• Etusivu
  • Remontti

Miten rakennusvalvontaa tulisi uudistaa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.06.2014
30_P_78992.jpg

Miten kuntien rakennusvalvontojen toimintaa tulisi mielestäsi kehittää? Miten rakennusvalvonnat voisivat palvella asiakkaitaan entistä paremmin? Ympäristöministeriö kerää 31. elokuuta asti palautetta ja kehitysideoita Otakantaa.fi-palvelussa rakennusvalvontojen uudistamista varten.

Rakennusvalvontojen toimintaperiaatteet, hinnoittelu ja resurssit vaihtelevat kunnissa huomattavasti. Moni esimerkiksi kotipaikkakunnallaan ja mökillään rakentanut on voinut huomata erot kuntien käytännöissä - samoin monet rakennusyrittäjät.

Rakennusvalvonnan uudistamisen tavoitteena on kehittää toimintatapoja ja parantaa rakennusvalvontojen resursseja, lisätä tiedonvaihtoa ja ammatillista osaamista sekä asiakkaiden tasavertaista kohtelua. Uudistuksesta päätettiin hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassa vuonna 2013.

Rakennusvalvonnat uudistuvat vuonna 2016

Uudistusta valmistelee työryhmä, jonka tehtävänä on arvioida eri vaihtoehtoja erityisesti rakennusvalvontojen rakenteen ja toimintamallien sekä laadun yhtenäistämisen näkökulmasta. Käytännössä jo 64 kunnassa on tehty onnistuneesti yhteistyötä rakennusvalvonnassa. Myös näistä kokemuksista pyritään keräämään parhaat kokemukset uudistustyön tueksi.

Työryhmän tehtävänä on valmistella esitys eri vaihtoehdoista 31. elokuuta mennessä. Tämän pohjalta käynnistyy lainvalmistelu. Varsinainen rakennusvalvontojen uudistus on tarkoitus toteuttaa vuoden 2016 aikana.

Ota kantaa: Miten rakennusvalvontaa tulisi uudistaa?

Rakennusvalvonnan uudistaminen

Lähde: Ympäristöministeriö 26.6.2014

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20215_70716.jpg
Voiko isännöitsijää hakea korvaus­vastuuseen kosteus­vahingosta?
Talonyhtiön yhden asunnon ulkoseinässä alkoi näkyä kosteusvauriota syksyllä. Asukasisännöitsijä ja hallituksen yksi jäsen olivat tietoisia asiasta. Hallituksen jäsenelle isännöitsijä sanoi hoitavansa asian. Muihin hallituksen jäseniin ei isännöitsijä tai vauriosta tiennyt jäsen ollut sen enempää yhteydessä.Keväällä seinä oli kastunut vielä enemmän. Isännöitsijä sanoi, että sisätilat on tutkittu ja vika on todennäköisesti salaojissa. Tässä vaiheessa tuli kuitenkin tieto, että vuoto tulee sisältä päin. Vauriot ovat mittavat. Voiko isännöitsijää hakea korvausvastuuseen?
20227_79029.jpg
Voimmeko asentaa valvontakamerat porraskäytävään ja varastoon?
Kerrostaloyhtiössämme on yli 20 asuntoa. Nyt porraskäytävässä ja pyörävarastossa on tehty ilkivaltaa. Yhtiökokouksessa päätettiin, että asennetaan tallentavat turvakamerat porraskäytävään ja pyörävarastoon. Yksi asukas kuitenkin vastustaa tätä päätöstä, muut kannattavat. Isännöitsijän mukaan asiasta täytyy olla yksimielinen päätös porraskäytävän osalta.Voiko yhden ihmisen vastustus todella estää turvakameroiden asentamisen?
20139_36174.jpg
Omataloyhtio.fi:n kävijäprofiilitutkimuksen palkinto on arvottu!
Kiitokset kaikille Omataloyhtiö.fin profiilitutkimukseen osallistuneille.Vastanneiden joukosta on arvottu voittajaksi Nokkala Arto Riihimäeltä.Hän voittaa sisustuskirjasarjapaketin. Onnea voittajalle!
20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.
20236_82145.jpg
Varaston käyttö ja paloturvallisuuden laiminlyönti?
Yhtiömme on rakennettu 1995. Yksi osakas on silloin ottanut taloyhtiön varaston omaan käyttöönsä ja huoltoavaimen. Siitä ei ole laadittu sopimusta. Muutin yhtiöön 2005 ja kyseenalaistin asian. Sen aikainen hallitus hyssytteli, että ei siinä mitään, annetaan olla. Osakas käyttää sitä henkilökohtaisten tavaroidensa säilyttämiseen ja sen luopumisesta tuli lähes riita. Nyt asia on noussut uudestaan esiin. As Oy:n omat tavarat ovat pitkin pyörävarastoa ja paloturvallisuuden vastaisesti sähköpääkeskustilassa ja lämpöhuoneessa.Osakkaiden yhdenvertaisuus ei minusta toteudu. Kuka on vastuussa jos paloturvallisuuspuutteista aiheutuu vahinko? Onko yhtiöllä oikeus ottaa varasto omaan käyttöön? Huoltoavain pois? Onko As Oy:llä oikeus saada korvausta?
Katu, jossa on taloja rivissä
Isännöitsijä neuvoi väärin, onko hän korvausvelvollinen?
Remontoimme uuden kodin keittiön ja myyjä ilmoitti, että liesituuletinta ei saa liittää hormiin. Tarkastin asian kuitenkin tekniseltä isännöitsijältä ja hän ilmoitti, että saa. Nyt kuitenkin ilmeni, että emme saakkaan liittää hormiin vaan meidän pitää korjata tämä asia ja laittaa aktiivihiili tuulettimeen. Isännöitsijä ei koskaan maininnut, että tuulettimessa ei saa olla moottoria ja minä en tälläistä asiaa osannut kysyä. Mielestäni isännöitsijä on toiminut huolimattomasti ja heidän pitäisi kyllä maksaa tästä syntyneet kulut? Olenko väärässä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton