• Etusivu
  • Remontti

Miten toimitaan, kun huoneistossa sattuu vesivahinko?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.03.2012Päivitetty 17.02.2021
20212_68575.jpg

Perheessä vietettiin leppoisaa sunnuntai-iltaa, kun olohuoneen puolella istuskellut isäntä höristeli korviaan oudolle, lorisevalle äänelle. Isäntä lähti etsimään äänen alkuperää ja löytyihän se keittiöstä. Rouva oli laittanut astianpesukoneen päälle ennen lähtöään saunaan. Nyt vettä oli laminaatilla ja isännällä kova kiire.

Pesukoneesta oli vesi päässyt lattialle. Vuoden 2002 mallia olleen koneen tiivisteiden ja vesipinnan haistajan epäiltiin sanoneen sopimuksensa irti (sen enempää asiaa tutkimatta). Tilanteen pelastivat astianpesukoneen käynnistys aikaan, jolloin perhe oli vielä hereillä sekä isännän ripeä toiminta – ensin hanat kiinni ja sen jälkeen kaikki mahdolliset pyyhkeet lattian kuivaukseen.

Hetimiten arjen saavuttua otettiin yhteys isännöitsijään, joka hälytti paikalle kuivausyrityksen tarkastamaan vahingot. Vesi oli ehtinyt mennä remontin yhteydessä laminaatin alle jätettyä muovimattoa pitkin huoneesta toiseen ehtien kastella lattian pintamateriaalit sekä keittiön ja makuuhuoneen välisen seinän kipsilevyn alareunan keittiön allaskaapin lisäksi. Teräsrankainen väliseinän runko säästyi vahingolta.

Betonilattian pelastukseksi koitui laminaatin alla alusmaton virkaa tehnyt muovimatto. Aikanaan asuntoa remontoidessaan isäntä päätti jättää muovimaton paikalleen. Niinpä kahdella laatalla tehty alapohja ei päässyt kastumaan juuri ollenkaan, minkä varmisti vielä reikien poraus laattaan. Kuivureita asuntoon ei tarvinnut ottaa, sillä kastunut lattiapinta kuivui sitä mukaa, kun märät materiaalit saatiin purettua pois.

Vahingosta tehtiin ilmoitus tietenkin taloyhtiön isännöitsijälle ja samalla ilmoitettiin keittiöremontista. Ylimääräistä yhtiökokousta ei ollut tarpeen kutsua koolle, sillä vesipisteitä ei vaihdettu ja vaikka keittiö päätettiin samalla remontoida kokonaan, sitä ei aiottu toiminnallisesti juuri muuttaa.

20165_46470.jpg
20165_46471.jpg

Kuka korvaa ja mitä?

Perheen oma vakuutusyhtiö korvasi tietenkin väliaikaismajoituksen vuokrakuluista 85 %. Isännöitsijä teki vahinkoilmoituksen taloyhtiön vakuutusyhtiöön. Taloyhtiön vakuutus korvasi pilaantuneet rakennusmateriaalit sekä uudet pintamateriaalit ja remonttityön sovittuun summaan asti.

Taloyhtiön omavastuu astianpesukonevahingoissa on 25 %. Tästä taloyhtiön omavastuun maksajasta perhe sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja olivat eri linjoilla. Puheenjohtajan mielestä perheen olisi pitänyt suorittaa tämä osuus vedoten vastuunjakotaulukkoon (määritellään taloyhtiössä korjaus- ja kunnossapitovastuut eri osapuolien kesken) sekä yleiseen käytäntöön. Perhe taas ymmärrettävästi oli toista mieltä.

Perheen taloyhtiössä aiemmissa tapahtuneissa vastaavissa vahingoissa asukkaat maksoivat myös taloyhtiön omavastuuosuuden itse. Yhtiöjärjestyksessä käytännöstä ei ole mainintaa. Vakuutusyhtiö päästi perheen pinteestä luvaten ottaa taloyhtiön omavastuuasian huolekseen.

20165_46468.jpg
20165_46469.jpg

Remontti alkaa...

Vakuutusyhtiö hyväksyi perheen valitseman rakennusyrityksen vesivahingon korjaukseen. Työn laskutus hoidettiin niin, että rakennusyritys neuvotteli hinnan vakuutusyhtiön kanssa laskuttaen sovittuun summaan asti. Urakkasumman yli menneen osan maksoi tietenkin perhe itse.

Sisäseinät maalattiin ja lattiaan valikoitui laminaatti. Keittiöremontista oli puhuttu, nyt se päätettiin toteuttaa. Perheen äiti päätti keittiön väreistä heti nähtyään myymälässä "sen oikean". Keittiöedustaja tietenkin kävi sen jälkeen tutustumassa purettuun keittiöön tehden tarvittavat mittaukset ja toimitti keittiön piirustukset. Perhe kiittelee edelleen edustajaa, joka toimi asiantuntevasti ja neuvoi ongelmatilanteen sattuessa.

Keittiökalusteiden rungot toimitettiin kasattuina, mikä on iso aikataulullinen helpotus sekä urakoitsijalle että asunnon omistajille. Uusi astianpesukone ostettiin tietenkin sekä liesitaso ja uuni. Jääkaappi, pakastin ja mikro ovat muutaman vuoden vanhoja, joten ne saivat jäädä. Kodinkoneiden pinnat katsottiin toisiinsa sopiviksi.

20165_46467.jpg

... ja loppuukin aikanaan

Keittiöremontti kesti kaikkinensa puolisentoista kuukautta. Aikataulua jaksottivat juhlapyhät, lomat sekä rakennusyrityksen toinen urakka. Perhe on tyytyväinen vakuutusyhtiöiden toimintaan. Ahdinko otettiin heti todesta, apua ja neuvoa sai sitä kysyttäessä.

20165_46466.jpg

Taloyhtiön osalta ilmoitus oli ainoa toimenpide. Tarkastuksia ei sen enempää suoriteta. Myös uuteen keittiöön ollaan tyytyväisiä. Se on toimiva, tilava ja keittiösuunnittelija osasi suunnitella siitä toimivan. Remontin yhteydessä purettu seinänpätkä keittiön ja olohuoneen välistä avarsi vielä molempia tiloja. Perheen äidin kommentti kuvannee parhaiten remontin lopputulosta.

–On ollut omakotitalokuumetta ja asunnonvaihtomietintää isompaan, mutta tähän uuteen keittiöön on niin tyytyväinen, ettei kotoaan halua pois lähteä.
Huomio

Huomio

Lue lisää putkiremonttiaiheesta

Info

Info

Tilaa Omataloyhtiön uutiskirje

Paljon uusia ja ajankohtaisia aiheita joka viikko, olitpa sitten osakkeenomistaja, vuokralainen tai isännöitsijä. Liity seuraamme!

Remontti
vesiputkistot
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201911_61453.jpg
Tiedätkö kotitalouden suurimmat vesisyöpöt?
Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.
202110_73087.jpg
Toimiva vesitekniikka on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
20205_64953.jpg
Helppoa ripustamista ja kestävää seinäpintaa
Kipsilevyn etuja unohtamattaLapset ottavat sählymatsin eteisessä ja raskas hylly pitäisi kiinnittää seinälle tukevasti. Kukapa ei haluaisi kotiinsa iskunkestäviä seiniä, joihin voi ripustaa vapaasti! Näihin tarpeisiin vastaa uutuuslevy Gyproc Habito®, joka antaa tavallisen kipsilevyn tapaan myös tehokkaan ääneneristyksen ja paloturvallisuuden.Kipsilevyn edut rakentamisessa ovat selvät: muunneltavat tilat sekä erinomainen ääneneristys ja paloturvallisuus. Nyt myös helppoon ripustamiseen ja erityisen kestävään seinäpintaan on uusi ratkaisu, Gyproc Habito®. Levyn voi helposti yhdistää muihin kipsilevyihin, koska niiden paksuus on sama, 12,5 mm.
20236_82063.jpg
Viikon kysymys:Lumityöt talkoilla?
Taloyhtiömme hoitaa itse lumityöt talkoovoimin vuoroviikoin. Mikä on taloyhtiön vastuu, jos lumityövuorossa oleva esim. liukastuu ja jalka/käsi murtuu tai selkä kipeytyy lumenluonnista johtuen? Onko taloyhtiön syytä ottaa vakuutus ja mikä vakuutus?
20236_82063.jpg
Aidan rakentaminen ja kustannusten jako?
Naapurimme rakennutti aikoinaan aidan rajallemme ja nyt se oli jo osin kallistunut pahoin ja siten mm. turvallisuusriski. Naapurimme haluaisi meidän nyt myös osallistuvan osuudeltamme aidan uudelleenrakentamiskustannuksiin. Meidän taloyhtiöllämme oli kuitenkin kantana, että koska aidan on aikoinaan naapuri (meille ilmoittamatta) laittanut ja kustantanut, miksi ihmeessä me nytkään osallistuisimme kustannuksiin. Eli antaisimme kyllä naapurille nyt luvan rakentaa aidan, mutta omalla kustannuksellaan. He vetoavat nyt yhteiseen aitaan, joten kustannuksia pitäisi heidän mielestään jakaa. Me olemme taas sitä mieltä, että voimme jopa olla antamatta lupaa edes rakentaa ko. aitaa.Saako naapuri millään verukkeella kustannuksiaan myös meidän korvattaviksemme?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton