• Etusivu
  • Osakas

Tulot ja menot tasapainoon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.03.2012Päivitetty 01.03.2021
20213_69535.jpg

Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista. Menoja taloyhtiöille tulee kiinteistön hoidosta henkilöstö- ja hallintokuluina sekä käytöstä ja huollosta aiheutuvina kustannuksina. Taloyhtiöt joutuvat maksamaan myös erinäisiä veroja, kuten kiinteistö- ja tuloveroja.

Taloyhtiön tulot

Osakkailta perittävän vastikkeen yleisnimitys on yhtiövastike.
Yhtiövastike voidaan periä joko yhtenä eränä tai se voidaan jakaa erilaisten kulujen perusteella. Jako voi perustua huoneistojen pinta-alaan tai osakkeiden määrään, jolloin puhutaan hoitovastikkeesta, tai esimerkiksi veden todelliseen kulutukseen, jolloin puhutaan vesivastikkeesta. Vastikkeiden määräämisen perusteiden on löydyttävä yhtiöjärjestyksestä. Toisin sanoen, jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa, että veden kulutuksesta peritään vesivastiketta, ei vedestä perittyjä maksuja voida kutsua vastike-nimellä. Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.

Vastike-ryhmään kuuluvat myös osakkailta mahdollisesti perittävät hankeosuudet.
Hankeosuudet ovat kertaluontoisia suorituksia ja niillä on tarkoitus kattaa yhtiön teettämiä investointi-, korjaus- tai rakennushankkeita ja näin välttyä ottamasta lainaa. Jos yhtiö on kuitenkin ottanut lainaa, peritään osakkailta pääomavastiketta, jolla katetaan lainan lyhennys ja hoitokulut. Pääomavastikkeesta on käytetty, ja joissa taloyhtiöissä käytetään edelleen, myös nimeä rahoitusvastike, mutta kirjanpitosäännösten mukaan pääomavastike on oikeampi termi.

Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista.
Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista.

Taloyhtiöllä voi olla hallussaan omia osakkeitaan, joita eteenpäin vuokraamalla yhtiö voi saada vuokratuloja. Osakkeet voivat koskea esimerkiksi:

  • autotallipaikkoja,
  • asuinhuoneistoja tai
  • liikehuoneistoja.
    • Joissakin tapauksissa yhtiöllä voi olla hallussaan niin hyvin tuottavia liikehuoneistoja, ettei sen tarvitse periä vastikkeita osakkailtaan tai se voi jopa jakaa voittoa.

Käyttökorvauksia taloyhtiö voi periä esimerkiksi saunan tai pesutuvan käytöstä.

Myös vesimaksut luetaan käyttökorvauksiksi, jollei niitä ole yhtiöjärjestyksessä määrätty vastikkeiksi. Muita tuottoja taloyhtiö voi saada esimerkiksi käyttöomaisuuden luovutusvoittoina tai korvauksina mainostilasta.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan perimillään yhtiövastikkeilla taloyhtiö voi kattaa menot, jotka aiheutuvat kiinteistön hankinnasta tai rakentamisesta, kiinteistön sekä rakennusten ylläpidosta ja hoidosta, tarpeellisista perusparannusmenoista tai lain mukaan yhtiölle kuuluvista velvoitteista. Myös muut yhtiön saamat tuotot käytetään edellä mainittujen kustannusten kattamiseen.

Taloyhtiön menot

Taloyhtiön hoitokuluja on tilinpäätöksessä tyypillisesti eritelty perusteellisemmin, mutta yhtiön jokapäiväisessä toiminnassa tärkeintä osaa kuluista näyttelevät kiinteistön ja rakennusten hallinto-, ylläpito- ja hoitokulut.

Jos yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen määräämä isännöitsijä, ovat hänen palkkionsa hallintokuluja.

Muita hallintokuluja ovat esimerkiksi puhelin- ja postikulut, toimistotarvikkeet ja pankin palvelumaksut.


Ylläpito- ja hoitokuluihin kuuluvat esimerkiksi:
  • talonmiespalvelut,
  • työkalujen hankinnat,
  • ulkoalueiden hoitokulut,
  • siivous-, lämmitys-, vesi- ja sähkökulut,
  • jätehuollosta aiheutuvat kustannukset,
  • vakuutukset,
  • vuokrat ja
  • kiinteistövero.

Jos rakennusta tai ulkoalueita korjataan samaan kuntoon kuin ne uutena olivat, luetaan korjauskulut ylläpito- ja hoitokuluihin. Jos taas rakennus tulee korjauksen jälkeen parempaan kuntoon kuin se oli uutena, on kyse perusparannusmenoista. Perusparannusmenot käsitellään kirjanpidossa aktivoitavina kuluina, joten ne eivät vaikuta kokonaisuudessaan yhtiön tuloslaskelman näyttämään tulokseen.

Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.
Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20235_81776.jpg
Palkintosija suomalaiselle led-innovaatiolle maailman suurimmassa suunnittelukilpailussa
A' Design Award and Competition on palkinnut vantaalaisen LedStoren yrittäjä Janne Haltun suunnitteleman Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa.
20236_82003.jpg
Taloyhtiö valitsi urakoitsijan - eturistiriitaako?
Yläkerran huoneistosta tuli vettä huoneistooni aiheuttaen vahinkoa ja olen joutunut muuttamaan sijaisasuntoon. Yhtiön hallitus ja isännöitsijä valitsi korjausremontin tekijäksi vahingon aiheuttaneen osakkeenomistajan. Onko tässä kyseessä "eturistiriita", koska hänenhän pitäisi vastata minulle aiheutetusta vahingon korjauksesta? Ymmärrettävästi olen huolissani korjaustöiden lopputuloksesta. Lisäksi urakoitsijalla oli kauppalehdessä samassa kuussa kaksi trattaa, tämä ei anna luotettavaa kuvaa urakoitsijasta. Isännöitsijä ilmoitti tarkastaneensa urakoitsijan verovelkarekisterin ja sen olevan ok. Onko isännöitsijä ja hallitus näin tehdessään toiminut oikein? Minua ei ole asiassa informoitu korjaustavasta ja sen kestosta, pyynnöstäni huolimatta?
20214_69995.jpg
Miten palautamme vierasparkkipaikan aikarajoituksen takaisin?
Taloyhtiön vieraspaikalle on pystytetty liikennemerkki P lisäkylteillä "vieraspaikka (taloyhtiön nimi)" ja aikarajoituskyltti "4 h parkkikiekolla". Tämä on päätetty edellisen hallituksen aikana. Taloyhtiön uuden hallituksen puheenjohtaja on poistanut aikarajoitus lisäkyltin omatoimisesti ilman taloyhtiön uuden hallituksen kokousta ja päätöstä aikarajoituksen poistamisesta. Miten kyltin saa palautettua, kun sen poistanut henkilö ei sitä suostu palauttamaan?
20195_57841.jpg
Energiaa säästävä lämmitysratkaisu suurille rakennuksille
Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan energiaa säästävää ratkaisua isommankin rakennuksen lämmitykseen. Maalämmöllä saadaan isossa talossa myös isommat säästöt eli isommassa talossa saadaan investoinnille parempi tuottosuhde. Maalämpöjärjestelmän asennuksen jälkeen kiinteistö saa riittävästi lämpöä ja käyttövettä sekä taloyhtiö huomattavasti pienemmät lämmityskustannukset.Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua lämmitykseen. Rivi- ja kerrostalojen asukkaat eivät monestikaan tule ajatelleeksi, mikä heidän talonsa lämmitysmuoto on. Useimmiten se onkin nykypäivänä vielä kaukolämpö tai öljylämmitys huolimatta siitä, että kaukolämmön hinta vaihtelee paikkakunnittain ja hinta voi olla jopa sama öljyn kanssa. Monesti lämmitysmuodon vaihtaminen on yhtiökokousten asialistalla, mutta päätetään tyytyä olemassa olevaan lämmitysmuotoon, koska ajatellaan vain uuden järjestelmän tuomia hankintakustannuksia eikä sen säästöjä.Ilmastonmuutos huomioiden kannattaisi myös miettiä, miten esimerkiksi kaukolämpö tuotetaan. Vieläkin usein sen tuotto tapahtuu fossiilisilla polttoaineilla kuten maakaasulla ja kivihiilellä. Nämä polttoaineet tuottavat huomattavan määrän hiilidioksidipäästöjä ja esimerkiksi kivihiiltä tuodaan Venäjältä ja jopa Australiasta asti.
20225_78407.jpg
Kestävän kehityksen automatisoitu valaisin­ohjaus kerros­talon porras­käytävään
Viimeaikaisissa projekteissa on puhuttu paljon valaistus- ja taloautomaatiojärjestelmissä elinkaarimallista ja sen mukaisesta suunnittelusta. Usein projekteja viedään läpi ehkä eniten mediassa tutuiksi tulleita tekniikoita sekä toimittajia hyödyntäen ilman, että taloyhtiössä toteutetaan varsinaista teknistä kehitystä. Toinen usein nähty vaihtoehto on, että pidättäydytään perinteissä: valaisimia ohjataan edelleen käyttäen samoja painonappeja mitä ennenkin.Hyviä, toimivia ja kustannustehokkaita ratkaisuja on olemassa, eivätkä ne vaadi kilometrien ylimääräisiä kaapelivetoja eivätkä kallista teknologiaa, jota harva asukas taloyhtiössä hallitsee.
202112_74262.jpg
Onko uusi hallitus vastuussa edellisen hallituksen virheistä?
Miten tulee menetellä asunto-osakeyhtiössä hallituksen vaihtuessa, jos edellisen hallituksen tekemiä virheitä tulee ilmi? Esimerkiksi hallituksen ja yhtiökokousten pöytäkirjat ovat hävinneet tai hävitetty, pelastussuunnitelma on päivittämättä…Kysymys: Onko uusi hallitus oikeudellisessa vastuussa edellisten hallitusten virheistä ja laiminlyönneistä, jos edelliselle hallitukselle ja isännöitsijälle on myönnetty tili- ja vastuuvapaus, jonka jälkeen ilmenee laiminlyöntejä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton