Aiheuttavatko ylimääräiset tavarat jätehuoneessa tai taloyhtiön tiloissa harmaita hiuksia?

Aiheuttavatko ylimääräiset tavarat harmaita hiuksia ja täynnä olevia jätehuoneita?

Elämme nykypäivänä materiaalin ympäröimänä ja ylimääräiset tavarat voivat joko tuottaa iloa tai harmaita hiuksia yksittäisissä talouksissa ja taloyhtiöiden jätehuoneissa. Harmaita hiuksia ne aiheuttavat siinä kohtaa kun pitäisi päästä vaikkapa muutamasta tavarasta eroon, puhumattakaan kunnon tyhjennyksestä - tapauksia on monia, esimerkiksi:

 • Kotiemme uudistamisen yhteydessä entisestä eroon
 • Putkiremontin keskellä liikaa tavaraa
 • Uuteen asuntoon muuttamisen yhteydessä tavaravalikoiman harvennus
 • Toimisto pitäisi tyhjentää
 • Varaston tyhjennys tiedossa
 • Taloyhtiön jätehuoneeseen jätetään irtaimistoa
 • Kuolinpesä pitäisi tyhjentää tavaroista järkevällä tavalla

Näissä elämänmuutoksissa ja tilanteissa aikaisemmin hankittu tarvetavara voi muuttua tarpeettomaksi. Matalat huonekalujen hinnat houkuttelevat ostamaan ja uusimaan omaa huonekaluvalikoimaan. Harva tulee miettineeksi uutta ostaessa miten joko uusi huonekalu joskus kierrätetään tai miten vanhasta päästään eroon ja olisiko sitä mahdollista edes kierrättää. Tavallisesti ajatellaan, että kyllä siitä sitten pääsee helposti eroon - kyllähän sitä nyt joku muu tarvitsee! Tämä ajatustapa ei välttämättä pidä paikkaansa, eroonpääsemisestä joutuu yhä useammin maksamaan.

Tavaran kertyminen säilytystiloihin voi yllättääTavaran kertyminen säilytystiloihin voi yllättää

Taloyhtiöissä moni on nykypäivänä tottunut normaaliin tapaan kierrättää kodin jätteitä taloyhtiön jätehuoneessa. Moni on myös valitettavasti ajatellut vastaavasti, että huonekalujen kierrätys ja eroonpääseminen onnistuu kätevästi ja halvalla jätehuoneen kautta.

Tämä ajatustapa on väärin, sillä vastuu huonekaluista ja muista suurista jätteistä eroonpääsemisessä on asukkaalla tai vuokralaisella. Moni ei tule myöskään ajatelleeksi, että huonekalujen yms. jätteiden jättäminen jätehuoneeseen tai vaikkapa luontoon aiheuttaa taloyhtiölle ja yhteiskunnalle merkittävät kustannukset. Nämä kustannukset maksaa jokainen meistä maksaa vastikkeina, vuokrina ja veroina.

Puhumattakaan kaikille yhteisen ympäröivän luonnon kunnioittamisesta ja arvostamisesta. Oikeanlainen jätteenkäsittely ja roskaamattomuus on hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Kiertotalous on nykypäivää.

Vaihtoehtoja pitäisi olla huonekaluille ja suuremmille jätteille kierrätykseen samalla tavalla kuin jätehuoneessa esimerkiksi seka- tai biojätteelle.

Mitä vaihtoehtoja on tarjolla materiaalista eroon?

 1. Lahjoita tai myy
Lahjoitukset ovat ilmaisia ja luonto kiittää, kun jo kertaalleen luonnonvaroista tuotetut hyödykkeet kiertävät käyttäjältä toiselle. Tosin oma aikansa siinä myös menee ilmoituksia tehdessä ja huolehtiessa tavara tullaan noutamaan tai jopa poisviennin järjestämisessä. Kaikkea tavaraa ei saa myöskään lahjoitettua, mikä on yleinen harhaluulo.

Myyntikään ei siitä helpoimmasta päästä ole kun vaaditaan aikaa ja aktiivisuutta myynti-ilmoituksissa. Rahavastinetta on tosin mahdollisuutta saada tavaraa vastaan tässä tapauksessa.

Lahjoittaessa tai myydessä tavaraa tulee ympäristömme näkökulmasta paljon päästöjä - jos ajatellaan että tavaroita viedään usealla autolla.
 1. Vuokraa pakettiauto tai peräkärry ja kiikuta kierrätys- ja jäteasemille

Omalla kyydillä tavaraa vietäessä ei ole aikataulujen orja ellei tietty vuokra-auto pidä palauttaa tietyssä ajassa. Kantoapuahan tässä kohtaa myös tarvitaan sekä reissuja voi joutua tekemään useampia. Ajoreissuja voidaan joutua ajamaan vielä erikseen kierrätys- että jäteasemille.

Kustannuksia ja päästöjä syntyy omista ajoista, pakettiauton voi joutua vuokraamaan vielä erikseen jos ei tutulta löydy lainaan. Jätemaksut ovat myös koko paketin kruunaus, kun tavaraa kipatessa jäteasemalle joutuu maksamaan jotta tavarasta pääsee eroon.

 1. Taloyhtiön jätehuoneeseen tai luontoon kippaaminen

Tätä vaihtoehtoa ei pitäisi olla edes lueteltuna, mutta nykypäivänä liian useasti totta ja arkipäivää. Täysin väärä vaihtoehto, jonka seuraukset me jokainen maksamme ympäristön saastumisena tai jätehuoneen tapauksessa kohonneina vastikkeina, vuokrina ja veroina.

 1. Tavaroiden nouto maksullisilla noutopalveluilla

Arjen helpottamiseksi tarjolla on myös maksullisia noutopalveluita, jotka hoitavat tavaran kierrätykseen. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, mutta palveluiden ajatellaan olevan kokonaisuudessaan kalliimpia. Asia voi olla myös toisin, esimerkiksi Lassila & Tikanoja Helpponouto -palvelulla on mahdollista saada huomattavaa tukea ja helpotusta arkeesi tai taloyhtiöösi.

Palvelu tarjoaa helpotusta jätehuoneen hallintaan jätehuonetyhjennyksien ja -noutojen muodossa. Helpponouto -palvelu voi noutaa vaikkapa taloyhtiön jätehuoneen tyhjennyksen yhteydessä jätehuonenoutoja. Irtamaiston noutoja on myös mahdollista saada esimerkiksi aikataulut ilmoittamalla ja näin asukas voi tuoda irtaimistoa vaikka suoraan autolle. 

L&T Helpponouto pähkinänkuoressa

 1. Joustava tavaramäärä
 2. Hyvää ja huonoa tavaraa samalle kuljetukselle
 3. Tehokas vastuullinen toiminta
 4. Nettisivujen kautta helppo ja joustava tilaus, jopa seuraavaksi arkipäiväksi
 5. Jätehuoneen hallinnan tueksi esimerkiksi jätehuoneen tyhjennyksien ohessa tai lisäksi
 6. Sisältää kuljetuksen ja jätteenkäsittelymaksut
 7. Tukee kiertotaloutta ohjaamalla materiaalin joko uusiokäyttöön tai uusiomaterialiksi

Noutopalvelulla onnistuu:

 • Yksittäiset huonekalunoudot jätehuoneesta tai asukkaan kotoa
 • Jätehuoneen tyhjennys kertaluonteisesti
 • Asunnon, huoneen tai varaston tyhjennykset
 • Mainoksen tuottaminen jätehuoneeseen tai rappukäytävään
 • Noutoaikataulujen tuottaminen ja tarvittaessa sähköinen tiedotus
 • Säännölliset jätehuoneen tyhjennykset, jonka aikana asukkaat voivat tuoda irtojätteitään
Taloyhtiöille ja yrityksille palvelu voi toimia lisäarvona esimerkiksi asukaspalveluna vuokralaisille tai vaikkapa alennuskoodien muodossa.

Palvelu kattaa tällä hetkellä viisi Suomen suurinta kaupunkia. Palvelu toimii tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa ja Turussa.

Jätä yhteydenottopyyntö

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
9.4.2020