• Etusivu
  • Remontti

Vehreä piha lisää asuinmukavuutta sekä asunnon arvoa ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Helsingin kaupunki
Julkaistu 17.05.2023Päivitetty 23.05.2023
20235_81845.jpg

Parhaimmillaan pihasuunnittelu vastaa sekä asukastarpeisiin että muuttuvaan ilmastoon.

Taloyhtiöiden asukkaiden tarpeet, kuten myös pihojen käyttö, on muuttunut vuosien saatossa. Kaupunkien tiivistyessä ja ihmisten arjen muuttuessa helppohoitoisista asfalttipihoista halutaan vehreitä keitaita asukkaille sekä apuja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Jos taloyhtiöön on suunnitteilla remontteja, kannattaa niiden yhteydessä miettiä myös pihan toimivuutta ja panostaa pihasuunnitteluun. Kannattaa muistaa, että viihtyisä piha nostaa myös asunnon arvoa.

Pihojen merkitys on muuttunut niin asukkaille kuin kaupungillekin. Viihtyisyyden lisäksi taloyhtiön pihoilla on merkitystä sade- ja valumavesien hallinnassa sekä pienilmasto että luonnon monimuotoisuus korostuvat entisestään kaupunkien tiivistyessä ja ilmaston muuttuessa.

Rankkasateet ja helleaallot ovat lisääntyneet ja talvilämpötilat nousseet. Jos taloyhtiön piha on asfaltoitu tai muulla tavoin päällystetty, riski sadevesien lammikoitumiselle ja tulvimiselle kasvaa. Tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla kasvillisuuden määrä jää helposti vähäiseksi, jolloin rakenteisiin varastoituva lämpö muodostaa haitallisia lämpösaarekkeita. Kun asfaltti korvataan viherratkaisuilla, kuten nurmella tai muilla kasveilla, vähenee lämmön varastoituminen pihaan, mikä taas viilentää kaupungin yölämpötiloja ja helpottaa asukkaiden oloa.

Luontopohjaisilla ratkaisuilla voidaan edistää ihmisten hyvinvointia sekä vastata ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Esimerkiksi viherrakenteilla pystytään sekä viivyttämään vettä että viilentämään lämpötilaa. Lisäksi vehreä korttelipiha tukee monimuotoisuutta, lievittää stressiä ja vaimentaa kaupungin melua. Kun viherratkaisut suunnitellaan hyvin, ne saadaan rakennettua kustannustehokkaasti eikä niiden ylläpidostakaan koidu suuria kulueriä.

Lisää yhteisöllisyyttä monikäyttöisellä pihalla

Taloyhtiön pihasuunnittelussa on hyvä huomioida muuttuvien luonnonolosuhteiden lisäksi tietysti myös asukkaiden toiveet ja tarpeet. Lasten leikkialue, istumapaikat ja viljelylaatikot tuovat asukkaita yhteen ja lisäävät yhteisöllisyyttä sekä turvallisuuden tunnetta.

Pihalle voidaan perustaa myös hyönteishotelleja ja perhosbaareja, ja tontille voi kiinnittää linnunpönttöjä. Erilaisten kasvien ja eläinkunnan lajien tutkiskelu omassa kotipihassa pitää yllä luontosuhdetta ja tuo rauhaa tiiviisti rakennetun kaupungin keskelle. Marjapensaiden ja yrttien antia on kätevä hyödyntää, ja viherkatto voi tuoda lisää oleskelutilaa taloon. Viherseinät kaunistavat ympäristöä ja suojaavat kuumuudelta.

Parhaimmillaan pihasuunnittelu vastaakin sekä asukastarpeisiin että muuttuvaan ilmastoon. Kun korttelipihan vehreyttämisessä hyödynnetään luontopohjaisia ratkaisuja, kustannuksetkin pysyvät maltillisina niin rakentamisen kuin pihojen ylläpidon suhteen. Samalla yhteiset pihatalkoot ovat monelle mieluisaa puuhaa ja ulkoilua etenkin kevään koittaessa.

Esimerkki, miten asfalttipihasta voidaan muuttaa vehreä keidas.
Esimerkki, miten asfalttipihasta voidaan muuttaa vehreä keidas.

Näin pääsette alkuun:

  • Keskustelkaa taloyhtiön tai isännöitsijän kanssa mahdollisuuksista muuttaa piha luonnonmukaisemmaksi.
  • Aloittakaa pienillä muutoksilla. Esimerkiksi muuttakaa nurmikko perhosniityksi, laittakaa pihalle viljelylaatikoita, perustakaa hyönteishotelleja ja perhosbaareja tai istuttakaa sipulikasveja ja kylväkää monipuolisesti erilaisia kukkia ja kasveja.
  • Säilyttäkää pihojen nykyinen kasvillisuus mahdollisuuksien mukaan. Voitte muokata kasvillisuutta lisäämällä uusia lajeja ja tekemällä kasvusta kerroksellista.
  • Huomioikaa helppohoitoisuus ja ylläpidon tarve. Paljon hoitoa vaativien kasvillisuusalueiden muuttaminen dynaamisisiksi istutuksiksi sekä nurmikon muuttaminen niityksi vähentää ylläpitotarvetta.
  • Kannattaa pyytää apua ammattilaisilta pihan suunnitteluun ja toteutukseen, jolloin voidaan huomioida myös luonnonmukaisesti sade- ja valumavesien hallintaratkaisut.

Helsingin kaupunki
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsingin kaupunki ylhäältä
Energiaremontin seitsemän yleisintä virhettä
Taloyhtiön energiaremontti vaatii suunnittelua ja ennakointia, jottei vanhat järjestelmät ehdi hajoamaan ennen remonttia. Usein energiaremontissa mietityttää, mikä voi mennä pieleen ja miten ongelmia voisi välttää. Yleensä itse teknisten ratkaisujen ongelmat ovat vähäisiä ja vältettävissä hyvällä suunnittelulla. Suurimmat hankaluudet liittyvät usein hankkeen valmisteluun. Helsingin kaupunki listasi tähän artikkeliin seitsemän tyypillisintä sudenkuoppaa satunnaisessa järjestyksessä.
20232_80875.jpg
Taloyhtiö sai aurinko­voimalan katolle - suojelu­status ei ollut este energia­remontille
150-vuotias suojeltu arvotalo Pursimiehenkadulla päätti kerätä ilmaisen aurinkoenergian katoilta talteen. Suojelustatus ei ole este energiatehokkuusinvestoinneille, vaan taloyhtiössä suunnitellaan jo uusia energiaremontteja energialaskun leikkaamiseksi.
20234_81566.jpg
Energiahankkeen läpivieminen yhtiökokouksessa - näin onnistutte
Lämmitys on yksi taloyhtiöiden merkittävimmistä kulueristä. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on suuri mahdollisuus asumiskulujen pienentämiseen sekä samalla myös asumisviihtyvyys paranee. Kuitenkin kannattavakin energiahanke voi saada päätöksensä yhtiökokouksen äänestyksessä. Tästä artikkelista löydät Helsingin kaupungin vinkit onnistuneen yhtiökokouksen tueksi.
20216_71195.jpg
Rikkooko remontti­aikataulu osakkaiden yhden­vertaisuus­periaatetta?
Taloyhtiössä on alkamassa putkiremontti, joka tehdään perinteisellä menetelmällä. Samalla uusitaan yhtiön salaojat. Sain urakoitsijalta sähköpostin, jonka mukaan remontti kestää huoneistokohtaisesti hiukan yli 2 kk.Yhtiössä on erillisinä osakkeina autotalleja, jotka vaaditaan urakoitsijan kirjeen mukaan tyhjennettäviksi 6.6.2021 ja palautetaan osakkaiden käyttöön 28.2.2022. Eli autotallit olisivat pois käytöstä kokonaisuudessaan n. 9 kk. Asuntojen osalta remontti alkaa vasta 9.8.2021 (urakoitsija lomalla heinäkuun).Mielestäni menettely autotalliosakkeiden osalta rikkoo sekä asunto-osakeyhtiölain hallituksen huolellisuus- ja joutuisuusperiaatteiden lisäksi osakkaiden yhdenvertaisuusperiaatetta. Olenko väärässä?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Hallituksen muodostaminen on vaikeaa, mitä vaihtoehtoja on?
Asunto-osakeyhtiön osakkeiden omistajien ikärakenteesta johtuen hallituksen muodostaminen on vaikeutunut, kun vanhemmat henkilöt haluaisivat luovuttaa paikat nuoremmille henkilöille, mutta nuorempia hallitusvastuu ei kiinnosta. Mitä vaihto ehtoja hallituksen muodostamiselle on olemassa? Miten asiassa pitää toimia, jos hallituksen jäsenet eivät ole osakkeenomistajia? Yhtiöjärjestyksessä on määritelty hallituksen kokoonpanosta vain varsinaiset jäsenet ja varajäsenet.
20197_59187.jpg
Uusi avustus ARA-asuntojen korjaamiseen ikääntyville sopiviksi – asetusluonnos lausunnoille
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta, jolla otettaisiin käyttöön avustus valtion tuella rakennettujen ARA-asuntojen korjaamiseen ikääntyville sopiviksi väestöltään vähenevillä seuduilla. Avustusta voitaisiin myöntää vuosina 2020-2022 yhteensä 25 miljoonaa euroa, josta 5 miljoonaa vuonna 2020.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton