• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kolmen taloyhtiön kokemukset energiaremonteista - katso tallenne webinaarista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Helsingin kaupunki
Julkaistu 08.05.2023Päivitetty 10.05.2023
20235_81749.jpg

Kuva: Jussi Rekiaro

Helsingin kaupungin järjestämässä Taloyhtiöiden kokemuksia energiaremonteista -webinaarissa käytiin läpi kolmen taloyhtiön energiaremontin toteutuksia. Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat esittelivät omat kohteensa ja kertoivat projektiensa onnistumiset ja haasteet. Webinaarin lopuksi oli yhteinen paneelikeskustelu taloyhtiöiden edustajien ja energia-asiantuntijan kanssa. Artikkelissa esittelemme kohteet ja artikkelin loppupuolelta pääset katsomaan itse webinaaritallenteen.

60-luvun kerrostalo vaihtoi lämmitysjärjestelmänsä uusiutuviin energialähteisiin

Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevaan vuonna 1969 rakennettuun kerrostaloon toteutettiin energiaremontti vuonna 2021. Kaukolämpö vaihdettiinpoistoilman lämmöntalteenoton sekä maalämmön että aurinkosähkön yhdistelmään.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Vesa Tarvainen kertoo, että hyvät taustakartoitukset ja projekti kerrallaan -asenne on auttanut taloyhtiön remonteissa huomattavasti. Energiaremontin alussa taloyhtiön hallitus myönsi, ettei kukaan heistä tunne energia-asioita riittävän hyvin, joten Tarvainen ilmoittautui vapaaehtoisena HSY:n järjestämälle energiaeksperttikurssille.

Lauttasaaren projektin onnistumisiin Tarvainen nostaa hyvät valvojat, jotka takasivat projektin sujuvuuden. Myös urakoitsijan järjestämä tiedottaminen oli tärkeää asukkaille ja osakkaille. Rahoituspuolelta ARA:n tuki energiaremonttiin mahdollisti näinkin laajat remontit taloyhtiössä.

Ennen projektia oli pientä pelkoa lämmityksen riittävyydestä, mutta urakoitsija oli apuna vastailemassa asukkaiden kysymyksiin. Projektin aikana kävi ilmi, että sähkökeskus ja -liittymä olisi uusittava. Lisäksi maalämpökaivojen poraaja sotki hieman pihaa poraamisen aikana, mutta muita haasteita Lauttasaaren projektissa ei ollut.

Pitäjänmäellä otettiin käyttöön poistoilman lämmöntalteenotto

Pitäjänmäen taloyhtiö on rakennettu vuonna 1973, jossa energiaremontin suunnittelu alkoi 2014. Taloyhtiön hallitus lähti hakemaan kustannussäästöjä ja pienentämään ympäristövaikutuksia. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markus Tuukkanen kertoo, että ensimmäisenä tehtiin energiatehokkuusselvitys, jonka jälkeen ryhdyttiin toimenpiteisiin. Hyvän urakoitsijan löytäminen energiaremontin tekoon oli tärkeää taloyhtiön hallitukselle.

Tuukkanen kertoo, että projektin onnistumisen kannalta on tärkeää, että hallituksella on vahva tahtotila toteuttaa energiaremontti. Asukkailla on hyvä olla tilaisuus kysyä itse remontista. Kustannusten sekä ympäristövaikutusten pieneneminen versus takaisinmaksuaika on myös hyvä tuoda esille asukkaille.

Pitäjänmäen remontin haasteeksi osoittautui rakennusvalvonnan päätös, jonka mukaan järjestelmään tarvittavia putkia ei saanut sijoittaa julkisivuun, vaan ne piti vetää rakennuksen sisäpuolelle. Tämä nosti projektin kustannuksia. Luotettavien tekijöiden löytäminen oli myös vaikeaa. Asiantuntijoita on paljon tarjolla, mutta miten löytää juuri omaan hankkeeseen sopivat.

Aurinkopaneelit suojellun rakennuksen katolla

Helsingin Punavuoren vuonna 1868 rakennettuun taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Suojelustatus ei ollut este asennukselle, vaan lupa heltisi Lupapisteen kautta melko helposti. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri Fränti kertoo webinaarin aikana aurinkosähkön taustoista ja esittelee hyvityslaskentamallin. Aurinkopaneelien hankintahinta oli 34 000 euroa ja Punavuoren projektissa 7 vuoden takaisinmaksuaika näyttää pitävän paikkansa todella hyvin.

Punavuoren remontti sujui hyvin, vaikkakin aikatauluhaasteita oli. Aurinkopaneelien asennus myöhästyi toukokuulta elokuulle, joten ensimmäisen kesän aurinkoenergia jäi hyödyntämättä. Urakkasopimus ei tässä tapauksessa toiminut aikataulullisesti täydellisesti, mutta itse asennus oli nopeaa.

Taloyhtiön aurinkopaneelien suuntaus ei ole optimaalinen, mutta energiaa saadaan silti noin 21MWh vuodessa. Fränti korostaakin, että taloyhtiöissä on merkittävä aurinkosähköpotentiaali.

Katso webinaarin tallenne

Sisältö:

03:25Maalämpö, poistoilmalämpöpumppu ja aurinkopaneelit Lauttasaaressa
Vesa Tarvainen – Katajaharjuntie 15 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

43:28 Poistoilmalämpöpumpulla lämpö talteen Pitäjänmäessä
Markus Tuukkanen – Sulkapolku 6 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

1:02:45 Aurinkopaneelit suojellussa taloyhtiössä kantakaupungissa
Harri Fränti – Pursimiehenkatu 21 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

1:33:25 Paneelikeskustelu
mukana taloyhtiöt ja energia-asiantuntijat kaupungilta

Info

Info

Webinaarin järjesti taloyhtiöiden energianeuvontapalvelu Helsingin kaupungilta. Energianeuvonta on puolueeton ja maksuton palvelu helsinkiläisille taloyhtiöille, lisätietoa palvelusta ja yhteydenotot sivuilta.

Helsingin kaupunki
Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsingin kaupunki ylhäältä
Energiaremontin seitsemän yleisintä virhettä
Taloyhtiön energiaremontti vaatii suunnittelua ja ennakointia, jottei vanhat järjestelmät ehdi hajoamaan ennen remonttia. Usein energiaremontissa mietityttää, mikä voi mennä pieleen ja miten ongelmia voisi välttää. Yleensä itse teknisten ratkaisujen ongelmat ovat vähäisiä ja vältettävissä hyvällä suunnittelulla. Suurimmat hankaluudet liittyvät usein hankkeen valmisteluun. Helsingin kaupunki listasi tähän artikkeliin seitsemän tyypillisintä sudenkuoppaa satunnaisessa järjestyksessä.
20232_80875.jpg
Taloyhtiö sai aurinko­voimalan katolle - suojelu­status ei ollut este energia­remontille
150-vuotias suojeltu arvotalo Pursimiehenkadulla päätti kerätä ilmaisen aurinkoenergian katoilta talteen. Suojelustatus ei ole este energiatehokkuusinvestoinneille, vaan taloyhtiössä suunnitellaan jo uusia energiaremontteja energialaskun leikkaamiseksi.
20234_81566.jpg
Energiahankkeen läpivieminen yhtiökokouksessa - näin onnistutte
Lämmitys on yksi taloyhtiöiden merkittävimmistä kulueristä. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on suuri mahdollisuus asumiskulujen pienentämiseen sekä samalla myös asumisviihtyvyys paranee. Kuitenkin kannattavakin energiahanke voi saada päätöksensä yhtiökokouksen äänestyksessä. Tästä artikkelista löydät Helsingin kaupungin vinkit onnistuneen yhtiökokouksen tueksi.
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton