulautuu kauniisti ympäristöön ja se kestää Suomen sääolot.
20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.
20196_58352.jpg
Tutustu vedenmittausjärjestelmän ostajan muistilistaan
Vedenmittausjärjestelmän hinta on eri asia kuin asennuksen ja laitteiston kertakustannus – valinnasta seuraa aina joko ylimääräisiä kuluja tai lisäsäästöä.Mistä ero muodostuu, mitä järjestelmältä voi vaatia ja mistä tuotto syntyy?
Katu, jossa on taloja rivissä
Talon maalaus ja kustannusten jako?
Yhteensä 16 omakotitaloa sisältävän asunto-osakeyhtiön osakkaista osa haluaisi itse maalata talonsa, mutta osa on sitä mieltä, että kaikki täytyy antaa maalauslikkeen tehtäväksi. Kustannusero on huomattava: tarvikkeet n. 500 €, mutta ammattimaalattuna koko kustannus n. 4500 €. Onko mitään laillista keinoa sallia osan osakkaista maalata itse (kaikilla samat maalit ja tarvikkeet ja talot identtisiä) eli esim. voitaisiinko yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä antaa osan osakkaista maalata talonsa ja hoitaa omat kulunsa ja että heidät siten vapautettaisiin muiden talojen maalauskuluista? Maalaukset tehtäisiin saman kesän aikana. Onko muita keinoja?
201112_29011.jpg
Kausihuolto paljastaa katon mahdolliset viat
Viime vuosien kovat talvet ovat laittaneet katot koville niin olosuhteiden kuin niistä johtuneiden huoltotoiminen, kuten lumenpudotusten, myötä. Eri mediat ovat jälleen tuoneet tietoisuuteemme vesikatteille aiheutuneista vahingoista, joista on aiheutunut mittavia vahinkoja kiinteistöjen omistajille.Kevään koittaessa on järkevää käydä tarkastamassa katon kunto. Ammattilainen osaa tarkastaa yksityiskohdat ja voit keskittyä nauttimaan huolettomista kesäpäivistä.Myös kattojen turvatuotteet ovat olleet lujilla suurten lumimassojen vuoksi ja tarjoamme nyt kattoturvatuotteiden kartoituksen kaupan päälle tilatessanne kattokuntotarkastuksen tai tutkimuksen 15.4.2012 mennessä. Saat kirjallisen raportin katon kunnosta ja turvavarustuksesta. Kaikkien yhteinen etu on, että katoilla voidaan työskennellä turvallisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton