• Etusivu
  • Osakas

Litistämällä ja kierrättämällä oikein taloyhtiö voi säästää satoja euroja vuodessa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.06.2021Päivitetty 01.08.2023
20216_71356.jpg

Jätteiden kierrätykseen ja pakkaamiseen kannattaa kiinnittää huomiota taloyhtiöissä. Siinä säästää selvää rahaa. Kuva: Pixabay.

Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.

Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.

Väärä jäte oikeiden seassa voi myös pilata koko kuorman, ja esimerkiksi muovijäte joudutaankin kuskaamaan sekajätteeseen. Usein ylimääräistä jätettä on pahviastian ympärillä.
Yleensä lisämaksua menee, vaikka jätettä ei olisi paljon. Jos jätteet putoilevat matkalla autoon, on se peruste lisämaksulle.

Ympäristöasiantuntija Minna Partti HSY:stä kertoo, että kartonkijätteen määrä on kasvanut huomattavasti koronaikana.
– Ihmiset tilaavat verkosta paljon enemmän. Myös ruokapakkausten määrä on kasvanut, kertoo Partti.

Joskus väärä jäte voi pilata koko autokuorman. Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala muistaa uraltaan yhden erittäin vakavan tapauksen.
– Jätteen seassa oli öljyastia, joka pilasi koko lastin. Meidän piti arvioida, pitääkö koko auton kuorma viedä Riihimäen ongelmajätelaitokselle tyhjennettäväksi, koska kyseessä oli vaarallinen ongelmajäte. Lopulta autoa ei viety Riihimäelle, kertoo Varsala.

Litistä jäte jo kotona

Helsinkiläinen Markku Pihlaja huomasi taannoin, että oman taloyhtiön roskikset pursuilivat usein. Aina syynä ei ollut jätteen määrä vaan se, että roskat on jätetty litistämättä. Mies päätti havainnollistaa kuvaparilla, miten paljon litistetty jäte säästää tilaa. Tulos yllätti hänet itsensäkin, vaikka hän osasi odottaa, että ero suuri.

Pihlajan yhden hengen taloudessa jätettä kertyy maltillisesti, joten hän säästi kartonkijätteet parin kuukauden ajalta ja kuvasi sen jälkeen kartongit sekä litistämättöminä että litistettyinä ja toisiinsa pakattuina.

– Itse olen yrittänyt jo pitkään lajitella jätteet kuten pitää. Harmittaa kun menee viemään kartonkia roskiin, niin sinne ei mahdukaan mitään.
Markku Pihlaja
Tältä näyttää kartonkipakkaus kasa litistämättömänä...
Tältä näyttää kartonkipakkaus kasa litistämättömänä...
...ja näin pieneen tilaan pakkaukset saa oikeasti taiteltua.
...ja näin pieneen tilaan pakkaukset saa oikeasti taiteltua.

Pihlaja selvitti jätemaksujen hintoja ja tajusi, että litistäminen säästää paitsi tilaa roskiksessa, myös rahaa.
– Jos esimerkiksi kerran viikossa tyhjennettävä astia pursuaa joka kerta yli, tulee lisämaksusta vuodessa iso summa, laskee Pihlaja.

Hän huomasi itse konkreettisesti sekajätteen määrän vähenemisen, kun muovin kierrätys alkoi. Yhden hengen talouden sekajätepussia ei tarvinnut viedä läheskään joka viikko. Pihlaja myös litistää kaiken muunkin kuin pahvin. Jugurttipurkin kannet kannattaa taitella pieniksi. Taiteltuna niitä mahtuu yllättävän paljon makaronilaatikkorasiaan.

Markku Pihlaja lupaa, että taloyhtiöt saavat käyttää hänen kuviaan yrittäessään motivoida asukkaitaan litistämiseen ja oikeanlaiseen kierrätykseen.

20216_71355.jpg

Kuluja kannattaa tarkastella myös siitä näkökulmasta, että sekajäte on kaikkein kalleinta jätettä. Sekajäteastian tyhjentäminen maksaa eniten. Kun taloyhtiössä kierrätetään kaikki muu, jää sekajätteeseen vähemmän tavaraa. Jos sekajätteen tyhjennysväliä voi harventaa, säästää taloyhtiö taas.

Lue lisää jätteiden lajittelusta >>

Info

Info

Asukas, toimi näin

Litistä jäte jo kotona
Litistetyt roskat säästävät tilaa niin kotona kuin jäteastiassa. Tilansäästö säästä myös rahaa: kallista sekajätettä syntyy vähemmän, samoin kallista irtojätettä.

Kierrätä oikein
Pahvit pahveihin, muovit muoveihin, eloperäinen jäte biojätteeseen. Jos jäteastiassa on sinne kuulumatonta tavaraa, se päätyy sekajätteeseen. Taas tulee taloyhtiölle lisämaksua.

Pese muovijäte, mutta älä liikaa
Pakkausjätteiden seassa ei saisi olla eloperäistä ainetta, esimerkiksi ruokaa. Ruoka pitää pestä pois, mutta siinäkin kannattaa pitää järki kädessä. Jos pesemiseen kuluu lämmintä vettä litratolkulla, se ei ehkä ole vaivan arvoista.

Rahan säästö motivoi, kertoo tutkimus

Pirkanmaan Jätehuolto kysyi asiakkailtaan muutama vuosi sitten, mikä heitä motivoi kierrättämään. Sata syytä lajitella -kisassa esiin nousivat erityisesti luontoarvot, mutta myös taloudelliset syyt saivat tamperelaiset kierrättämään. Kyselyssä kävi myös ilmi selvästi, että lajittelu tuo hyvän mielen ja on jopa kivaa.

Lisääntynyt kierrätys on myös nostanut huolta muiden kulujen kasvusta. Muovin ja metallin seassa ei saisi olla eloperäistä ainesta, esimerkiksi ruokaa. Tekninen päällikkö Timo Varsala kertoo, että isännöitsijät ovat nostaneet esiin huolen lämpimän veden kulutuksen mahdollisesta kasvusta, kun muoveja ja metalliastioita ryhdytään entistä enemmän pesemään kierrätystä varten.

Varsalan neuvo siihen on, että kovin likainen pakkausjäte kannattaa pistää sittenkin sekajätteeseen. Jos pakkausta pitää pesuaineen kanssa pestä, sen paikka on ehkä sittenkin sekajätteessä.

20216_71359.jpg

Hintaesimerkkejä kierrätyksen tuomasta säästöstä

Esimerkeissä vain tyhjennysten hinta, ei esimerkiksi jäteastioiden vuokria

Tampere/Pirkanmaan Jätehuolto

Tamperelaisessa taloyhtiössä on 660 litran sekajäteastia, joka tyhjennetään kerran viikossa. Biojätteen keräysastia on 240-litrainen. Myös kartonki, muovi, metalli ja lasi kerätään talteen.

  • Sekajäteastian tyhjennys 520 euroa / vuosi (52 x 10,00).
  • Biojätteen tyhjennys 293,8 euroa / vuosi (52 x 5,65)
  • Kartonki 367,64 euroa / vuosi (52 x 7,07)
  • Muovi 483,6 euroa / vuosi (52x 9,30)
  • Lasin ja metallin keräys on Tampereella säännöllisessä seka- ja biojätteen keräyksessä mukana oleville kiinteistöille maksuton.

Sekajäteastia on aina täynnä, samoin kartonki. Asukkaat täyttävät muovilla, lasilla ja metallilla sekajäteastiaa.Litistämättömät kartongin valuvat yli astiasta. Maksua lisäjätteestä menee joka viikko, vuodessa satoja euroja.

Onnistuneen kierrätyskampanjan ansiosta sekajäteastia tyhjennetään joka toinen viikko. Maksu on 260 euroa. Lisäjätteen maksu poistuu myös kokonaan. Säästöä kertyy vuodessa tuntuva summa.

Hinnat löytyvät Pirkanmaan Jätehuollon sivuilta.

Helsinki / HSY

Taloyhtiön pihassa kaikkia keräysastiat, tyhjennys pääsääntöisesti kerran viikossa.

  • Sekajäte 600–660 litraa 693,68 euroa / vuosi (52 x 12,44)
  • Biojäte 357,24 euroa/vuosi (52 x 6,87)
  • Kartonki 232,96 euroa / vuosi (52 x 4,48)
  • Muovi 371,80 euroa / vuosi (52 x 7,15)
  • Lasi- ja metalli, astia tyhjennetään joka 4. tai joka 8. viikko, tyhjennyskerta maksaa 5,98 / astia.
  • Irtojätteen hinta riippuu jätteen laadusta.

Sekajäte tyhjennetään vain joka toinen viikko, säästö vuodessa 346,84 euroa. Kartonkiastia pursuaa joka viikko. Säännöllisen tyhjennyksen yhteydessä kartonkijätteen irtojätteestä veloitetaan 19,48 euroa/m3 ja minimiveloitus on 0,1 kuution mukaan eli noin 2 euroa.

Esimerkin säästö voi siis olla satoja euroja vuodessa. Jos irtojätettä kertyy kuutio viikossa, on säästö jopa lähes 1400 euroa vuodessa.

Hinnat löytyvät HSY:n sivuilta.

Info

Info

Taloyhtiö – näin säästät

Hanki kierrätysastiat omaan pihaan
Lähellä oleva jäteastia motivoi asukasta kierrättämään. Kun kierrätys onnistuu omassa pihassa, ei tarvitse varastoida esimerkiksi pahveja tai muoveja kotona. Esimerkiksi Pirkanmaan jätehuolto toimittaa taloyhtiön pihaan maksuttoman lasipakkausten ja metallin keräyksen, jos taloyhtiön pihassa on jo sekajätteen ja biojätteen keräys. Metallin ja lasin kierrättäminen säästää jälleen kerran kallista sekajätettä.

Motivoi asukkaita tuomalla esiin sekä luonto että säästönäkökulma
Pirkanmaan Jätehuollon teettämän kyselyn mukaan asukkaita motivoi kierrätykseen muun muassa ekologisuus eli luontonäkökulma, tulevaisuuden ajatteleminen, materiaalien hyötykäyttö ja helppous. Osana helppoutta on kyselyn mukaan myös taloudellisuus. Lisäksi moni saa hyvää mieltä kierrätyksestä.

Näytä miten säästö syntyy
Taloyhtiön yhteisiin tiloihin voi pistää esille aiheeseen liittyvää materiaali. Esimerkiksi Markku Pihlajan selkeät kuvaparit litistämisen tuloksista ovat käytettävissä taloyhtiöiden tiedotuksessa
Jäteyhtiöiltä saa myös materiaalia, jota voi pistää esille. Esimerkiksi HSY:n sivuilta
voi tilata lajitteluoppaita eri kielillä. Niitä voi myös ladata suoraan pdf-muodossa ja tulostaa itse. Samoin Pirkanmaan Jätehuollon materiaalipankista löytyy tiedottamiseen sopivia julistekuvia.

Jätelain uudistus 1.7.2021

Suomen jätelaki uudistui. Ensimmäinen vaihe astui voimaan 1.7.2021. Muutoksen taustalla ovat EU:n jäsenmailleen asettamat kierrätystavoitteet. Kierrätysaste tulisi nostaa 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä, 60 prosenttiin vuonna 2030 ja 65 prosenttiin vuonna 2035.

Myös pakkausjätteen kierrätystavoitteet EU:ssa nousevat: kaikesta pakkausjätteestä tulee kierrättää 65 prosenttia vuoteen 2025 ja 70 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi eri pakkausjätteille on asetettu materiaalikohtaiset kierrätystavoitteet. Ympäristöministeriön mukaan Suomelle ovat haastavimpia muovi- ja puupakkausjätteen kierrätykselle asetetut tavoitteet.

Muutoksessa kiertotaloutta edistetään antamalla sekä kunnille, jätteen haltijoille, että pakkausten tuottajille nykyistä selvästi tiukempia velvoitteita jätteiden erilliskeräykseen.

Erilaiset jätteet pitää lajitella ja kerätä erikseen kierrätystä tai muuta hyödyntämistä varten. Erilliskerättyä jätettä ei enää voi viedä kaatopaikalle eikä poltettavaksi.

Vuosina 2022 ja 2023 saapui uusia erilliskeräysvelvoitteita. Erilliskeräys järjestetään huoneistojen lukumäärään perustuen. Esimerkiksi taloyhtiöt, joissa on 5 huoneistoa tai enemmän ja sijaitsevat taajama-alueella, on tarvinnut järjestää biojätteen erilliskeräys 1.7.2022 lähtien. 1.7.2023 lähtien erilliskeräys kosketti myös metallia, lasi- ja muovipakkauksia sekä kartonkipakkauksia.

Kuvat: Markku Pihlaja ja Pixabay
Lähteet: Pirkanmaan Jätehuolto, HSY (Helsingin seudun ympäristöpalvelut), Ympäristöministeriö

20216_71358.jpg
Ohje

Ohje

Pysy taloyhtiöasioiden tasalla!

Kiinnostavatko taloyhtiön asiat? Haluatko säännöllistä tietoa ja hyviä artikkeleita aiheeseen liittyen? Tilaa itsellesi Omataloyhtiön viikottainen uutiskirje. Joka viikko esittelemme mm yhden taloyhtiön kysy, vastaamme -palveluun jätetyn lakikysymyksen. Tarjolla on myös asiaa taloyhtiön remonteista tai osakkaiden ja vuokralaisten oikeuksista sekä vastuista.

Osakas
asuminen
jätehuolto
kierrätys
ekologisuus
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
havainnekuva minitalo Varjosta. kuvassa kontin kokoinen talo jossa näkyy julkisivulla suuri ikkuna ja etuovi
Talo Varjo: Uusi aikakausi minitalon rakentamisessa on alkanut
Rakentamisen uusi aikakausi on täällä, kun Aulis Lundell Oy ja arkkitehti Matti Kuittinen yhdistävät voimansa esitelläkseen Minitalo Varjon – konseptitalon, joka ei ainoastaan ole askel eteenpäin kestävyydessä, vaan astuu rohkeasti kiertotalouden ja hiilineutraaliuden eturintamaan. Tervetuloa tutustumaan rakennusinnovaatioon, joka ei pelkästään rakenna tulevaisuutta, vaan kunnioittaa myös ympäristöä ja haastaa perinteiset rakentamisen normit.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
201810_55118.jpg
Hallituksen kokouksia
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20236_82145.jpg
Kuka maksaa remontin?
Miten kustannukset tulisi jakaa oheisessa remontissa:Havaitsin kosteusvaurion kylpyhuoneen suihkutilassa. Otin yhteyttä isännöitsijään ja hän ja hallituksen puheenjohtaja kävivät toteamassa tilanteen. Kosteusvaurio johtui puutteellisesta ja virheellisestä vesieristyksestä, joka tehtiin v. 2004 huoneiston remontin yhteydessä.Myöhemmin remonttia tehdessä ilmeni, että saunan lattia pitää myös vesieristää ja laatoittaa. Remontin tekijä on mennyt konkurssiin v. 2008 ja remontin jälkeen olen kolmas asunnon omistaja. Taloyhtiö oli sitä mieltä, että remonttikustannukset kuuluvat yksinomaan minulle koska suihkutila ja sauna on tehty jälkikäteen ja näin ollen olisivat osakkaan vastuulla. Nyt remontti on tehty, suihkutilan lattia ja seinät laatoitettu ja saunan lattia laatoitettu. Taloyhtiö maksoi remontissa ainoastaan kosteusmittaukset. Otin yhteyttä isännöitsijään. Isännöitsijä vastasi vaateeseeni, että minun on tehtävä korvausvaatimus hallitukselle. Lähetin korjausvaatimukseni ja asia käsitellään helmikuussa hallituksen kokoontuessa.Kysyisin lisäksi, onko minulla oikeutta olla läsnä kun asiaa käsitellään hallituksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton