• Etusivu
  • Energia

Lähestyykö lämmönjakolaitteiden uusiminen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Fortum Power and Heat Oy
Julkaistu 25.06.2013
20136_35539.jpg

Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Lämmönjakolaitteet kaipaavat uusimista vain parinkymmenen vuoden välein.

Kun lämmönjakolaitteet ovat yli 20 vuotta vanhat, kannattaa ne uusia seuraavan viiden vuoden sisällä. Tarkkaa laitteiston teknistä elinikää on vaikea arvioida etukäteen ja uusimistarpeessa voi olla suuriakin poikkeavuuksia riippuen laitteiden käyttötavasta ja olosuhteista. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että laitteiston luotettavuus alkaa olennaisesti heiketä yli 20 vuoden iässä ja samalla käyttö- ja ylläpitokustannukset kasvavat.

Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Uusimistarpeen ennakointi kannattaa

Kaukolämmön tekninen palvelupäällikkö Antti Hölsä Fortumista muistuttaa, että laitteiden uusimistarve kannattaa määrittää ennen ensimmäisten vikojen ilmaantumista. Esimerkiksi vuototilanteessa kiireellisesti toteutettu laiteuusinta tulee taloyhtiölle huomattavasti kalliimmaksi kuin ennakointi ja uusintatöiden aloittaminen ajoissa. Yli 15-vuotiaista laitteista ei yleensä kannata uusia yksittäisiä osia, sillä paloittain toteutettu uusinta tulee kokonaisuusintaa kalliimmaksi. Kiinteistön huoltokirjasta on apua lämmönjakolaitteiden kunnon seuraamisessa ja uusimistarpeen määrittämisessä.

Laitteiden uusinnan myötä voidaan saavuttaa säästöjä, mutta tärkeimmät edut ovat laitteiden toimivuuden ja luotettavuuden paranemisessa. Yleisesti suurin säästöpotentiaali on nykyaikaisissa säätölaitteissa ja kiertovesipumpuissa sekä varsinkin lämmitysverkoston tasapainotuksessa. Näiden avulla voidaan saavuttaa jopa yli kymmenen prosentin energiansäästö.

Mitoitus ja säädöt optimaalisiksi

"Lämmönjakolaitteiden uusimisella saadaan myös laitteiston mitoitus ja säädöt optimoiduksi nykytilanteeseen sopiviksi. Alkuperäiset laitteet on usein mitoitettu kiinteistön rakennusvaiheessa, jolloin mitoitus on tehty arviolaskennan mukaan. Laitteiden uusinnassa päästään laitteet mitoittamaan ja säätämään todellisen kulutuksen mukaan," Hölsä kertoo.

Lämmönjakolaitteiden iän lisäksi uusimistarve saattaa ilmetä:

• Laitevikojen kautta, jolloin vihreäksi värjätty kaukolämpövesi paljastaa mahdolliset vuodot.

• Mikäli lämmönkäyttö on kasvanut merkittävästi.

• Mikäli kaukolämpöveden jäähtymä on lämmityskaudella alle 25 °C. Jäähtymä kertoo kuinka paljon kaukolämpöverkon vesi jäähtyy kulkiessaan kiinteistön lämmönsiirtimien läpi. Jäähtymä ilmoitetaan kuukausittain lämpölaskulla.

Lämmönjakolaitteet voi uusia myös avaimet käteen -periaatteella

Fortum tekee laitemitoituksen asuintaloille ilmaiseksi lämmönjakolaitteiden uusinnan yhteydessä. Jos kiinteistön käyttötarkoitukseen on tullut muutoksia tai lämmitysverkoston tasapainotuksesta on vierähtänyt aikaa, on hyvä käyttää suunnittelijaa. Laitemitoituksessa mitoitetaan lämmönsiirtimet, säätöventtiilit, pumput ja paisuntalaitteet. Fortum hoitaa haluttaessa myös koko lämmönjakolaitteiden uusimisen avaimet käteen -periaatteella. Suunnitteluvaiheeseen on varattava riittävästi aikaa, jotta kaikki tekijät saadaan huomioiduksi. Hankesuunnittelu, laitteiston mitoitus, urakan kilpailutus, aikataulutus ja hankkeen toteuttaminen vaativat jokainen vaihe oman aikansa ja huomionsa. Itse laiteuusinta sujuu urakoitsijan osalta nopeasti eikä vuodenajalla ole toteutuksen kannalta suurta merkitystä. Lämmityskatkos kestää yleensä vain yhden työpäivän.

Huoleton hanke asiantuntijan avulla

Fortumiin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman aikaisin hankkeen alussa. "Kun uusiminen suunnitellaan hyvin, ei taloyhtiön tarvitse stressata niin paljon käytännön asioilla ja urakoitsijat hoitavat yhteydenpidon Fortumin suuntaan. Fortum varmistaa urakoitsijoiden työn laadun ja laitteiston toimivuuden, eikä tämä maksa asiakkaalle mitään," Hölsä kertoo. Ennen kuin laitteisto toimitetaan, Fortum varmistaa, että laitteisto on kunnollinen. Asennuksen jälkeen Fortum tarkistaa paikalla käyden urakoitsijoiden työn laadun ja laitteiston toimivuuden. Laiteuusinnan yhteydessä lämmityksen saa kytkeä päälle heti asennuksen valmistuttua, mutta urakoitsijan on tilattava lämmönmyyjän tarkastus mahdollisimman pian.

Info

Info

Kiinnostuitko Fortumin palveluista?

Tutustu Fortum Kaukolämpöön ja katso video lämmönjakolaitteiden helposta uusimisesta.

Fortum Power and Heat Oy
Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20134_34749.jpg
Oireileeko lämmitys? Valitse täyden palvelun Fortum Kaukolämpö
Fortum tarjoaa kaukolämpöä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.Kun taloyhtiössä lämmittää kaukolämpö, asukkaat voivat ottaa rennosti eikä talossa tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa. Asukkaat arvostavat varmasti myös kaukolämmön huolettomuutta, toimintavarmuutta ja edullisuutta.Jätä yhteydenottopyyntö tästä!
20135_34997.jpg
Milloin taloyhtiön lämmönjakolaitteet ikääntyvät?
Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Talossa ei tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa.
20152_42440.jpg
Milloin on aika uusia lämmönjakolaitteet?
Kun lämmönjakolaitteet ovat yli 20 vuotta vanhat, kannattaa ne uusia seuraavan viiden vuoden sisällä suunnitelmalllisesti.
20136_35493.jpg
Vesivekin tuotteet täyttävät heinäkuussa voimaan tulevan CE-merkintämuutoksen vaatimukset
Rakennustuotteiden CE-merkintä muuttuu pakolliseksi 1.7.2013. Asetus koskee sarjavalmisteisia, myyntiin valmistettavia kiinteitä rakennustuotteita. Kaikkia tuotteita ei CE-merkitä, vaan osalle tulee uusia vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen tarkoitettuja tapoja, kuten esim. varmennustodistus.
13_P_91965.jpg
Uudisrakennusten energiatehokkuus
Ympäristöministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle ehdotuksen maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta siten, että uusien rakennusten rakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiarakennuksiin EU:n yhteisten vaatimusten mukaisesti. Maankäyttö- ja rakennuslain muutoksella säädetään lähes nollaenergiarakennuksiin siirtymisestä uudisrakennuksissa, täsmennetään siirtymisen aikataulu ja annetaan puitteet tarkemmalle asetuksilla tapahtuvalle sääntelylle. Energiatehokkuuden määrittämistä koskevat tekniset säädökset annetaan asetuksina, joista järjestetään oma lausuntokierroksensa tulevana syksynä.Tavoitteena on, että lainmuutos ja asetukset saataisiin voimaan vuoden 2017 alussa, ja uudisrakennusten energiatehokkuusvaatimukset tulisivat sovellettaviksi vuoden 2018 alusta vireille tuleviin rakennuslupahakemuksiin. Tämä aikataulu toteuttaa EU-direktiivin aikataulun siitä, että uudet rakennukset ovat entistä energiatehokkaampia vuoden 2020 loppuun mennessä.Uudisrakennusten energiatehokkuuden parantaminen hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa samalla energiaomavaraisuutta. "Pariisin ilmastosopimuksen mukaan maailman tulisi olla päästöneutraali vuosisadan toisella puoliskolla, ja rakentamisessa siihen tähtääviä ratkaisuja tehdään nyt", painottaa lakia valmistelleen työryhmän puheenjohtaja Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä. "Rakennusten terveellisyys on määräysten lähtökohta, sisäilman laadusta ei tingitä jatkossakaan."Lakiehdotus on valmisteltu yhdessä alan toimijoiden kanssa. Lausuntoja ehdotuksesta voi antaa 14.3.–13.5.2016.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton