• Etusivu
  • Osakas

Energiankulutus alas ilman investointeja

Ota avuksesi hsy:n valmiit viestintäpohjat ja julisteet

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Julkaistu 29.12.2022Päivitetty 20.07.2023
202212_80506.jpg

Miten kertoa taloyhtiön asukkaille ja osakkeenomistajille energiansäästömahdollisuuksista? Miten saisi tiedon selkeästi ja yksinkertaisesti perille? Usein taloyhtiöiden hallituksissa tuskaillaan viestinnän vaikeutta ja pohditaan sopivia viestintäkanavia. Taloyhtiöissä onkin saatettu unohtaa, miten paljon jo selkeä viestintä auttaa, kun halutaan vaikuttaa asukkaiden käyttäytymiseen ja sillä tavalla parantaa taloyhtiön energiatehokkuutta.

Investoinneilla voidaan parantaa taloyhtiön rakenteellista energiatehokkuutta ja uusia taloteknisiä järjestelmiä. Ennen järeitä toimia kannattaa huolehtia olemassa olevat järjestelmät kuntoon ja valjastaa asukkaat mukaan energiatalkoisiin omia tapoja tarkastelemalla.

Asumistottumukset ovat nimittäin aivan yhtä tärkeä osa energiatehokkuutta kuin talotekniikka. Yhden asteen vähennys lämmityksestä säästää energiakuluista viisi prosenttia. Asukkaat voivat itse päättää kääntää termostaattia pienemmälle, jos taloyhtiön lämmitysjärjestelmä on muuten tasapainossa. Tämä on helppo ja nopea energiateko. Mutta miten porukka innostetaan se tekemään? Viestimällä. Ja siihen TAVIS-hanke teki työkalut.

TAVIS-hanke

HSY:n Ilmastoinfon TAVIS-hankkeessa havaittiin, että aktiivinen viestintä asukkaiden omista energiansäästömahdollisuuksista kasvatti heidän kokemustaan energiansäästön tärkeydestä ja tyytyväisyyttään viestinnän määrään ja sisältöön. Hanke kesti vuoden, ja siinä oli mukana neljä pilottiyhtiötä pääkaupunkiseudulta.

Projektipäällikkö Auli Honkanen esittelee hallituksen käyttöön tehdyn viestintätyökalupakin ja siitä kehitetyn verkkokurssin:
– Aloitimme tekemällä laajan taustakyselyn pääkaupunkiseudulla taloyhtiöiden hallituksille. Samanlainen kysely tehtiin myös pilottitaloyhtiöiden hallituksille ja asukkaille. Selvisi, että asukkailla ja taloyhtiöiden hallituksilla on lähes samanlaiset toiveet energian säästämisestä ja viestinnän tärkeydestä.

– Asukkaat toivoivat, että taloyhtiön hallitus toimisi entistä aktiivisemmin energian säästämiseksi taloyhtiössä. Lisäksi he toivoivat enemmän tietoa siitä, miten omassa arjessaan voi säästää energiaa, Honkanen kertoo taustoista.

Ilmaista materiaalia tiedottamisen apuvälineiksi

Näihin tarpeisiin HSY tarttui ja tuloksena on mittava paketti taloyhtiöiden hallituksille sekä asukkaille viestinnän helpottamiseksi.

Honkanen korostaa, että taloyhtiöiden rutiineihin tulisi ottaa vähintäänkin asukkaiden säännöllinen muistuttaminen erilaisista energiasäästökeinoista. Yksinkertaisimmillaan tämä tapahtuu HSY:n tuottamien maksuttomien energiansäästöjulisteiden avulla. Julisteet voi tulostaa ilmoitustauluille tai ne voi ladata digitaalisille porrasnäyttöille. Julisteissa kannustetaan säästämään energiaa helpoilla keinoilla.

202212_80511.jpg
202212_80509.jpg
202212_80508.jpg
202212_80507.jpg

Auli Honkanen kertoo, että julisteiden teksteissä keskityttiin energiankulutuksen vähentämiseen taloudellisesta näkökulmasta, vaikka energian säästämiseen on samalla myös ilmastoteko. Eurojen kieli puhuttelee useampaa asukasta etenkin nyt kalliin energian aikana.

Lataa digitaaliset oppaat

Energianeuvonnasta löytyy tietoa sekä asukkaille, että hallituksen jäsenille. Oppaat ovat digitaalisessa muodossa ja ne voi ladata osoitteesta energianeuvonta.fi/tavis.

HSY:n toimialueen, eli pääkaupunkiseudun kaupunkien taloyhtiöt voivat myös tilata maksutta Energiatehokkaan asumisen avaimet -opasta jokaiseen kotiin jaettavaksi.

Samasta osoitteesta löytyy Taloyhtiön hallituksen viestintäopas energiatehokkuudesta. Kattava opas on tarkoitettu hallituksen jäsenten käyttöön sisältäen muun muassa viestinnän vuosikellon ja valmiita lomakepohjia asiakasviestintään.

– Valmiilla juliste- ja tiedotepohjilla taloyhtiöissä päästään helpommalla. Tämä on äärimmäisen tärkeä asia nyt energiakriisin jyllätessä. Nopealla aikataululla ei ennätetä tehdä lämmitysmuotosaneerausta, mutta käyttäytymistä voi muuttaa heti, Honkanen huomauttaa.

– Tärkeintä on kitkeä taloyhtiöstä kaikki turha energiankulutus pois ja vasta sitten ryhtyä isompiin energiaremontteihin. Näin vältytään turhan mittavilta remontti-investoinneilta.

Asuntojen energian kulutus ja lämmitys muodostavat noin 40 % päästöistä. Energian hinnan kallistuttua turhasta kulutuksesta löytyy nipistettävää, joka helpottaa niin taloyhtiöiden kuin asukkaidenkin taloutta. Säästötoimilla ja järkevällä kulutuksella vauhditamme samalla myös energiamurrosta ja vihreää siirtymää, kun yhä suurempi osa energiasta tuotetaan uusiutuvalla energialla.

Taloyhtiöiden energiansäästöasioihin voit perehtyä lisää: www.energianeuvonta.fi/tavis

Energiaviestinnän verkkokurssi

Tutustu energiaviestinnän verkkokurssiin HSY:n verkkokoulutusalustalla. Kurssi tarjoaa käytännönläheisiä neuvoja taloyhtiön energiaviestinnän parantamiseksi. Kurssi on suunnattu taloyhtiön hallituksen jäsenille, mutta tavoitteena ei ole tehdä heistä energia-asiantuntijoita, vaan auttaa ymmärtämään energiatehokkuuden ja siitä viestimisen merkityksen. Kurssimateriaaleissa on muokattavia sisältöjä, joiden avulla viestinnän toteuttaminen käytännössä helpottuu.

Koulutustarjontaan

Kuuntele HSY-podcastit

Huomio

Huomio

HSY:n ladattavat viestintäpohjat taloyhtiöille

  • Yhtiövastikkeen laskentapohja 2022
  • Taloyhtiöstrategian malli
  • Viestinnän vuosikellon mallipohja
  • Viestintasuunnitelmapohja taloyhtiölle
  • Taloyhtiötiedote: yleispohja
  • Taloyhtiötiedote: vedenkulutus
  • Taloyhtiötiedote: lämmitys
  • Taloyhtiötiedote: kotitaloussahkö
  • Taloyhtiötiedote: ilmanvaihto
  • Asukasillan kutsu
Huomio

Huomio

Maksuttomat energiaviestinnän oppaat

Ota taloyhtiölle käyttöön maksuttomat oppaat energiaviestinnän tueksi.

HSY Ilmastoinfo
Osakas
energiaremontti
energiansäästö
lämmitys
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20234_81410.jpg
Näin teidänkin talo­yhtiös­tänne saadaan energia­pihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast
Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.
20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?
202012_67798.jpg
Nappaa energiaviisaat vinkit taloyhtiöille
Koska jokainen taloyhtiö on omanlaisensa kokonaisuus, ei yhtä oikeaa ratkaisua energiatehokkuuden löytymiselle ole monistettavissa kaikille. Hoitokuluista energia- ja vesikustannuksiin kuluu noin kolmannes ja suurin osuus korjauksiin. Kerrostaloasunto-osakeyhtiön hoitokulut ovat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 5,07 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokuluista on kuitenkin mahdollista löytää säästöjä energiatehokkuutta kehittämällä.
Henkilö punaisessa talvitakissa
Mikä on hybridijärjestelmä? Entä mitä tulee huomioida kaukolämmön siirtymisessä matalalämpöön?
Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.
20233_81264.jpg
Älylämmitys laski taloyhtiön kauko­lämmityskuluja 18 %
Taloyhtiössä oli keskusteltu lämmitysjärjestelmän tasapainotuksen parantamisesta ja tietenkin energian säästöjen saavuttamisesta. Ajatukset pantiin täytäntöön As Oy Helsingin Sorsavuorenkatu 14:sta joulukuussa 2020 ja taloyhtiöön asennettiin Wattisen älylämmitys. Nyt on hyvä tarkastella, mitä tuloksia älylämmityksen asentaminen on saanut aikaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton