• Etusivu
  • Ajankohtaista

Milloin taloyhtiön lämmönjakolaitteet ikääntyvät?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Fortum Power and Heat Oy
Julkaistu 06.05.2013
20135_34997.jpg

Kaukolämpölaitteiden uusinnan myötä voidaan saavuttaa säästöjä, mutta tärkeimmät edut ovat laitteiden toimivuuden ja luotettavuuden paranemisessa.

Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Talossa ei tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa.

Kun lämmönjakolaitteet ovat yli 20 vuotta vanhat, kannattaa ne uusia seuraavan viiden vuoden sisällä. Tarkkaa laitteiston teknistä elinikää on vaikea arvioida etukäteen ja uusimistarpeessa voi olla suuriakin poikkeavuuksia riippuen laitteiden käyttötavasta ja olosuhteista. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että laitteiston luotettavuus alkaa olennaisesti heiketä yli 20 vuoden iässä ja samalla käyttö- ja ylläpitokustannukset kasvavat.

Lämmönjakolaitteet kannattaa aina uusia suunnitelmallisesti. Laitteiden uusinnan myötä voidaan saavuttaa säästöjä, mutta tärkeimmät edut ovat laitteiden toimivuuden ja luotettavuuden paranemisessa. Yleisesti suurin säästöpotentiaali on nykyaikaisissa säätölaitteissa ja kiertovesipumpuissa sekä varsinkin lämmitysverkoston tasapainotuksessa. Näiden avulla voidaan saavuttaa jopa yli kymmenen prosentin energiansäästö.

Lämmönjakolaitteiden iän lisäksi uusimistarve saattaa ilmetä

  • Laitevikojen kautta, jolloin vihreäksi värjätty kaukolämpövesi paljastaa mahdolliset vuodot.
  • Mikäli lämmönkäyttö on kasvanut merkittävästi.
  • Mikäli kaukolämpöveden jäähtymä on lämmityskaudella alle 25 °C. Jäähtymä kertoo kuinka paljon kaukolämpöverkon vesi jäähtyy kulkiessaan kiinteistön lämmönsiirtimien läpi. Jäähtymä ilmoitetaan kuukausittain lämpölaskulla.

Lämmönjakolaitteet voi uusia myös avaimet käteen -periaatteella

Fortum tekee laitemitoituksen asuintaloille ilmaiseksi lämmönjakolaitteiden uusinnan yhteydessä. Jos kiinteistön käyttötarkoitukseen on tullut muutoksia tai lämmitysverkoston tasapainotuksesta on vierähtänyt aikaa, on hyvä käyttää suunnittelijaa. Laitemitoituksessa mitoitetaan lämmönsiirtimet, säätöventtiilit, pumput ja paisuntalaitteet. Mitoitus laaditaan kiinteistön lämmönkäyttötietojen perusteella ja se perustuu kiinteistön todelliseen lämmöntarpeeseen. Fortum hoitaa asiakkaan niin toivoessa myös koko lämmönjakolaitteiden uusimisen avaimet käteen -periaatteella.

Fortum Power and Heat Oy
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20134_34749.jpg
Oireileeko lämmitys? Valitse täyden palvelun Fortum Kaukolämpö
Fortum tarjoaa kaukolämpöä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.Kun taloyhtiössä lämmittää kaukolämpö, asukkaat voivat ottaa rennosti eikä talossa tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa. Asukkaat arvostavat varmasti myös kaukolämmön huolettomuutta, toimintavarmuutta ja edullisuutta.Jätä yhteydenottopyyntö tästä!
20136_35539.jpg
Lähestyykö lämmönjakolaitteiden uusiminen?
Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Lämmönjakolaitteet kaipaavat uusimista vain parinkymmenen vuoden välein.
20152_42440.jpg
Milloin on aika uusia lämmönjakolaitteet?
Kun lämmönjakolaitteet ovat yli 20 vuotta vanhat, kannattaa ne uusia seuraavan viiden vuoden sisällä suunnitelmalllisesti.
20228_79263.jpg
Huoneistotieto­järjestelmään kannattaa siirtyä nyt - lue 5 kysymystä
Ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden täytyy siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen ja siitä on ilmoitettava osakkeenomistajille.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Vastuun jako sähkötöistä keittiöremontin yhteydessä?
Olen uusimassa keittiötä osahuoneistossa. Talo on rakennettu v. 1976 eikä sähköjen osalta vastaa enää nykyvaatimuksia. Esim. valaistukset ovat kaksivaiheisia nykyisten kolmivaiheisten sijaan. Luonnollisesti joudumme lisäämään sähköpistokkeita ja vaihtamaan niiden paikkaa. Tältä osin joudutaan johdotukset vetämään uusiksi.Isännöitsijän mielestä kyseessä on oman asunnon tason nostamisesta ja kun varsinaista vikaa ei sähköjen osalta ole ilmennyt, joudumme maksamaan sähkötyöt täysin. Tosin hyvitys maksettaisiin vasta sitten, kun koko taloyhtiössä suoritetaan sähköuudistustyöt. Vastuunjakotaulukossa lukee: "Huoneistojen sisäiset sähkö- ja tiedonsiirtojohdot kiinteän verkon osalta kuuluvat yhtiölle" mukaan lukien ryhmäkeskus joka varmaan menee myös uusittavaksi. Miten on?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton