• Etusivu
  • Remontti

Vapautus taloyhtiön ikkunaremontin kustannuksista?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 01.03.2013
Kerrostalo

Taloyhtiömme on rakennettu vuonna 1929 ja siinä on noin 15 huoneistoa. Ostimme oman asuntomme vuonna 2011, jolloin edellinen omistaja oli tehnyt siihen (vuonna 2006) laajamittaisen remontin mm. uusinut huoneiston 7 ikkunaa. Ikkunoille oli annettu taloyhtiön hallituksen puoleista ulkoasuohjeistus sekä hallituksen kokouspöytäkirjan mukaan; jos ja kun yhtiö joskus tulee toteuttamaan ikkunoiden kokonaisvaltaisen korjauksen tai uusimisen, käsittelee hallitus erikseen sen, vapautetaanko kyseinen huoneisto kustannuksista kokonaan. Nyt muiden remonttien ohessa ikkunat (muissa huoneistoissa alkuperäiset) tullaan uusimaan. Kysymys kuuluu; olemmeko joka tapauksessa uuden asunto-osakeyhtiölain perusteella oikeutettu hyvitykseen taloyhtiölle asuntoomme tehdyn remontin perusteella tulevasta hyödystä kokonaiskustannuksiin vai voiko hallitus tämän evätä ja jos näin tapahtuisi onko mitään estettä sille, että emme voisi siten myös vaatia ja myös saada oman asuntomme ikkunat jälleen uusituiksi myös tässä yhteydessä ellemme saa nykyisistä mitään hyvitystä.

Kysymys: Vapautus taloyhtiön ikkunaremontin kustannuksista?

Vastaus:

Hyvä kysymys. Uudessa asunto-osakeyhtiölaissa on säännös (6:32 §), joka koskee vastikkeen alentamista eli hyvitystä joko uudistuksen tai kunnossapitotyön osalta perittävästä yhtiövastikkeesta eli juuri kysyjän tarkoittamassa tilanteessa. Toisin sanoen yhtiökokous voi päättää uudistusta tai kunnossapitoa varten perittävän yhtiövastikkeen alentamisesta, jos osakkeenomistajan huoneistossa aiemmin tehty työ vähentää yhtiölle aiheutuvia kustannuksia.

Osakkeenomistajan tulee olla itse aktiivinen ja ilmoittaa huoneistossaan jo tehdystä yhtiötä hyödyttävästä työstä ja vaatia vastikkeenmaksuvelvollisuuden alentamista tai poistamista kokonaan. Säännöksen perustelujen mukaan yhtiöllä ei ole selvitysvelvollisuutta edellä sanotuista seikoista. Ilmoitus on tehtävä niin ajoissa, että yhtiö pystyy asian huomioimaan suunnitellessaan ja sopiessaan uudistuksesta tai kunnossapitotyöstä. Yhtiökokouksen pitää tehdä asiasta päätös, jota osakkeenomistaja voi tarvittaessa moittia.

Vastikkeenmaksuvelvollisuuden alentamisen edellytyksenä on se, että yhtiön muissa asunnoissa suorittama työ on kyseisessä asunnossa jo tehty ja että tämä työ on edelleen hyödynnettävissä ja siitä aiheutuu yhtiölle säästöä. Yhtiö voi edellyttää osakkeenomistajalta dokumentointia/selvitystä siitä, milloin, miten ja kenen toimesta työ on tehty. Yhtiö voi selvityksen perusteella hyväksyä asunnossa aiemmin tehdyn työn korvaavaksi työksi tai päättää, että se tehdään uudelleen muiden asuntojen kunnossapitotyön tai uudistuksen yhteydessä.

Eli tiivistetysti vielä vastauksena kysymykseen teillä on mahdollisuus saada hyvitystä edellä sanotut seikat huomioiden eikä ikkunoidenne uusimiselle ole nähdäkseni estettä siinä tapauksessa, ettei hyvitystä annettaisi.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

201211_32880.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
20205_64770.jpg
Uniikin taloyhtiön kattoremontti Espoossa
Espoon vehreässä rantamaisemissa sijaitsee Hyljetie 16, uniikki ja upea taloyhtiö. Yhtiö koostuu vuonna -84 rakennetusta paritalosta sekä pari vuotta myöhemmin valmistuneesta erillistalosta. Vuonna -88 kokonaisuuteen rakennettiin vielä neljän asunnon rivitalo. 25 vuotta sitten Hyljetielle muuttanut Kaj Brådd kertoo taloyhtiöön tehdystä, juuri päättyneestä Vesivek-kattoremontista.
201211_33001.jpg
Paloturvallisuus omaan valvontaan
Uuden pelastuslain astuttua voimaan 7/2011 ei laissa enää määritellä palotarkastettavia kohteita. Pelastuslaitos määrittelee itse alueella esiintyvien riskien perusteella tarkastettavat kohteet. Palotarkastukset hoidetaan jo osassa maata Paloturvallisuuden Omavalvontalomakkeella. Omavalvontalomake täytetään joko sähköisesti tai toimitetaan palautuskuoressa paikalliselle pelastuslaitokselle. Pistokokeita viranomaiset saattavat silti asuntoihin tehdä. Muutoksen takana on ajatus, että asunnon omistaja heräisi itse kotinsa parempaan paloturvallisuuteen. Kiinteistön omistaja kuitenkin loppukädessä on vastuussa kiinteistönsä turvallisuudesta.Palotarkastusten omavalvontaan päätettiin siirtyä, kun palotarkastetuissa kohteissa tapahtuu vuosittain vähän kuolemaan johtaneita paloja tai loukkaantumisia. Eniten vahinkoa kärsii omaisuus. Juuri omaisuuden suojelemiseksi omistajan tekemät paloturvallisuustoimenpiteet ovat tärkeimmät.Tutustu pelastussuunnitelmaan!
20154_43216.jpg
Uusi tyylikäs sivuunliukuva terassilasitus
Lumonin liukulasi on monikäyttöinen. Se sopii katettujen ja avoterassien sekä puu- ja alumiinirunkoisten ulkonevien terassien lasittamiseen. Lisäksi liukulasi soveltuu myös katoksien ja sisääntulojen suojaksi.Lasituksen rakenne ei vaadi välttämättä kiinteää reunalasia, minkä ansiosta lasit on mahdollista saada avautumaan kahteen eri suuntaan. Liukulasielementin toinen pystypuite voidaan myös jättää haluttaessa pois.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton