• Etusivu
  • Remontti

Teollisesti rakennettiin, korjataan siis teollisesti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.11.2010
201011_23596.jpg

Tuomo Lindstedt työskentelee teknillisen korkeakoulun "Built Environment Services" - tutkimusryhmässä, joka on etsinyt menetelmiä juuri 1960- ja 70-lukujen kerrostalojen korjaamiseen.

Suomalaiset lähiöt rakennettiin teollisesti 1960- ja 70-luvuilla, lähes puoli vuosisataa sitten. Nyt niillä on edessään suuret peruskorjaukset. Lähiöt rakennettiin aikanaan teollisesti - miksei niitä siis myös korjata teollisesti?

Kerrostalojen rakennustyö muuttui 1960- ja 70-luvulla valmiiden osien liittämiseksi toisiinsa ja rakennusmiehistä tuli asentajia.

Edut olivat selvät - hinta ja nopeus tärkeimpinä, sillä asuntopula oli huutava. Laatukaan ei välttämättä kärsinyt, kun osat valmistettiin kuivissa, lämpimissä tehdastiloissa.

Vaikuttaa erikoiselta, kun moni näihin rakennuksiin kohdistuva putki- tai julkisivuremontti tehdään vielä 2000-luvulla käsityönä, alusta loppuun paikan päällä. Asukkaat ovat evakossa pahimmassa tapauksessa kuukausia, hinta on perinteisen käsityön hinta eikä laadusta ole siitä huolimatta takeita. Miten myös korjausrakentamisessa päästään teolliseen korjaamiseen?

- Teollinen korjausrakentaminen on esivalmistusta, jossa suuri osa työstä siirretään tehtaille, pois työmaalta, määrittelee Tuomo Lindstedt Aalto-yliopistosta.

Lindstedt luettelee esivalmistuksen hyötyjä:
- Saavutetaan laadullista hyötyä, koska osat valmistetaan hallituissa tehdasoloissa. Laatu on tasaista ja erityisesti kokonaislaatu paranee merkittävästi pitkällä aikavälillä. Teollisella valmistuksella saavutetaan myös kustannushyötyä, jolloin hankkeen kokonaiskustannukset pienentyvät.

Entä korjauksen läpimenoaika, joka on kuitenkin asukkaalle keskeisen tärkeä asia? - Asuntokohtainen läpimenoaika lyhenee, eli asukkaan ei tarvitse olla poissa kotoaan yhtä kauan. Hankkeen kokonaiskestoaikaan esivalmistuksella ei ole välttämättä merkitystä.

Teollinen korjausrakentaminen edellyttää joitain muutoksia myös korjauksen suunnitteluun. Suunnitteluvaiheessa mittaus työmaalla ja rakennuksen kuntotarkastus on tehtävä paljon tarkemmin kuin perinteisissä korjauksissa, sillä tehtaalla valmistettavien tuotteiden on oltava hyvin mittatarkkoja ja sovelluttava käyttötarkoitukseensa. Rakentamisvaiheessa puolestaan korostuu uudenlainen logistiikka; kun tuodaan suuria osia työmaalle, niiden on oltava siellä juuri oikea-aikaisesti. Ne tuodaan sinne vasta kun niitä tarvitaan.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20186_53290.jpg
Avoimuus palkitaan - myös taloyhtiössä
Soitan hallituksen puheenjohtajalle. Hän vastaa reippaan iloisesti ja voimme keskustella avoimesti meitä molempia koskevan kiinteistön huolto- ja kunnossapitotöistä. Hetkeä myöhemmin olen jo laittanut isännöitsijälle pikaviestipalvelulla kuvan ja viestin, johon saan välittömän vastauksen, peukun. Kohta jo tulee sähköpostia koko hallitukselle ja kaikki vastaavat mahdollisuuksiensa mukaan, aikailematta.Tässä kiteytyy hyvän hallitustyöskentelyn ydin. Viestintä on mutkatonta ja helppoa, tietoa on saatavilla ja sitä jaetaan konstailemattomasti. Kuin kirsikkana kakun päällä ovat myös taloyhtiön osakkaat hyvällä osanotolla mukana yhtiökokouksissa. Taloyhtiössä järjestetään yhdessä talkoita, istutetaan kukkia ja hankitaan yhteisiin tiloihin uusia kalusteita. Kaikki sujuu niin kuin sen pitääkin. Onko kaikki vain hyvien yhteensattumien summaa?Uskon, että mitä enemmän osakkaita ja asukkaita huomioidaan tiedottamisessa sekä pidetään viestinnässä ja tekemisessä mukana, kysytään mielipidettä ja osallistetaan, sitä mutkattomammin myös taloyhtiön hyvä kiinteistönpito onnistuu. Osakkaiden tulee päästä kertomaan omat mielipiteensä ja niitä tulee kunnioittaa ja kuunnella herkällä korvalla. Se rikkoutunut rappurallikin, josta aamutervehdyksen lomassa kuultiin, korjataan viivytyksettä.Hallitus tekee töitä koko taloyhtiön yhteisen edun ja myös hyvän ilmapiirin eteen. Oleellista on, että yksittäisellä osakkaalla on halutessaan vaikuttamismahdollisuuksia taloyhtiön päätöksenteossa ja arjessa. Tässä taloyhtiössä tiedottaminen on läpinäkyvää – myös vuokralaisille.Riittävä viestintä lisää asumisviihtyisyyttä ja auttaa osaltaan myös ristiriitojen ennaltaehkäisemisessä. Kun asioista viestitään selvästi, ei jää tulkinnanvaraa, joka aiheuttaisi turhaa kitkaa taloyhtiön sisällä.Hallituksen tehtävä on huolehtia siitä, että yhtiön kirjanpito ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Tämä tarkoittaa, että muun muassa remontteja on ennakoivasti otettu huomioon myös talouden suunnittelussa. Kiinteistöllä olevista rakennuksista on pidetty huolta ja asukkaat viihtyvät.Viihtyvyys lähtee paitsi arjen toimivuudesta, pitkälti myös yhteisten pelisääntöjen noudattamisesta.Järjestyssääntöjen noudattamisella vaikutetaan myös asukkaiden turvallisuuden tunteeseen. Monissa taloyhtiöissä on järjestyssäännöt, joissa on sovittu muun muassa yhteisten tilojen ja piha-alueiden käytöstä sekä kellonajoista, jolloin talossa alkaa hiljaisuus. Jollei näin ole, löydät järjestyssäännöt kätevästi Omataloyhtiö.fi -palvelusta, voit muokata niitä taloyhtiöllenne sopivaksi ja ehdottaa niiden vahvistamista yhtiökokouksessa. Näin on jo otettu ensimmäinen askel kohti viihtyisää taloyhtiötä.Teksti: Omataloyhtiö.fi päätoimittaja Heidi Uusitalo
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20221_76679.jpg
Asuntosijoittajien on edelleen vaikea löytää vuokralaisia - miltä näyttää tulevaisuus?
Asuntosijoittamisessa alkaa kolmas vaikea vuosi. Korona toi asuntosijoittajille haasteita, jotka eivät ole vielä suinkaan poistuneet. Moni asuntosijoittaja on myynyt kohteensa, koska vuokralaisia on vaikea löytää.Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia trendejä ovat puolestaan sähköautojen latausmahdollisuuden kysynnän kasvu ja mahdollisuus viilentää huoneistoja kesäkuumilla. Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo tämän vuoden asunsijoittamisen trendeistä.
Heinäkuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Heinäkuu
Lämpöinen ja aurinkoinen heinäkuu hellii. Heinäkuu on yleisesti suosituimpia lomakuukausia ja myös taloyhtiössä vietetään lomaa. Mitään suuria päätettäviä asioita ei tässä kuussa ole tarkoitus tehdä, vaan hallituskin kokoontuu, jos sille on tarvetta.
20193_56678.jpg
Tilankäytöllisesti tehokkain IV-ratkaisu
Keittiöasenteisella koneella huoneistokohtainen ilmanvaihto on kätevä toteuttaa jopa miniasuntoon. Kun ilmanvaihtokone on integroitu keittiökaapistoon keittiön kodinkoneiden tapaan, on se tyylikkäästi poissa silmistä – mutta aina helposti käytettävissä ja huollettavissa.
kattopuutarha
Viheralueiden kunnossapito taloyhtiössä
Kellastuva nurmikko voi olla merkki siitä, että on aika harkita uudenlaista lähestymistapaa viheralueiden kunnossapitoon. Monilajinen niitty tuo taloyhtiön pihaan elämää ja väriä, tarjoten samalla ekologisen ja helppohoitoisen vaihtoehdon perinteiselle nurmikolle. Kansipuutarhat puolestaan tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää kaupunkitilaa vihreänä keitaana, edistää luonnon monimuotoisuutta sekä hallita hulevesiä. On harkinnan arvoinen asia luoda kestävä ja toiminnallinen ympäristö taloyhtiön asukkaille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton