• Etusivu
  • Isännöitsijä

Miten asut kerrostalossa? Ohjeet asukkaille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2013Päivitetty 13.04.2015
20131_33580.jpg

Kerrostalossa asuminen on toisaalta helppoa, toisaalta ei. Asiat kuitenkin sujuvat ja naapurisopu säilyy, kun meillä kaikilla asukkailla on yhteiset pelisäännöt - talon järjestyssäännöt. Kun hoidat asuntoasi oikein, sen arvo säilyy ja mukavaahan hoidetussa kodissa on asua.

Suomessa on neljä vuodenaikaa. Asuintalon tekniikka ja rakenteet pitävät huolen siitä, että asunnossa on miellyttävää asustella ympäri vuoden.

Talon lämmityksestä huolehtii talon lämmitysjärjestelmä. Lämpöpatterit lämmittävät asuntosi. Lämpökeskus säätelee lämpötilaa ulkolämpötilan mukaan. Jokaisessa patterissa on tietenkin vielä lisäksi termostaatti tai säädin, joista säädetään huoneen lämpötila miellyttäväksi. Jos asunnossa on kylmä, ota yhteyttä isännöitsijään.

Asunnon lämpötilan on kuitenkin oltava koko ajan tasainen, huoneessa 20-22°C. Lämpötila ei saa olla alle 18°C tai yli 24°C. Lisäksi huoneilman kosteus on oltava sellainen, että ikkunat eivät höyrysty.

Lämpöpattereita ei saa peittää verhoilla tai kalusteilla. Ne estävät lämpimän ilman virtauksen huoneessa.

Kosteusvauriot vältetään tarkastamalla putket. Vettä ei myöskään saa valua kodinkoneista lattialle. Muovinen suoja-allas on sijoitettava jääkaapin, pakastimen sekä tiskikoneen alle. Allas hankitaan konetta ostaessa ja asennetaan konetta asennettaessa. Astianpesukoneen saa asentaa vain alan ammattilainen tai asennusliike. Koneiden vedenottohanat on laitettava kiinni aina, kun koneita ei käytetä. Koneita ei myöskään saa jättää päälle, kun poistut asunnosta.

Jos vesihanat tai wc-allas vuotavat itsekseen, ne on korjattava. Turha veden valuminen nostaa vesilaskua turhaan ja nopeasti.

Vesihanojen vesi on juomakelpoista. Hanoista pitää tulla sekä kylmää että kuumaa vaettä. Jos kuumaa vettä ei tule, ota yhteys huoltoyhtiöön.

Lika- ja wc-vedet kulkevat putkia pitkin vedenpuhdistuslaitokselle. Wc-altaaseen ei saa laittaa muuta kuin wc-paperia. Ruokajätteitä sinne ei saa laittaa eikä ruokaöljyä eikä rasvaa. Ne voivat tukkia putken. Viemäreiden hajulukot ja lattiakaivot puhdistetaan siivouksen yhteydessä.

20131_33579.jpg

Jätteet lajitellaan asunnossa eri jäteastioihin ja tyhjennetään niihin kuuluviin jäteastioihin. Lajitteluohjeet löytyvät ainakin roskakatoksesta.

Ikkunoista tulee asuntoon valoa. Kun halutaan tuulettaa, avataan pienet tuuletusikkunat. Tuuletus on tehtävä lyhyesti ja tehokkaasti, etenkin talvella. Ikkunat on suljettava, kun poistutaan asunnosta. Jos sisään sataa vettä, se saattaa turmella ikkunaa, seinää ja lattiaa.

Lämmityspatterit on sijoitettu ikkunoiden alle, sillä lämmin ilma nousee ylöspäin ikkunan eteen vähentäen vedon tunnetta. Ikkunoiden tiivisteet estävät kylmän ilman pääsyn sisälle. Jos ikkunan raoista kuitenkin tuulee kylmää ilmaa tai jos ikkuna huurustuu ja menee jäähän, ota yhteys huoltoyhtiöön.

Pyykkiä voi pienissä määrin kuivata kylpyhuoneessa. Muissa huoneissa ei saa kuivata, sillä kosteus tiivistyy ikkunoihin ja rakenteisiin. Parvekkeella pyykkiä voi kuivata niin, ettei se näy ulospäin. talon kuivaushuone on paras paikka pyykin kuivatukseen ja pyykkitupa paras paikka pestä pyykit.

20131_33581.jpg

Asunnon saunan ja kylpyhuoneen ovi on pidettävä kiinni, ettei huoneistoon pääse ylimääräistä kosteutta. Höyryt ja kosteus poistuvat poistoilmaventtiilien kautta näistä tiloista. Jos ilmanvaihto ei toimi, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Televisio ja sen kanavat näkyvät talon yhteisantennin tai kaapeliverkon kautta. Lisä- tai lautasantennia ei saa asentaa ilman isännöitsijän lupaa.

Jos asunnossasi tapahtuu vahinko tai jokin menee rikki, ilmoita siitä isännöitsijälle tai huoltomiehelle.

Ilmanvaihto asunnossasi tapahtuu joko koneellisen poistoilmastoinnin tai koneellisen tulo- ja poistoilmastoinnin kautta. Oleellista on, että venttiileitä ei saa peittää tai säätää. Venttiilit puhdistetaan kaksi kertaa vuodessa pyyhkimällä niin, ettei säädöt muutu. Huoltoyhtiöön on oltava yhteydessä, jos poistoventtiilistä tulee raitista ilmaa tai ruuan käryä toisesta asunnosta.

Ruokaa saa valmistaa vain keittiössä! Parvekkeella ei saa grillata, sitä varten on mahdollinen grillikatos talon pihalla. Liesituuletin on kytkettävä päälle ruokaa tehdessä. Liesikuvun rasvasuodatin on pestävä tai vaihdettava uuteen, kun se on likainen. Liesikupu puhdistetaan kolmen kuukauden välein. Kaasulieteen opastaa isännöitsijä.

Pakastin on hyvä sulattaa kerran vuodessa - näin säästetään energiaa.

Keittiöstä on löydyttävä sammutuspeite rasvapalon sammuttamiseen. Rasvapaloa ei sammuteta koskaan vedellä. Myös palovaroitin on löydyttävä jokaista alkavaa 60 m² kohden.

Sinä itse olet tulipalojen ehkäisijä: korjauta huonokuntoiset sähköjohdot ja -laitteet (mm. liesi), älä peitä pattereita, älä kuivata pyykkiä sähkölämmittimellä tai saunan kiukaan päällä, hanki valaisimeen sopiva lamppu, sammuta sähkölaitteet käytön jälkeen, jätä ilmatilaa sähkölaitteiden ympärille (tv, mikro, jääkaappi, pakasti) äläkä peitä niitä ja muistathan, ettei palavia nesteitä säilytetä asunnossa vaan yhteisissä varastoissa.

Jos haluat muuttaa asunnossasi jotain, lupa on kysyttävä isännöitsijältä tai vuokranantajalta. Muutoksiin pitää kysyä lupa, jotta rakennus pysyy turvallisena ja terveellisenä.

Lähde, teksti ja kuvat: Helsingin kaupunki: Asumisopas maahanmuuttajille 2009

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Kosteusvaurio asunnossa, taloyhtiö ei toimi - mitä tehdä?
Olen tehnyt ilmoituksen kosteusvauriosta makuuhuoneen päätyseinästä. Taloyhtiö teetätti tutkimukset ja vieläkään ei ole alettu tekemään mitään koska taloyhtiön puheenjohtaja ei saa mitään aikaiseksi tai ei halua saada. Mitä tehdä tässä tilanteessa?
19_P_21731.jpg
Liitämme yhtiönne asiakirjat nyt puolestanne palveluun
Nyt tarjoamme taloyhtiöille myös palveluamme tietojen liittämiseksi järjestelmäämme. Palvelu on täysin veloituksetonta.Alla tiedot jotka lähettämällä saamme luotua taloyhtiötänne hyvin palvelevan kokonaisuuden:– Yhtiöjärjestys– Osakasluettelo– Isännöitsijäntodistus, 1 kpl– Yhtiökokouksien pöytäkirjat tallennettavaksi halutulta ajalta– Hallituksen kokousten pöytäkirjat tai päätökset • hallituksen kokousten pöytäkirjat tulevat näkyviin vain hallitusten jäsenille• hallituksen tekemät päätökset näkyvät kaikille osakkaille – Yhtiön tilinpäätöstiedot/ taseet halutuilta vuosilta – Talousarviot halutuilta vuosilta – Tiedot yhtiön saunavuoroista tai autopaikoista– Mahdolliset jätetyt tarjouspyynnöt – Mahdolliset uudet urakkatarjoukset – Mahdolliset urakkasopimuksetLiittämällä mukaan tiedot osakkaiden ja isännöitsijän sähköpostiosoitteista, liittämme kaikki osapuolet suoraan osaksi Omataloyhtiö.fi -palvelua.Yllämainitut tiedot tallennetaan toimestamme yhtiönne tietokantaan.Esimerkiksi kokouspöytäkirjoja voit lähettää useammalta vuodelta, jolloin ne tallennetaan omiin vuosikansioihinsa ja ovat näin helposti selattavissa ja tallessa yhdessä paikassa.Kyseiset tiedot ovat jatkossa vain yhtiönne sisäisessä käytössä ja jatkossa yhtiön tietoja voivat muokata joko isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja.Osakkaat pääsevät perustallennuksen jälkeen täyttämään omaa osakettaan koskevia tietoja omilta tileiltään. Osakkaiden omia täyttöjä eivät näe muut taloyhtiön asukkaat.Mikäli tallennettavaksi haluamasi tiedot ovat sähköisessä muodossa lähetä ne sähköpostiosoitteeseen taloyhtiotallennus@rakentaja.fiMikäli ne ovat paperisessa muodossa, lähetä ne osoitteeseen:Suorakanava OyTaloyhtiötallennusLuotsinmäenpuistokatu 128100 PORITutustu palveluun!
Katu, jossa on taloja rivissä
Taloyhtiön parkkipaikan vieraspaikan käyttäminen?
Yhtiössämme on neljä asuntoa. Osakkaan ja yhtiön hallinnoimat alueet on merkitty yhtiöjärjestyksessä viitattavaan karttaliitteeseen, myös osakkaiden hallinnoimat autopaikat ja yksi vieraspaikka. Nyt uusi asukas on alkanut käyttää vieraspaikkaa omanaan. Miten estää tämä, kun hallituksen mielestä asia on ok? Vierailla eikä talon muilla asukkailla ole mahdollisuutta käyttää paikkaa edes lyhytaikaisesti ja tilapäisesti. Hallitus ehdotti, että mikäli yhtiöön tulee vieraita, voi kyseiselle vieraspaikan käyttäjälle ilmoittaa asiasta. Käytännössä osakkaiden ja asukkaiden yhdenmukainen kohtelu ei mielestäni toteudu eikä yhtiöjärjestystäkään noudateta. Yhtiöjärjestysmuutos edellyttäisi kaikkien hyväksynnän. Minkäänlaiset kaikki huomioivat käytännön sopuratkaisut eivät tunnu menevän läpi.
20222_76722.jpg
Ulkopuolinen henkilö yhtiökokouksen puheenjohtajaksi?
Yhtiömme hallitus ja isännöitsijä yhdessä olivat pyytäneet yhtiökokoukseemme ulkopuolisen henkilön johtamaan kokousta. Tästä ei ollut mainintaa kokouskutsussa. Oliko toiminta hyvän hallintotavan ja lain mukaista?
202011_67480.jpg
Kotimainen viherkatto kierrätysmateriaaleista
Ako Roof -viherkatto on kestävästi kotimainen kierrätysmateriaaleihin perustuva tutkittu vaihtoehto viherkattojen niitty- ja ketokasveja tukevaksi viherkattoratkaisuksi. Ainutlaatuinen tuotannon sivuvirtoja ja kiertotaloutta hyödyntävä viherkattoratkaisu on nyt saatavissa paikalla muokattavana valmistuotteena.
20197_59201.jpg
Tunnista nurkkiesi vipeltäjät
Kesäisin ulko-ovia ja ikkunoita tulee pidettyä enemmän auki, ja samalla tietämättään tarjoaa kodin monelle epätoivotulle lemmikille. Nämä kaverit ovat ihan kivoja - luonnossa. Kotiinsa niitä tuskin moni haluaa, jolloin edessä saattaa olla hankala reviirisota.Tässä muutamia Suomalaisten sisätilojen valtaajia, ja vinkkejä niistä eroon pääsemiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton