• Etusivu
  • Remontti

Kosteusjäljet sokkelissa johtivat taloyhtiön salaojaremonttiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 09.08.2021
20218_71805.jpg

Helsinkiläisen taloyhtiön pihasta ei uskoisi, että pihalle on juuri tehty Vesivekin salaojaremontti.

As Oy Kissankellontie 18 on Itä-Helsingissä sijaitseva 8 asunnon taloyhtiö. Vehreään ja kauniiseen pihaan saavuttaessa ei uskoisi, että kiinteistöön on tänä keväänä valmistunut salaojaremontti. Etupihan remontti sai alkunsa vaiherikkaasta tapahtumaketjusta, jossa taloyhtiön oma aktiivisuus ja selvitystyö oli suuressa roolissa.

Taloyhtiöllä takana jo yksi salaojaremontti

Vuonna -84 valmistuneeseen kiinteistöön oli jo aiemmin uusittu takapihan salaojat. Mutta kun sekä etu- että takapihan puolella havaittiin kahden asunnon kohdalla sokkelissa kosteusjälkiä, perustusten kuntoa haluttiin tutkia tarkemmin. Taloyhtiön hallituksen entinen jäsen Kaija Ahmed löysi Vesivekin yhteystiedot ja Hannu Heinonen Nurmijärven toimipisteestä saapui tekemään kuntoarviota toukokuussa 2020.

– Hannun kanssa kierreltiin ja katsottiin paikkoja ja mittauksissa todettiin, että sokkelissa on paikoin pintakosteutta. Siinä tilanteessa päätettiin kuitenkin rauhoittaa tilanne hetkeksi ja palata asiaan myöhemmin, kertoo hallituksen puheenjohtaja Kirsi Ketola.

Elokuussa mittaukset tehtiin uudelleen ja pintakosteutta oli edelleen havaittavissa. Hannun tekemässä salaojaputkiston videokuvauksessa todettiin takapihan salaojien toimivan, mutta etupihan puolella oli ongelmia. Putket olivat liian ylhäällä ja paikoitellen liian kaukana perustuksista.

Lisätutkimuksissa ilmeni virhe patolevyissä

Taloyhtiön pihakokouksessa päätettiin korjata tilannetta tekemällä sokkeleiden viereinen sepelitäyttö uudestaan, jotta perustukset saataisiin hengittämään ja kuivumaan. Vuosien myötä seinustoille oli kertynyt hiekkaa ja muuta hienojakoista maa-ainesta, ja sepelikerros oli paikoitellen olematon.

– Syyskuussa ryhdyimme kaivamaan auki seinustoja tutkiaksemme, kuinka paljon sepeliä kunkin asunnon kohdalla on. Tällöin kävi ilmi, että aiemmin tehdyssä salaojaremontissa patolevyt oli asennettu liian ylös. Ne eivät ulottuneet anturan alareunaan saakka, kertaa Kirsi tapahtumia.

Kun sokkelin kosteusjälkiä alettiin tutkia tarkemmin, kaivauksissa havaittiin, että patolevy oli ylhäällä eikä suojannut lainkaan anturaa.
Kun sokkelin kosteusjälkiä alettiin tutkia tarkemmin, kaivauksissa havaittiin, että patolevy oli ylhäällä eikä suojannut lainkaan anturaa.

Tämän uuden löydöksen jälkeen päätettiin avata rakenteita sisäpuolelta, jotta varmistuttaisiin, ettei kosteus ole edennyt muihin rakenteisiin. Näissä tutkimuksissa kaikki näytti onneksi olevan kunnossa.

– Vaikka akuuttia ongelmaa ei ollut, niin päätimme kuitenkin yhtiökokouksessa teettää etupihalle salaojaremontin. Salaojien toimimattomuus yhdessä virheellisten patolevyjen kanssa oli liian iso riski. Lisäksi tarkastuskaivot olivat puutteelliset. Ajattelimme, että on fiksuinta hoitaa tilanne kerralla kuntoon, kun asian eteen oli tehty jo niin paljon selvitystyötä, kertoo hallituksen jäsen Tomi Kyyrä.

Taloyhtiö kilpailutti kolme yritystä, Vesivekiin päädyttiin kokonaistarjouksen ja luvatun aikataulun perusteella. Lisäksi referenssit painoivat vaakakupissa; Kirsi kertoo heidän soittaneen muutamille Vesivekillä remontin teettäneille taloyhtiöille ja kaikki palautteet olivat positiivisia.

– Lisäksi Hannusta oli heti alusta alkaen hyvä fiilis. Hän ei kauppaamalla kaupannut mitään ja jäi positiivinen kuva siitä, miten asioita hoidettiin.

Yhteisessä WhatsApp-ryhmässä tieto kulki

Päätös remonttiin ryhtymisestä tehtiin tammikuun yhtiökokouksessa, jossa Hannukin oli paikalla vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin. Itse remontti alkoi maaliskuussa ja kahdessa viikossa pohjatyöt olivat ohi. Toukokuun alussa palattiin tekemään pintatyöt, joita rankat sateet hieman pitkittivät.

Taloyhtiö ei ottanut remonttiin ulkopuolista valvojaa, vaan asukkaat olivat itse aktiivisesti paikalla seuraten remontin edistymistä. Vesivekin asennustiimi perusti asukkaiden kanssa yhteisen WhatsApp-ryhmän, jossa kysymykset ja tieto liikkuivat aktiivisesti puolin ja toisin.

– Hannun poika Marko oli kaivurin ohjaimissa, ja hänellä oli kokonaisuus hyvin hallussa. Joka ilta tuli videota ja tilannekatsausta, mitä on päivän mittaan tehty ja miten urakka etenee. Vuorovaikutus oli kyllä kiitettävää, ei ollut niin tyhmää kysymystä mitä ei olisi voinut kysyä ja mihin ei olisi saanut vastausta, Kirsi naurahtaa.

Kaijan, Kirsin ja Tomin mukaan WhatsApp-ryhmä oli erinomainen tapa pitää kaikki osapuolet ajan tasalla remontin kulusta.
Kaijan, Kirsin ja Tomin mukaan WhatsApp-ryhmä oli erinomainen tapa pitää kaikki osapuolet ajan tasalla remontin kulusta.

Hannu Heinonen korostaakin tiedonkulun merkitystä taloyhtiön urakoissa. Kissankellontien väkeä hän kiittelee aktiivisuudesta sekä huolellisesta asioihin perehtymisestä.

– Salaojien tarkistaminen unohtuu helposti monessa taloyhtiössä, ne kun eivät ole siinä näkösällä muistuttamassa olemassaolostaan. Kissankellontiellä oltiin valppaina ja huomattiin sokkelin oireet, siten mitään suurempaa vaurioita ei päässyt tapahtumaan. Ja oli hienoa, että koko taloyhtiön väki oli aktiivinen urakan edetessä. Sanonkin aina, että nämä ovat meidän yhteisiä projekteja ja on kaikkien etu että kommunikointi on avointa ja tieto kulkee, korostaa Hannu.

Info

Info

Tilaa Vesivekin veloitukseton Sokkelin kuntoraportti

Laadun ytimessä on kolme tekijää: Omat asentajat ja kalusto, tarkkaan harkittu asennuskonsepti sekä kattava sopimus ja dokumentaatio. Siksi Vesivek-salaojaremontti on taloyhtiöllesi turvallinen valinta.

Vesivek Oy
Remontti
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20105_21716.jpg
Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus
Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille
20111_23936.jpg
Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuntoon edullisesti talvella!
Mikäli haluat remontoida sadevesijärjestelmäsi ja kattoturvatuotteesi edullisemmin, voit käyttää talvietua.Talvietu koskee yksityisiä rakentajia/saneeraajia sekä asunto-osakeyhtioissä tehtyjä sopimuksia.Talviedun, -10% saat, kun työ suoritetaan tammi- huhtikuun välisenä aikana ja kauppa on myyjän kanssa sovittu ennen maaliskuun loppua.Haluamme turvata ammattitaitoisten asentajiemme talvityöllisyyden ja romuttaa ajatuksen talvityön vaikeuksista. Talviedusta saat lisätietoa Vesivekin myyjiltä.Jätä yhteydenottopyyntö tästäLue lisää sadevesijärjestelmistä
20112_24504.jpg
Taloyhtiöissä ei riittävästi tietoa
Taloyhtiöissä ei ole riittävästi tietoa sen paremmin uusista kattotuotteista, -materiaaleista kuin -määräyksistäkään, sanoo Markku Kellokoski Vesivek Uusimaa Oy:stä. Ammattirakentamisen yksikön päällikkö toteaa ykskantaan, että toimivia ratkaisuja kyllä löytyisi pulmaan kuin pulmaan, mutta tieto ei vaan mene perille
20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
20223_77127.jpg
Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu - näin korjaat mahdottomat kosteus­ongelmat
Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.
Tyhjä Kostea kellari
Mistä kellarin kosteusongelmat yleensä johtuvat?
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin hyötykäyttöön ottamisesta voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton