• Etusivu
  • Remontti

Hanki uusin suunnittelutieto korjaushankkeiden tueksi RIL-oppaista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.08.2014Päivitetty 30.09.2015
20149_40793.jpg

Onko sinulla jo käytössäsi kaikki työssäsi tarvittavat RIL-oppaat?
Nyt uusimmat RIL-oppaat on mahdollista saada Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta. Osa Verkkokaupan kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille.

Tutustu alla oleviin esittelyihin ja tilaa hyllyysi puuttuva opas.

Voit tilata uusimmat RIL oppaat nyt Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta

Ryhmäkorjaushankkeen toteutus

Taloyhtiön kannalta ryhmäkorjaushanke on taloudellisempi, vähemmän riskejä sisältävä ja kokonaisuudessaan laadukas tapa toteuttaa tarvittavat korjaustyöt.

RIL 260-2012 Ryhmäkorjaushankkeen kokoaminen, suunnittelu ja toteutus avaa ryhmäkorjaushankkeen (RK-hanke) toimintamallia lähtien ryhmän kokoamisesta aina takuuajan loppuun. Laadittu ohje on kohdistettu taloyhtiöiden hallituksille sekä isännöitsijöille, suunnittelijoita ja korjaushankkeen fyysisen työsuoritteen tekijöitä unohtamatta.

Routasuojaus

Suomessa on totuttu routaan ja pakkaseen sekä ennalta ehkäisemään ja hoitamaan niiden aiheuttamat ongelmat. Routa osataan ottaa huomioon niin talon- kuin infrarakentamisen suunnittelussa sekä itse toteutuksessa.

Routasuojaus –rakennukset ja infrarakenteet (RIL 261-2013) pyrkii käsittelemään monipuolisesti routasuojausta niin talon- kuin infrarakentamisenkin kannalta. Routailmiöstä ja suojaustavoista on koottu yksiin kansiin tiedot, joiden pyrkimyksenä on parantaa alan osaamista. Näin on pyritty saamaan erinomainen työkalu roudan vaikutuksiin ja roudan aiheuttamien riskien hallintaan ja sitä myöden myös vahinkojen estämiseen. Julkaisuun on lisätty päivitettyä tietoa sekä viimeisintä tutkimustietoa, lisäksi on otettu huomioon nykyisen rakennuskannan yhä vähäisempi energiankulutus.

Teolliset ratkaisut korjausrakentamiseen

Korjausrakentaminen eroaa merkittävästi uudisrakentamisesta siinä, että jo olemassa olevat puitteet asettavat omat rajoitteensa työn toteuttamiselle. Perinteisesti tehdyt korjaukset ovat usein kestoltaan pitkiä ja raskaita toteuttaa sekä kalliita. Korjaustyön suorituksessa on muistettava ottaa huomioon myös käyttäjä. Uudentyyppinen korjausmenetelmä on kuitenkin kehitetty keventämään rakentamisen raskassoutuisuutta.

Teolliset korjausrakentamismenetelmät tarjoavat helpotusta korjausrakentamisen kustannuksiin sekä pitkäksi venyvään aikatauluun. Moduulirakentaminen voi olla tulevaisuuden korjausrakentamisessa se oikea suunta, sillä moduulirakentamisella voidaan luoda vanhaan kiinteistöön myös täysin uusia tiloja nopeasti ja helposti.

Teollisen korjausrakentamismenetelmän käyttöönotto heijastuu moneen: suunnitteluprosessiin, itse toteutusmuodon valintaan sekä tuotantoprosessiin. RIL 258-2011 Teolliset ratkaisut korjausrakentamisessa -tarjoaa reilusti lisätietoa sekä toteutusesimerkkejä aiheesta.

Pihojen pohja- ja päällysrakenteiden suunnittelu

Kiinteistön piha-alueet tulee olla suunniteltu käyttäjiä ajatellen. Viihtyisä, turvallinen sekä käyttö- ja säärasitukset huomioiden saavutetaan pitkäikäinen ja toimiva piha-alue. Muun muassa maaperän laatu sekä vaadittavat kantavuusominaisuudet määräävät lähtöarvot alueen suunnittelulle.

RIL 234-2007 opas sisältää suosituksia sekä periaatteita, joiden noudattamista esitetään pihan ja siihen liittyvien rakenteiden suunnittelussa sekä toteuttamisessa. Ohje esittelee myös ratkaisumalleja erilaisista tapauksista sekä rakenteista. Varsinaisia päällysteitä ohjeessa ei juurikaan ole käsitelty kuin esimerkinomaisin tapauksin. Pääpaino oppaan sisällöllä on uudisrakentaminen, mutta korjausrakentajaakaan ei ole unohdettu.

Ongelmia hankkeessa? Esimerkkitapauksista apua ongelmaan

RIL-julkaisujen sarjassa Rakennusalan oikeuskäytäntöä on aikaisemmin esittelyssä olleista RIL-oppaista poikkeuksellinen, sillä se valottaa rakennusalan sopimuskäytäntöä sekä suunnittelua aivan erilaisesta näkökulmasta.

RIL 247-2008 Rakennusalan oikeuskäytäntöä sisältää erinomaisia, tositapahtumiin pohjautuvia esimerkkejä siitä, miten pienet yksityiskohdat voivat vaikuttaa lopputulokseen. Samalla korostuu, miten helposti oikeusteitse ratkaisujen hakemisen olisi voinut pienin toimenpitein välttää.

20149_40796.jpg

Rakennusten veden- ja kosteudeneristys

Rakenteiden kosteusteknisen toiminnan haasteita on noussut esille 2000-luvulla. Nämä esille tulleet ongelmat ovatkin omalta osaltaan vaikuttaneet mm. RIL 107-2012 ohjeen sisältöön.

Vaikuttajia on useita: ilmastonmuutoksen johdosta nousevat kosteusrasitukset, home- sekä kosteusongelmat, matalaenergiarakentaminen ja sitä seurannut vaipan kosteusteknisten olosuhteiden muutos. Myös standardien uusiutuminen sekä tuotehyväksyntämenettely ovat vaikuttaneet omalta osaltaan.

Rakennusten veden- kosteudeneristysohjeet sisältää käytännön ratkaisuja sekä teknisiä ohjeita, miten rakennusten kosteustekninen suunnittelu, toteutus, ylläpito sekä korjaus tulisi tehdä, jotta lopputulokseksi saataisiin terve rakennus.

Linjasaneeraus tiedossa?

Suomen rakennuskannan vanhetessa, alkaa saneeraustarve näkyä esimerkiksi 1960-ja 1970 –lukujen asuinkerrostaloissa. Erityisesti saneeraustarve kohdistuu kiinteistöjen julkisivuihin ja ulkovaippaan. Myös kiinteistöjen talotekniikka alkaa olla korjauksen tarpeessa.

Asuinkerrostalojen linjasaneeraus – RIL on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäisessä osassa (RIL 252-1-2009) käsitellään itse saneeraustyön perusteita, kakkososan (RIL 252-2-2009) keskittyessä tarjoamaan malliratkaisuja eri tilanteisiin. Asuinkerrostalojen linjasaneeraus -kirjaparin tarkoituksena on toimia apuvälineenä vesi-, viemäri- ja sähkölinjasaneerauksissa niin asunto-osakeyhtiöille kuin myös suunnittelijoille ja urakoitsijoille ja tarjota näin yhteisen kielen sekä tilaajalle että palvelun tarjoajalle.

Kosteudenhallinta

Kosteudenhallinta ja homevaurioiden estäminen (RIL 250-2011) –ohjeessa käsitellään kosteudenhallintaa kokonaisprosessina. Ohjeessa käsiteltyjä aiheita ovat erilaiset tärkeät rakennusfysikaaliset sekä tekniset periaatteet, jotka kaikkien hankeprosessin eri osapuolten on hyvä tiedostaa. Varsinaiseksi ohjeessa olevan tietopaketin kohderyhmäksi on ajateltu rakennushankkeen sekä kiinteistöpidon ammattilaisia ja muita tärkeitä asianosaisia, joilla ei välttämättä ole takanaan teknistä taustaa.

20149_40793.jpg

Matalaenergiarakentaminen

Kestävä kehitys, energiatehokkuus sekä ilmastonmuutos ovat kaikki tämän päivän käytetyimpiä termejä, jotka eivät taatusti ole jääneet keneltäkään kuulematta. Miten nämä vaikuttavat varsinaiseen rakentamiseen?

RIL 249-2009 kertoo matalaenergiarakentamisesta yksityiskohtaisemmin, avaa käsitteet ja perehtyy myös energiakorjausten suunnitteluun ja toteutukseen. Ohje pyrkii tuomaan eri osapuolille kattavaa tietoa matalaenergiarakentamisesta sekä edistämään matalaenergia- ja passiivitalojen yleistymistä. Matalaenergiarakentaminen-ohje ei perehdy ainoastaan uudisrakentamiseen, vaan avaa myös energiakorjauksen sekä asuinrakennusten ylläpidon ja käytön maailmaa.

Ohjeet rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatukseen

Jo ennen varsinaista rakennusprojektia tulee miettiä, miten ja millä toimenpiteillä tuleva rakennus säilyy rakenteiltaan kuivana. Jotta rakennus säilyy hyvässä kunnossa, on huolehdittava rakennuspohjan tehokkaasta kuivatuksesta sekä kosteuseristyksestä, lisäksi on huomioitava rakennuksen korkeusaseman valinta.

RIL 126-2009 tarjoaa selkeät ohjeet, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon kun suunnitellaan rakennuspohjan sekä tonttialueen kuivatusta. Ohjeeseen on otettu omana uutena osionaan radonsuojausta koskevat asiat rakennuspohjan kuivatukseen liittyvältä osaltaan. RIL 126-2009 on tiivis tietopaketti, joka havainnollistaa muiden muassa salaojien sijaintia leikkauskuvin erilaisten perustustapojen yhteydessä.

Uusimmat RIL oppaat nyt saatavilla Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20225_78115.jpg
Suihkun siirtäminen osake­huoneistossa - miten vastuut ja kulut jaetaan?
Taloyhtiömme on perinteellinen 1970-luvun lopussa rakennettu 6 kerroksinen kerrostaloyhtiö. Yhtiöjärjestys määrää sisätilojen kunnossapidossa osakkeenomistajan vastuulle kiinteät kalusteet ja laitteet sekä pintamateriaalit myös kosteissa tiloissa.Kysymys: Mikä on vastuunjako (yhtiö/osakas), jos osakas haluaa teetättää omaehtoisesti märkätilaremontin, jossa esimerkiksi suihku siirretään uuteen paikkaan (putkien vetoa) ja lattia kaivo siirretään uuteen paikkaan (piikkausta ja viemärin vetoa)? Edellä mainittujen vuoksi joudutaan asentamaan uudet kosteuseristeet ja esimerkiksi laatat koko märkätilan alueelle.
20213_69534.jpg
Asetusluonnos ARA-asuntojen korjauksesta
Valtion tukemien ARA-asuntojen korjaamiseen tarkoitetulla avustuksella pyritään kannustamaan sekä väestönkehityksen ja asuntomarkkinatilanteen kanssa painivia kuntia että vuokrataloyhtiöitä korjaamaan omaa asuntokantaansa paremmin ikääntyneiden käyttöön sopiviksi.
20221_75488.jpg
Paljonko taloyhtiössä pitää sietää melua?
Ostin 10 vuotta sitten rivitalo-osakkeen, jonne kuului naapurin tv ja radio läpi ja joskus toiselta puolelta koiran ulina. Ei häirinnyt yhtään. Viime vuonna peltikaton laiton jälkeen alkoi kuulua aivan kaikki läpi molemmilta puolilta, vaikka samat asukkaat silloinkin.Isännöitsijä ja taloyhtiö eivät vaivaudu seiniä ja kattoa tutkituttamaan. Olen laitattanut molemmille puolille lisäeristystä, mutta kovia jysäyksiä, vinkumisia, puheen sorinaa ja ovien pauketta kaikuu koko asuntooni edelleen. Joudun elämään paljon kuulosuojaimet korvilla. Mikä avuksi?
202011_67504.jpg
Likaantunut tiilijulkisivu puhtaaksi hellävaroen
Tiilijulkisivun elinkaari on pitkä, eikä se välttämättä vaadi huoltotoimenpiteitä kymmenienkään vuosien aikana. Tiilen pintaan voi kuitenkin eri syistä tarttua likaa tai epäpuhtauksia, joista on pääosin vain esteettistä haittaa. Julkisivun puhdistamiseen on useita suositeltavia menetelmiä, jotka eivät rasita rakenteita tai vaurioita tiilipintaa ja ovat siten turvallisia käyttää.Julkisivussa havaittavat paikalliset likaraidat tai tummentumat ovat aina oire puutteellisesta veden ohjauksesta. Siksi ennen pintojen pesua olisi syytä tarkastaa pellitysten ja räystäiden kunto ja korjata vuotavat kohdat. Muutoin pesty pinta likaantuu pian uudestaan ja tehty työ valuu hukkaan.
201912_61898.jpg
Vaivaako kerrostaloanne epätasainen lämmitys?
Hyvin useassa kerrostalossa lämmitysjärjestelmän epätasapaino aiheuttaa tilanteita, joissa yhdessä asunnossa voidaan oleskella t-paidoissa 24 asteen lämpötilassa, kun taas seinän takana puetaan villapaitaa ja -sukkia ylle 17 asteiseessa.Ongelma on hyvin tuttu ja sen aiheuttaa vuosien saatossa epätasapainoon mennyt lämmitysjärjestelmä. Liian kuuma tai kylmä sisälämpötila vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen ja on myös samalla energiasyöppö. Kuumissa asunnoissa tuuletetaan lämpöä pois ja kylmissä yritetään lämmittää lisää.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Vapautus taloyhtiön ikkunaremontin kustannuksista?
Taloyhtiömme on rakennettu vuonna 1929 ja siinä on noin 15 huoneistoa. Ostimme oman asuntomme vuonna 2011, jolloin edellinen omistaja oli tehnyt siihen (vuonna 2006) laajamittaisen remontin mm. uusinut huoneiston 7 ikkunaa. Ikkunoille oli annettu taloyhtiön hallituksen puoleista ulkoasuohjeistus sekä hallituksen kokouspöytäkirjan mukaan; jos ja kun yhtiö joskus tulee toteuttamaan ikkunoiden kokonaisvaltaisen korjauksen tai uusimisen, käsittelee hallitus erikseen sen, vapautetaanko kyseinen huoneisto kustannuksista kokonaan. Nyt muiden remonttien ohessa ikkunat (muissa huoneistoissa alkuperäiset) tullaan uusimaan. Kysymys kuuluu; olemmeko joka tapauksessa uuden asunto-osakeyhtiölain perusteella oikeutettu hyvitykseen taloyhtiölle asuntoomme tehdyn remontin perusteella tulevasta hyödystä kokonaiskustannuksiin vai voiko hallitus tämän evätä ja jos näin tapahtuisi onko mitään estettä sille, että emme voisi siten myös vaatia ja myös saada oman asuntomme ikkunat jälleen uusituiksi myös tässä yhteydessä ellemme saa nykyisistä mitään hyvitystä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton