• Etusivu
  • Piha

Aiheuttavatko ylimääräiset tavarat harmaita hiuksia ja täynnä olevia jätehuoneita?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.03.2020Päivitetty 12.10.2023
20229_79500.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Elämme nykypäivänä materiaalin ympäröimänä ja ylimääräiset tavarat voivat joko tuottaa iloa tai harmaita hiuksia yksittäisissä talouksissa ja taloyhtiöiden jätehuoneissa. Harmaita hiuksia ne aiheuttavat siinä kohtaa kun pitäisi päästä vaikkapa muutamasta tavarasta eroon, puhumattakaan kunnon tyhjennyksestä.

Elämänmuutoksissa ja -tilanteissa aikaisemmin hankittu tarvetavara voi muuttua tarpeettomaksi. Matalat huonekalujen hinnat houkuttelevat ostamaan ja uusimaan omaa huonekaluvalikoimaa. Harva tulee miettineeksi uutta ostaessa miten uusi huonekalu joskus kierrätetään tai miten vanhasta päästään eroon ja olisiko sitä mahdollista edes kierrättää. Tavallisesti ajatellaan, että kyllä siitä sitten pääsee helposti eroon – kyllähän sitä nyt joku muu tarvitsee! Tämä ajatustapa ei välttämättä pidä paikkaansa, eroonpääsemisestä joutuu yhä useammin maksamaan.

Tilanteita, kun tavarasta pitäisi päästä eroon

  • Kotiemme uudistamisen yhteydessä entisestä eroon
  • Putkiremontin keskellä liikaa tavaraa
  • Uuteen asuntoon muuttamisen yhteydessä tavaravalikoiman harvennus
  • Toimisto pitäisi tyhjentää
  • Varaston tyhjennys tiedossa
  • Taloyhtiön jätehuoneeseen jätetään irtaimistoa
  • Kuolinpesä pitäisi tyhjentää tavaroista järkevällä tavalla
Tavaran kertyminen säilytystiloihin voi yllättää
Tavaran kertyminen säilytystiloihin voi yllättää

Taloyhtiöissä moni on nykypäivänä tottunut normaaliin tapaan kierrättää kodin jätteitä taloyhtiön jätehuoneessa. Moni on myös valitettavasti ajatellut vastaavasti, että huonekalujen kierrätys ja eroonpääseminen onnistuu kätevästi ja halvalla jätehuoneen kautta.

Tämä ajatustapa on väärin, sillä vastuu huonekaluista ja muista suurista jätteistä eroonpääsemisessä on asukkaalla tai vuokralaisella. Moni ei tule myöskään ajatelleeksi, että huonekalujen yms. jätteiden jättäminen jätehuoneeseen tai vaikkapa luontoon aiheuttaa taloyhtiölle ja yhteiskunnalle merkittävät kustannukset. Nämä kustannukset maksaa jokainen meistä maksaa vastikkeina, vuokrina ja veroina.

Puhumattakaan kaikille yhteisen ympäröivän luonnon kunnioittamisesta ja arvostamisesta. Oikeanlainen jätteenkäsittely ja roskaamattomuus on hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Kiertotalous on nykypäivää.

Vaihtoehtoja pitäisi olla huonekaluille ja suuremmille jätteille kierrätykseen samalla tavalla kuin jätehuoneessa esimerkiksi seka- tai biojätteelle.

Mitä vaihtoehtoja on tarjolla materiaalista eroon?

  1. Lahjoita tai myy

Lahjoitukset ovat ilmaisia ja luonto kiittää, kun jo kertaalleen luonnonvaroista tuotetut hyödykkeet kiertävät käyttäjältä toiselle. Tosin oma aikansa siinä myös menee ilmoituksia tehdessä ja huolehtiessa tavara tullaan noutamaan tai jopa poisviennin järjestämisessä. Kaikkea tavaraa ei saa myöskään lahjoitettua, mikä on yleinen harhaluulo.

Myyntikään ei siitä helpoimmasta päästä ole, kun vaaditaan aikaa ja aktiivisuutta myynti-ilmoituksissa. Rahavastinetta on tosin mahdollisuutta saada tavaraa vastaan tässä tapauksessa.

Lahjoittaessa tai myydessä tavaraa tulee ympäristömme näkökulmasta paljon päästöjä – jos ajatellaan, että tavaroita viedään usealla autolla.

  1. Vuokraa pakettiauto tai peräkärry ja kiikuta kierrätys- ja jäteasemille

Omalla kyydillä tavaraa vietäessä ei ole aikataulujen orja, varsinkaan jos vuokra-autoa ei tarvitse palauttaa tietyssä ajassa. Kantoapuahan tässä kohtaa myös tarvitaan sekä reissuja voi joutua tekemään useampia. Ajoreissuja voidaan joutua ajamaan vielä erikseen kierrätys- että jäteasemille.

Kustannuksia ja päästöjä syntyy omista ajoista, pakettiauton voi joutua vuokraamaan vielä erikseen, jos ei tutulta löydy lainaan. Jätemaksut ovat myös koko paketin kruunaus, kun tavaraa kipatessa jäteasemalle joutuu maksamaan, jotta tavarasta pääsee eroon.

Ympäristörikollisuus yksinkertaistettuna on toimintaa, mikä aiheuttaa jonkinlaista pilaantumista tai vaaraa ympäristölle. (Kuva: Shutterstock)
Ympäristörikollisuus yksinkertaistettuna on toimintaa, mikä aiheuttaa jonkinlaista pilaantumista tai vaaraa ympäristölle. (Kuva: Shutterstock)
  1. Taloyhtiön jätehuoneeseen tai luontoon kippaaminen

Tätä vaihtoehtoa ei pitäisi olla edes lueteltuna, mutta nykypäivänä se on liian useasti totta ja arkipäivää. Täysin väärä vaihtoehto, jonka seuraukset me jokainen maksamme ympäristön saastumisena tai jätehuoneen tapauksessa kohonneina vastikkeina, vuokrina ja veroina.

  1. Tavaroiden nouto maksullisilla noutopalveluilla

Arjen helpottamiseksi tarjolla on myös maksullisia noutopalveluita, jotka hoitavat tavaran kierrätykseen. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, mutta palveluiden ajatellaan olevan kokonaisuudessaan kalliimpia. Asia voi olla myös toisin, erilaisilla noutopalveluilla on mahdollista saada huomattavaa tukea ja helpotusta arkeen tai taloyhtiölle.

Palvelut tarjoavat helpotusta jätehuoneen hallintaan jätehuonetyhjennyksien ja -noutojen muodossa. Palvelu voi noutaa vaikkapa taloyhtiön jätehuoneen tyhjennyksen yhteydessä myös muita jätteitä. Irtaimiston noutoja on myös mahdollista saada esimerkiksi aikatauluja kysymällä ja näin asukas voi tuoda irtaimistoa vaikka suoraan autolle.

Piha
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
202212_80495.jpg
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.
20211_68191.jpg
Metallin kierrätys - tuubista toimeen!
Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.
20222_76838.jpg
Rakennustyömailta päätyy jätelavoille miljoonia euroja vuosittain
Jätelavoille kulkeutuu Suomessa vuosittain miljoonien eurojen arvosta täysin käyttämätöntä rakennustarviketta ja -materiaalia. Tavaran saaminen kiertoon säästää ympäristöä ja alentaa rakennuskustannuksia. Tähän on viimein herätty myös Suomessa.
20227_79033.jpg
Varo valvomattomia SER-talkookeräyksiä
Kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, toimiiko esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden avolavakeräysten järjestäjä laillisesti. Lähimmän virallisen, maksuttoman vastaanottopisteen voi etsiä verkkopalvelussa kierrätys.info.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton