• Etusivu
  • Osakas

Uusi pelastuslaki voimaan 1.7.2011

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.05.2011Päivitetty 30.04.2014
20115_26289.jpg

Uusi pelastuslaki tuli voimaan 1.7.2011

Pelastuslain uudistus tuli voimaan 1.7.2011. Tehdyt uudistukset koskevat rakennusten turvallisuuteen liittyvien velvoitteiden osalta myös taloyhtiöitä. Lain tarkistamisen tavoitteena oli erityisesti onnettomuuksien ehkäisy ja asumisturvallisuuden parantaminen. Samassa yhteydessä tulee voimaan kolme Valtionneuvoston antamaa asetusta.

Pelastuslain uudistushankkeessa edellinen, vuodesta 2004 lukien voimassa ollut, pelastuslaki on tarkistettu ja ajanmukaistettu kauttaaltaan.

Muutoksia lainsäädännössä

Taloyhtiöiden kannalta merkittävimmät uudistukset käsittelevät palotarkastuksia, pelastussuunnittelua sekä väestönsuojia.

Palotarkastukset

Pelastuslaitos määrittelee palotarkastusten kohteet paikallisen riskinarvioinnin perusteella. Tällä pyritään kohdentamaan valvonta nykyistä paremmin riskikohteisiin. Pelastuslaitos valvoo myös kansalaisille säädettyjä varautumis- ja toimintavelvoitteita sekä rakennuksiin liittyvien turvallisuusvelvoitteiden noudattamista.

Pelastussuunnitelmat

Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkempia säännöksiä kohteista, joihin on laadittava pelastussuunnitelma. Tavanomaisten taloyhtiöiden osalta pelastussuunnitelma on laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Erillistalo- tai paritaloyhtiöihin suunnitelmaa ei tarvitse laatia.

Pelastussuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja siitä on tiedotettava tarvittavalla tavalla asianomaisen rakennuksen tai muun kohteen asukkaille ja työntekijöille sekä muille, joiden on osallistuttava pelastussuunnitelman toimeenpanoon.

Väestönsuojat

Väestönsuojien rakentamisvelvoitteet lieventyvät. Uuden pelastuslain mukaan väestönsuoja tulee jatkossa rakentaa kaikkiin rakennuksiin, joiden kerrosala on yli 1 200 neliömetriä. Aiemmin raja oli 600 neliömetriä.

Rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä ei enää tarvitse rakentaa uutta väestönsuojaa. Sen sijaan väestönsuoja tulee kunnostaa muutos- ja korjaustyön yhteydessä. Myös yleisten väestönsuojien rakentamisvelvoitteesta luovutaan. Muutokset pienentävät väestönsuojien rakentamisen kustannuksia arviolta noin 21 miljoonaa euroa vuodessa.

20115_26356.jpg

Muita uudistuksia

Pelastuslaitos voi jatkossa periä maksun valvontasuunnitelman mukaisen palotarkastuksen tai muun valvontatoimenpiteen suorittamisesta. Lisäksi pelastuslaitos voi periä maksun hätäkeskukseen liitetyn paloilmoittimen toistuvasta erheellisestä toiminnasta. Tällä tähdätään paljon turhia hälytyksiä aiheuttavien erheellisten ilmoitusten vähentämiseen.

Avain turvallisuuteen: Käytävät ja uloskäynnit järjestykseen

Tärkeitä keinoja tahallisesti sytytettyjen tulipalojen estämiseksi ovat järjestyksen ja siisteyden ylläpitäminen sekä helposti syttyvien tavaroiden asianmukainen säilyttäminen. Helposti syttyvää materiaalia tai muuta tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa aiheuttavaa tavaraa saa säilyttää vain siihen tarkoitetuissa paikoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi räjähdysvaarallisten aineiden säilyttämistä tarkoitukseen suunnitelluissa lukittavissa kaapeissa tai vastaavissa paikoissa sekä roskien ja muiden jätteiden säilyttämistä vain tarkoitukseen varatuissa paikoissa.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Katu, jossa on taloja rivissä
Paloturvallisuusmääräyksien noudattaminen?
Asumme paritaloyhtiössä, jossa yläkerta on aikanaan suunniteltu puolilämpimäksi ullakkotilaksi, mutta monissa asunnoissa kuten meillä, muutettu jälkeenpäin asuinkäyttöön soveltuvaksi tilaksi. Yläkerrassa on kaksi poistumistietä, tavallinen ikkuna (yli 3,5 m. korkealla) sekä kattoikkuna. Taloyhtiömme hallituksen mielestä paloturvallisuusmääräykset eivät edellytä palotikkaita toisen kerroksen ikkunaan, sillä heidän mukaansa kukin asuu yläkerrassa ns. omalla vastuullaan. Olen kuitenkin itse eri mieltä. Mitä mieltä te olette? Kaipaisin asiantuntijan apua selvittääkseni ostammeko tikkaat omasta pussista vai vaadimmeko niitä taloyhtiöltä.
40_P_88154.jpg
Energiatodistukseen muutoksia
Ympäristöministeriö on tänään lähettänyt lausuntokierrokselle lakiesityksen, jossa esitetään muutoksia rakennusten energiatodistukseen. Esityksen mukaan energiatodistusmenettelystä vapautettujen rakennusten määrää supistetaan. Tämä on tarve toteuttaa, koska Euroopan komissio katsoo, että rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallinen toimeenpano on nykyisin toteutettu osittain riittämättömästi.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Taloyhtiön osakas ei maksa osuuttansa, miten edetä?
Meillä on pieni asunto-osakeyhtiö, jossa on kolme huoneistoa. Meillä ei ole isännöitsijää, hallituksen puheenjohtaja hoitaa maksuliikenteen. Tänä vuonna tapahtui pieni vesivahinko, jonka korjauksen maksoi osittain vakuutusyhtiö, osittain yhtiön tililtä ja loput kolmen osakkaan kesken. Maksua tuli n. 500 €/ huoneisto. Kaksi huoneistoa maksoi osuutensa, yksi huoneisto ei suostu maksamaan. Yksi maksumuistutus on jo lähetetty ja seuraavana on maksuvaatimus, jos maksua ei ala kuulumaan. Mitenkä tästä eteenpäin juridisesti, jos maksuvaatimuskaan ei auta. Laitto perintään?
20231_80624.jpg
Päätöksenteko yhtiökokouksessa vaatii tietoa
Nettiliittymän hankinta nousee monessa taloyhtiössä kevään yhtiökokouksen puheenaiheeksi. Päätöksenteko vaatii tietoa. Miksi taloyhtiönetti on hyvä asia, mitä se merkitsee ja miten se hankitaan?Laadukas nettiyhteys kuuluu nykyaikaisen taloyhtiön peruspalveluihin siinä missä lämpö, vesi ja kiinteistönhuolto. Nopea netti on valttia myös esimerkiksi asuntoa myydessä. Nykyisille asukkaille taloyhtiönettiin siirtyminen tarkoittaa usein myös sitä, että nettiyhteyden kuukausihinta putoaa roimasti.
20197_59187.jpg
Opiskelija- ja nuorisoasuntojen investointituelle tulossa korotus?
Lakiluonnos opiskelija- ja nuorisoasuntojen investointituen korotuksesta lausunnoilleYmpäristöministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jolla opiskelija- ja nuorisoasunnoille myönnettävien erityisryhmien investointiavustusten enimmäismäärä nostettaisiin 10 prosentista 15 prosenttiin. Avustusta myönnetään asuntojen rakentamisesta, hankinnasta tai perusparantamisesta aiheutuviin hyväksyttyihin kustannuksiin. Tukeen ei ehdoteta muita muutoksia.
20122_29567.jpg
Pyykinkuivauskin voidaan tehdä energiaa säästäen
Pesutuvan pyykinkuivaus kuluttaa sähköä koneesta riippuen jopa yli 7500 kW/h. Toisaalta markkinoilla on koneita, kuten Velco-pyykinkuivauslaitteet, joiden kulutus on alle 300 w/h. Sähkönkulutuksen ero eri koneiden välillä ja säästö vuositasolla on huima. Energiaa säästävät toimenpiteet on siis helppo aloittaa kiinteistön pesutuvasta.Vesikiertoisessa Velco-järjestelmässä lämmin käyttövesi luovuttaa lämpöä kennostoon Velco-puhaltimen puhaltaessa sen kuivaushuoneeseen ja tehden järjestelmästä erittäin energiataloudellisen.Jätä yhteydenottopyyntö Velco-pyykinkuivausjärjestelmästäLisätietoa Velco-pyykinkuivausjärjestelmästä...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton