• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiön putkiremontti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.03.2011Päivitetty 25.07.2011
20113_24789.jpg

Valurautaisten viemäriputkien keskimääräinen käyttöikä on noin 50 vuotta.

Suomen rakennuskannasta noin 80 % on rakennettu 1960-luvun jälkeen. 1960 – luvun rakennuksia on korjattu jo jonkin aikaa, mutta 1970- ja 1980-lukujen suurten rakennuskantojen korjaukset ovat nyt käsillä. Tämä osaltaan tarkoittaa, että myös putkiremonttien tarve lisääntyy jatkuvasti.

Tutustu eri menetelmiin:

Uponor Cefo -linjasaneerausjärjestelmä

NewLiner-putkiremontti

Asukaslähtöisyys ja kustannustehokkuus osaksi putkiremottia

Aiemmin vähäisen korjaustarpeenvuoksi Suomessa ei ole aiemmin ollut tarvetta vakioiduille putkiremonttien hankinta ja toteutusmenetelmille ja näin ollen tapa toteuttaa putkiremontti on ollut hyvin pitkälti uudisrakentamista vastaavaa. Viimeisten vuosien aikana yleistyneet modernit saneerausmenetelmät ovat kuitenkin saamassa entistä enemmän huomiota sillä asukaslähtöisyys ja kustannustehokkuus korostuvat niin putki- kuin muidenkin remonttien yhteydessä.

Remontti on haaste kaikille

Olipa kyseessä mikä remontti tahansa, on se haaste kaikille taloyhtiön osapuolille. Kiinteistön omistajalle sekä asunto-osakeyhtiölle mietittävää käytettävän menetelmän valinnan lisäksi aiheuttavat kiinteistön hankkeen aikaiset käyttömahdollisuudet ja näin ollen asukkaiden kokemien haittojen arviointi. Lisäksi näissä tapauksissa rakennuttajana toimiva taloyhtiö ei ole alan ammattilainen vaan kohdalle osuva hanke on laatuaan ainutkertainen. Tästä syystä on syytä miettiä hyvin tarkkaan hankkeelle asetettavat tavoitteet ja mietittävä mitä ammattilaisapua hankkeen läpivientiin hyödynnetään

Putkistojen kuntotutkimusmenetelmät

Putkistojen kuntotutkimukset on syytä tehdä ajoissa. Tiedossa kuitenkin on että ikuisia putket eivät ole. Ennakoivaan ja suunnitelmalliseen korjausrakentamiseen liittyy mitä suurimmassa määrin korjaustarpeen selvittäminen. Rakenneosakohtaisen kuntotutkimukset antavat yksityiskohtaisimman tiedon esimerkiksi putkistojen kunnosta.

Putkien kuntotutkimuksen tavoitteena on selvittää kiinteistön putkien seinämäpaksuudet, liitosten kunto, mahdolliset putkien siirtymät, murtumat, halkeamat, tukkeumat yms. Viemäriputkien osalta tarvitaan tieto myös siirtyneiden putkien kaadoista.

Putkistojen videokuvaus on myös tehdyn työn laaduntarkkailua.
Putkistojen videokuvaus on myös tehdyn työn laaduntarkkailua.

Käytävissä on useita menetelmiä kuten erityyppisen putkien sisäpuoliset videokuvaukset, röntgenkuvaukset, erilaiset tähystykset, vesiputkien vesianalyysit sekä putkien tiiveyskokeet. Rajoitteena tähystyksille ja kuvauksille on kuitenkin usein se, että todellista tietoa putkien seinämävahvuuksista on vaikea saada.

Lue lisää putkistojen kuntotutkimuksista...

Erilaiset menetelmät

Putkistojen korjausmenetelmistä ehkä perinteisin on putkien uusiminen joko entisille paikoilleen tai uusille reitityksille. Näistä menetelmistä on kehitetty erilaisia tehdasvalmisteisia elementtituotteita kuten modulaariset putkikoteloelementit.

Tutustu Uponor Cefo –elemetteihin…

Eräs tapa saneerata viemärit on putkisujutus. Sujutuksessa vanhan putken sisään sujutetaan uusiputki, jolloin putken poikkileikkauspinta luonnollisesti pienenee, mutta virtausominaisuudet paranevat uuden sileän sisäpinnan ansioista. Toinen sujutustapa on sukkasujutus, jossa epoksilla kyllästetty kuitusukka tai pinnoitettu huopasukka sujutetaan korjattavan putken sisään.

Pinnoitus on menetelmä joka pidentää olemassa olevan putkenkäyttöikää. Tavallisimmin pinnoite asennetaan joko harjaamalla tai ruiskuttamalla pinnoite putken sisäpintaan tai asentamalla se paineilmapuhalluksella. Pinnoitus asettaa kuitenkin vaatimuksensa olemassa olevien putkien seinämä vahvuuksille. Pintaa tulee olla jäljellä niin paljon, puhdistaminen on mahdollista sekä liitosten tulee olla ehjiä, koska pinnoitus ei korjaa rikkoutuneita putkia tai syöpyneitä liitoksia.

Lue lisää NewLiner-putkiremontista

Jokainen kiinteistö on kuitenkin omanlaisensa, ja korjaustapaa valittaessa on syytä ottaa huomioon kiinteistön asettamat reunaehdot. Riittävän ajoissa aloitettu hankesuunnittelu mahdollistaa eri osa-alueiden huomioimisen putkiremontin yhteydessä.

Kiinnitä huomiota putkiremontin yhteydessä myös näihin...

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20127_31414.jpg
Turvajärjestelmät suojaavat vahingoilta
Kiinteistön turvajärjestelmistä on hyötyä vain silloin, kun ne ovat käytössä jo ennen vahingon sattumista. Niillä voidaan valvoa kulkua kiinteistössä, suojata omaisuutta, estää henkilövahinkoja sekä ehkäistä tulipaloja ja vesivahinkoja, kohentaa sähköturvallisuutta ja parantaa tietosuojaa. Lisäksi monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia hyvin suojatun kiinteistön vakuutusmaksuista.
202112_73893.jpg
Miten hallituksen jäsenten on oltava tavoitettavissa?
Miten tavoittaa hallituksen jäsenet? Taloyhtiön hallituksen jäsenistä on vain ovinumero ja nimi. Ulko-ovet ovat porraskäytäviin lukittuna. Olen pariin otteeseen jättänyt yhteydenottotoiveen puheenjohtajalle, oma nimeni ja puhelinnumero sekä sähköpostiosoite - ei yhteydenottoa.Isännöitsijän sähköposti on tiedossa - lupaa ottaa yhteyttä hallitukseen. Ei vastausta siihen, miten asia on edennyt. Mistä tiedän, viekö isännöitsijä asiaa eteenpäin?Vai käykö kuten viime syksynä, kun otin huolestuneena yhteyden isännöitsijään paloturvallisuuteen liittyen. Myös palotarkastaja oli sähköpostilla yhteydessä isännöitsijään. Lopulta tehtiin pakkotarkastus, runsaasti huomautettavaa.Vastuu yhdessä vai erikseen? Eli oliko hallitus tai isännöitsijä yhdessä vai erikseen vastuussa viivyttelystä, kun ei s-postivastausta.
20146_39944.jpg
Kiviteräskate sopii saneerauksiin
Icopalin Decra-kiviteräskate on toimiva valinta esimerkiksi rivitalojen kattosaneerauksiin: kevyt, kestävä ja helposti asennettava kate sopii useisiin kohteisiin, näyttää luonnolliselta eikä vie tilaa työmaalta. Se korvaa esimerkiksi kuitusementtikaton tyylikkäästi ja kestävästi.
201511_44890.jpg
Talouskellari muutettiin rengasvarastoksi
Espoolaiseen Asunto-osakeyhtiö Itäkumpuun tehtiin hyödyllinen talouskellarin remontti, jossa tila muutettiin asukkaita enemmän palvelevaksi rengasvarastoksi. Maksuttomassa varastossa on renkaiden säilytyspaikka kaikille taloyhtiössä asuville halukkaille.144 asuinhuoneiston Asunto-osakeyhtiö Itäkummussa Espoossa tehtiin talouskellarin remontti, jossa tila muutettiin rengasvarastoksi. Ensimmäinen suunnitelma kohteesta tehtiin vuonna 2011 ja tämän perusteella taloyhtiön kylmäkellarit purettiin ja tilalle suunniteltiin rengasvarasto, jossa renkaita säilytetään rengastelineissä kolmessa tasossa seiniin ja erillisiin metallitolppiin asennettuna. Tilan muutos edellytti rakennusluvan hakemista, sisältäen palo- ja pelastustarkastajan lausunnon.Osta verkkokaupasta!Tilaa esite!
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksen
Kysymys: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksenTeetämme lähiaikoina täydellisen kylpyhuoneremontin, jossa uusimme mm. lattialaatat, joista osa on irronnut ja haljennut. Samalla uusitaan myös vesieristys. Talo on valmistunut 1980 ja "alkuperäisvarusteena" on ollut muovimatto. Edelliset omistajat ovat tehneet remontin ja laittaneet em laatoituksen. Nyt taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristystä. Vedoten siihen, että laatoitus ei ole alkuperäsvaruste ja että vastuu on remontin tekijällä / teettäjällä.
20231_80533.jpg
Oikea hetki latauspisteiden rakentamiselle on nyt
Täyssähköautojen määrä on viimeisen vuoden aikana kaksinkertaistunut ja ladattavien hybridien määrä kasvanut 35 %. Joulukuun 2022 lopussa liikenteessä oli 148 928 sähkökäyttöistä henkilöautoa, joista 44 889 oli täyssähköautoja ja 104 039 ladattavia hybridejä. (Lähde Traficom).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton