• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa E

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.10.2021Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa energialuokitus, tai energiakatselmus? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu energialuokitus. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta E:

E niin kuin...

EIB/ KNX

EIB/KNX-järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi älykkäästi toimivaksi verkoksi. Valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, valvontaa ja periaatteessa kaikkia rakennuksen toimintoja voi ohjata yhdellä järjestelmällä.

E niin kuin...
E niin kuin...

Ei-kantava rakennusosa

Esim. kevyet väliseinät, jotka eivät ota vastaan rakenteisiin kohdistuvia kuormia.

Energiakatselmus

Energian kulutukseen ja -säästömahdollisuuksiin keskittyvä selvitys

Energialuokitus

Rakennukset on jaettu tyypeittäin ryhmiin ja kullekin ryhmälle on annettu luokat A – G ja kullekin luokalle ET-luku (energiatehokkuusluku) alue ja sen perusteella rakennus saa ET-luvun. Esim. Pienet rakennukset (alle 6 asunnon kiinteistöt) luokka A = ET alle 150, B = 151 ≤ 170, C = 171 ≤ 190 jne.

Energialuokka

Rakennuksen energialuokka kertoo energialuokituksen ja se ilmaistaan ET-luvulla sekä kirjaimilla A – G. (kts. energiamerkki)

Energiamerkki

Energiamerkki A – G on värisymboli, joka kertoo rakennuksen energiankulutustason samaan tapaan kuin kodinkoneiden energiamerkki.

Energiatehokkuusluku

Sisältää vuotuisen lämmitys-, jäähdytys- ja laitesähkön kulutuksen lämmitetyille brutto-m2:lle laskettuna Jyväskylän säätiedoilla ja korjattuna normaalivuoden lämmöntarveluvuilla.

Energiatodistus

Uusille rakennuksille energiatodistuksen antaa rakennuksen pääsuunnittelija rakennuslupaa haettaessa. Annettava todistus perustuu rakennuksen teknisten tietojen pohjalta laskettuun kulutukseen. Olemassa oleville rakennuksille energiamerkin antaa pätevä ja auktorisoitu laskija. Tämä todistus sisältää ehdotuksia energiatehokkuutta parantavista toimenpiteistä ja laskelmat vaikutuksista. Todistus on voimassa 10 vuotta. Todistuksen voi antaa isännöitsijätodistuksen liitteenä isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja. Tämä todistus toteaa vain kulutuksen ja on uusittava vuosittain.

Energiatodistus on pakollinen kaikille rakennuksille, joille haetaan rakennuslupaa 1.1.2008 jälkeen ja on vuoden 2009 alusta lähtien pakollinen myös olemassa oleville rakennuksille myynnin tai vuokrauksen yhteydessä (ei pientalot tai enintään kuuden asunnon asuinrakennukset tai asuinrakennusryhmät) Energiatodistus on suositeltava - mutta vapaaehtoinen – ennen 1.1.2008 valmistuneille pientaloille ja enintään kuuden asunnon asuinrakennuksille tai asuinrakennusryhmille.

202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
20212_68638.jpg
Miten toimii huoneistotieto­järjestelmä? Osa 2
Jokaisen osakkeenomistajan tulee hakea Maanmittauslaitokselta osakehuoneistonsa omistuksen rekisteröintiä sen jälkeen, kun taloyhtiö on suorittanut osakeluettelon siirron. Rekisteröintiä voi hakea koska tahansa, kuitenkin viimeistään 10 vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta. Omistuksen rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos mitätöi paperisen osakekirjan. Osakekirjan ollessa pankissa lainan vakuutena, myös pankki voi hakea omistuksen rekisteröintiä osakkeenomistajan puolesta – kuitenkin ainoastaan osakkeenomistajan valtuutuksella.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Määräenemmistöpäätös
Määräenemmistöpäätös yhtiökokouksessa edellyttää, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä, kahden kolmasosan enemmistöä annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista.Määräenemmistöä vaaditaan seuraavissa tapauksissa:yhtiöjärjestyksen muuttaminen;suunnatusta osakeannista päättäminen;optio- tms. erityisten oikeuksien antaminen;päättäminen suunnatusta omien osakkeiden hankkimisesta.Vaadittavaa määräenemmistöä ei voida yhtiöjärjestyksen määräyksellä lieventää, mutta tiukentaa kyllä.
20236_82003.jpg
Hometta asunnossa - miten toimitaan?
Asunnossamme on joka huoneessa homekasvustoa josta on otettu sivelynäyte. Home on ilmeisesti terveydelle haitallista. Näytteestä selvisi myös viitteitä kosteusvauriosta rakenteissa (virheellisesti tehtyjen salaojien vuoksi).Isännöitsijä ehdotti, että vain kaksi huoneista desinfioidaan homeesta ja muihin huoneisiin jätetään home. Meidän itsemme kustannettavaksi jäisi uudet maalit/tapetit/listat. Keskustelua käydään myös tehdäänkö rakenteille mitään. Asiaa on nyt pitkitetty kolmen vuoden ajan ja haluaisinkin kuulla mitkä velvollisuudet taloyhtiöllä on?
Säästöpossu ja kolikoita
Viikon kysymys: Maksamattomat vastikkeet ja niiden perintä
Vuonna 2017 taloyhtiössä on pidetty viimeinen yhtiökokous. Vuonna 2018 isännöitsijä ilmoitti uudesta korotetusta vastikkeesta, josta ei ollut tehty yhtiökokouksen päätöstä. Mikä vastike on ollut voimassa ?Korotus jätetty huomioimatta ja vastikkeen maksu lopetettu 2020 kokonaan. Huoneisto on ollut 2019–2021 sukulaisen omistuksessa. Isännöitsijäntodistusta ei ole saatu 5 vuoteen pyynnöistä huolimatta.Taloyhtiö ei ole tehnyt missään vaiheessa mitään saamisten perimiseksi. Kuka vastaa maksamattomista vastikkeista ja miltä ajalta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton