• Etusivu
  • Osakas

SER-kierrätys varoittaa valvomattomista sähkö- ja elektroniikkalaitteiden talkookeräyksistä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.06.2020Päivitetty 12.10.2023
20227_79033.jpg

Kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, toimiiko esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden avolavakeräysten järjestäjä laillisesti. Lähimmän virallisen, maksuttoman vastaanottopisteen voi etsiä verkkopalvelussa kierrätys.info.

Esimerkiksi taloyhtiöiden pihoilla yleistyneet avoimet keräyslavat saattavat ruokkia rikollisuutta, ja toimija niiden taustalla voi olla hämäräperäinen. Hälytyskellojen tulisi soida, jos kyseessä on valvomaton avolava, josta kuka tahansa voi poimia laitteet omaan taskuunsa ja mahdollisesti myydä niitä eteenpäin. Myyntiin saattaa päätyä vioittuneita laitteita, joiden turvallisuudesta kukaan ei kanna vastuuta.

– Varsinkaan tietokoneita, puhelimia tai muita käyttäjän tietoja sisältäviä laitteita ei missään nimessä kannata jättää näihin keräyksiin. Kukaan ei voi taata, minne laitteet ja niiden sisältämät tiedot päätyvät, toimitusjohtaja Sakari Hietala Elker Oy:stä muistuttaa.

Tuottajayhteisöjen palveluyhtiö Elker Oy on yksi SER-kierrätyksen taustaorganisaatioista, jotka hoitavat sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätystä Suomessa viranomaisen hyväksymien tuottajayhteisöiden lukuun. Tuottajayhteisöt huolehtivat, että laitteet kierrätetään ensisijaisesti Suomessa ja raportoivat keräysmääristä säännöllisesti viranomaiselle. Jätelain mukaan muut kuin laitteiden tuottajat saavat tarjota vastaanottopalveluita kiinteistön tai jätteen haltijalle vain yhteistoiminnassa tuottajan kanssa.

– Epämääräisiltä keräyslavoilta laitteita voi helposti päätyä esimerkiksi kehittyviin maihin, joissa ne päätyvät valitettavasti kuormittamaan ympäristöä, Hietala sanoo.

Myös kaupat järjestävät keräystä

Lähimmän virallisen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyspisteen voi etsiä osoitteessa kierratys.info. Myös useat uusia laitteita myyvät kaupat toimivat tuottajien kanssa yhteistyössä, ja jotkut kaupat käyttävät datalaitteiden keräyksessä lukittuja astioita.

Tietoturvallinen vaihtoehto on myös SER-kierrätyksen järjestämä Seiffi-palvelu (seiffi.fi), jolla datalaitteet voi lähettää postimaksua vastaan kierrätykseen. Kun laitteen tiedot on tuhottu ja laite jatkanut matkaa kierrätettäväksi, lähettäjä saa sähköpostiinsa todistuksen.

- Seiffin kautta kierrätykseen palautuvien laitteiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa. Tietoturva selkeästi mietityttää ihmisiä, Hietala kertoo.

TIEDOTE 12.6.2020
Lisätietoja:
Sakari Hietala, Elker Oy, toimitusjohtaja
Puhelin: 010 249 1701
Sähköposti: sakari.hietala@elker.fi

Osakas
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
202212_80495.jpg
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.
20211_68191.jpg
Metallin kierrätys - tuubista toimeen!
Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.
20222_76838.jpg
Rakennustyömailta päätyy jätelavoille miljoonia euroja vuosittain
Jätelavoille kulkeutuu Suomessa vuosittain miljoonien eurojen arvosta täysin käyttämätöntä rakennustarviketta ja -materiaalia. Tavaran saaminen kiertoon säästää ympäristöä ja alentaa rakennuskustannuksia. Tähän on viimein herätty myös Suomessa.
20208_66288.jpg
Rakennusmateriaali kiertoon: verkkokauppa rakennus- ja purkujätteelle
Digitaalista markkinapaikkaa suunnittelemaan ja toteuttamaan ryhtyy Metatavu Oy Mikkelin seudulla syntyvälle rakennus- ja purkujätteelle, sekä purettavista rakennuksista tarpeettomaksi jäävälle irtaimistolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton