• Etusivu
  • Remontti

Korjausvelkaan pitää puuttua ajoissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Julkaistu 17.05.2023
20221_75441.jpg

Vaasalainen taloyhtiö säästi kosteusongelmien korjauksessa yli 10 000 euroa ohittaessaan ensimmäisen tarjotun suunnitelman.

Taloyhtiön ennakoiva ote ja suunnitelmallisuus säästää osakkaiden rahoja ja auttaa ennakoimaan äkillisiä korjaustarpeita. Vaasalainen taloyhtiö otti ohjenuoraksi suunnitelmallisuuden ja päätti, että on parempi tutkia liikaa kuin liian vähän.

Yksi suurimmista syistä taloyhtiön konkurssiin on korjausvelan kasvaminen. Tarvittavia remontteja lykätään viimeiseen asti. Yllättäviä remontteja voi tulla väliin, jolloin rahat eivät riitäkään suunniteltuihin korjauksiin. Tämä ajaa taloyhtiöt kierteeseen, josta on vaikea päästä pois. Rakenteet rapistuvat ja pystytään korjaamaan vain välttämättömimmät paikat.

ROTI 2023 eli Rakennetun omaisuuden tila -raportin mukaan kiinteistö- ja rakentamisalassa on kiinni 83 prosenttia kansallisvarallisuudesta, 61 prosenttia investoinneista, 35 prosenttia energiankulutuksesta, 20 prosenttia työllisyydestä ja 17 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämän vuoksi korjausvelan kasvusuuntaa pitäisi muuttaa. Raportin mukaan juuri kerrostaloilla menee huonosti ilmastonmuutoksen tuomien haasteiden sekä ikääntyvien rakennusten riittämättömän kunnossapidon vuoksi. Kustannustason ja korkojen nousu rasittavat toimintaa niin uudis- kuin korjausrakentamisessa.

SafeDrying Oy:ssä ollaan huolissaan taloyhtiöiden tulevaisuudesta, kuitenkin hyviäkin esimerkkejä löytyy. Esimerkiksi halutaan nostaa vaasalainen taloyhtiö, joka on hoitanut esimerkillisesti suunnitelmallisen kunnossapidon. Remontteja suunniteltaessa taloyhtiön hallituksella on ollut ohjenuorana, että tutkitaan ennemmin liikaa kuin liian vähän. Korjauksia pyritään tekemään ennakkoon, jotta säästyttäisiin isommilta remonteilta ja rahanmenolta. Näin säästytään turhilta isoilta korjauksilta.

Vuosia häirinneet kosteusongelmien korjaamisen huolellinen suunnittelu säästi kyseiseltä taloyhtiöltä tuhansia euroja. Ongelmien korjaaminen kustannustehokkaasti osoittautui haastavaksi. Taloyhtiö säästi korjauksessa yli 10 000 euroa ohittaessaan ensimmäisen tarjotun suunnitelman. Yhtiö päätyi lopulta SafeDrying -järjestelmään.

Taloyhtiön ennakoiva ote ja suunnitelmallisuus on säästänyt osakkaiden rahoja ja auttanut ennakoimaan myös äkillisiä korjaustarpeita. Taloyhtiön rahatilanne onkin ihanteellinen. Lainaa ei ole ja osakkaat ovat voineet maksaa kaikki remontit heti pois tai käyttää rahoitusvastiketta.

Velkapääoma tunnetaan huonosti

Monesti taloyhtiöt tuntevat huonosti velkapääomansa. Korjausvelka ei ilmene asunto-osakeyhtiön tilinpäätöksen taseelta, kuten yhtiön tavanomaiset rahavelat. Ainoastaan huolellisella kiinteistön kunnon analyysilla saadaan korjausvelalle rahamääräinen mitta.

Taloyhtiön arvoon vaikuttaa suuresti myös sijainti. Monilla pienemmillä paikkakunnilla taloyhtiön arvo voi olla pienempi kuin tulevat remontit olisivat. Jos korjausvelka pääsee kasvamaan liian suureksi, on vaikeaa saada rahoitusta pankilta tuleviin suunnitelmiin. Kun pankki ei myönnä lainaa, on nostettava perittäviä yhtiövastikkeita. Rahoitushaasteet ajavat taloyhtiön helposti ahdinkoon.

Pahimmassa tapauksessa rahoituksen puute johtaa siihen, että ainoa järkevä ratkaisu on myydä kiinteistöt, jolloin tontilta voidaan purkaa korjauskelvottomat tai liian suuren korjausvelan keränneet rakennukset ja rakentaa uutta tilalle. Vuokratontilla tämä voi vielä tarkoittaa osakkaille henkilökohtaista taloudellista katastrofia, jossa taloyhtiön konkurssissa omaisuus muuttuu täysin arvottomaksi, kun vuokraoikeuden myynnistä saadut tulot eivät kata edes purkukustannuksia, eikä uuden rakentamiseen ole taloudellisia resursseja. Osakkaat, joilla on esimerkiksi asuntolainoja, joutuvat kuitenkin maksamaan lainat takaisin pankille, vaikka omaisuutta, johon velat on liitetty ei enää olekaan.

Vaihtoehtoiset korjausratkaisut

Korjausvelan kasvaminen haastaa taloyhtiöt löytämään ja ammattilaiset kehittämään uudenlaisia tapoja isojen remonttien tekoon. Myös rakennuksen huoltaminen ja korjauksien ennaltaehkäiseminen nousee avainasemaan. Vantaalla Myyrinkarin taloyhtiössä jouduttiin juuri tähän tilanteeseen. Taloyhtiön väestönsuojassa ilmeni kosteusongelmia. Kun näin käy, ovat ratkaisut usein vähissä.

Taloyhtiön saamat korjausehdotukset olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti. Salaojaremonttia harkittiin, mutta hintaarvio oli melkoisen korkea, 250–300 000 euroa. Remontti olisi ollut melko haastava vallitsevien olosuhteiden vuoksi. Kaupungin katuviemäri on ylempänä kuin taloyhtiön uusittavat, syvemmälle asennettavat salaojat, joten vesi salaojakaivoista olisi pitänyt nostaa pumpulla viemäriin. Samalla olisi jouduttu louhimaan ympärillä olevaa kalliota putkia varten.

Onneksi taloyhtiön hallitus kartoitti vaihtoehtoisia korjaustoimenpiteitä ja viimeistään tarjous SafeDryingjärjestelmästä vakuutti Myyrinkarin asukkaat. Tarjous oli vain murto-osa salaojaremontista, joten taloyhtiö päätti ettei paljoa hävitä, jos kokeillaan. Se kokeilu kannatti, koska kosteusongelmat saatiin hallintaan kertaheitolla ja asukkaiden rahat säästyivät.

Korjausvelan ja konkurssin välttäminen

Taloyhtiön yksi tärkeimmistä työkaluista on pitkän tähtäimen suunnitelma. Korjaustarpeita mietittäessa tulisi huomioida niiden kestävyys. Nopeita ratkaisua on turha tehdä, jos niiden kestävyydestä ei ole takeita.

Eräässä sipoolaisessa rivitaloyhtiössä oli haastava kosteusongelma neljä vuotta sitten. Yhden huoneiston alin kerros oltiin poistettu asuinkäytöstä kosteusongelmien ja mikrobihavaintojen vuoksi. Viereiset asunnot tutkiin ja niistäkin löytyi kosteutta. Perinteinen salaojaremontti ei korjannut asiaa. Jos kosteusongelmaa ei olisi saatu korjattua SafeDryingjärjestelmällä, olisi taloyhtiö ollut seuraavaksi veloissa. Taloyhtiön kaikki asunnot olisivat kohta olleet asuinkelvottomia ja mahdottomia myydä.

Onneksi nyt neljä vuotta myöhemmin voidaan todeta, että taloyhtiöllä menee hyvin. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on kertonut, että asunnot ovat menneet kaupaksi ja uudet asukkaat ovat hyvin tyytyväisiä.

Voidaankin siis kiteyttää, että korjausvelka ja konkurssi vältetään järkevillä kustannustehokkailla ratkaisuilla.

Haluaisitko lisätietoa? SafeDryingin asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20209_66652.jpg
Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma
Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.
202012_67777.jpg
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on noussut esiin viime aikoina. Nyt onkin aika tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Jos kosteusongelmia alkaa ilmenemään kyseisessä tilassa, ovat ratkaisut usein vähissä. Näin kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä, jossa korjausehdotuksena olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti. Nämä remontit olivat liian kalliita ja hankalia toteutettavaksi, mutta kuitenkin väestönsuojalle piti tehdä jotain ennen kuin siellä ilmenisi hometta. Myyrinkarin innokas ja osaava hallitus pelasti taloyhtiön kalliilta ja pitkältä remontilta.
202012_67837.jpg
Kosteutta rakenteissa? Kuuntele Kivijalka-podcast
Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.Tällä kertaa podcastissa sukelletaan uima-altaan syvään päätyyn ja keskustellaan asuntojen kosteusongelmiin liittyvistä asioista.Jos saat KIVIJALASTA polttoainetta ajatuksillesi, niin ota meidät seurantaan! Tällä hetkellä se onnistuu ainakin tilaamalla Rakentaja.fi YouTube-kanava tai ottamalla meidät seurantaan Soundcloudissa.Kuuntele jakso täältä
201811_55398.jpg
Hormien kunnostus takaa turvallisuuden
Hyväkuntoinen piippu on tärkeä osa kodin paloturvallisuutta. On hyvä muistaa, että piiput eivät ole koskaan ikuisia, ja vanha piippu saattaakin olla vakava turvallisuusriski. Kannattaakin pyytää aika ajoin nuohoojalta arvio piipun kunnosta. Itse piipun kunnostus kannattaa jättää aina ammattilaisen huoleksi.
20221_75488.jpg
Paljonko taloyhtiössä pitää sietää melua?
Ostin 10 vuotta sitten rivitalo-osakkeen, jonne kuului naapurin tv ja radio läpi ja joskus toiselta puolelta koiran ulina. Ei häirinnyt yhtään. Viime vuonna peltikaton laiton jälkeen alkoi kuulua aivan kaikki läpi molemmilta puolilta, vaikka samat asukkaat silloinkin.Isännöitsijä ja taloyhtiö eivät vaivaudu seiniä ja kattoa tutkituttamaan. Olen laitattanut molemmille puolille lisäeristystä, mutta kovia jysäyksiä, vinkumisia, puheen sorinaa ja ovien pauketta kaikuu koko asuntooni edelleen. Joudun elämään paljon kuulosuojaimet korvilla. Mikä avuksi?
20149_41002.jpg
Arvosta tehtiin maailman pisin sadevesikouru
Vesivek Arvo yhdistää kaikki toimivan, kestävän ja kauniin vesikourun ominaisuudet. Syvyytensä ansiosta sen läpi virtaavat kevyesti isommatkin vesimäärät – eikä roisku yli! Ulkopäärme pitää kourun ulkopinnan puhtaana, joten Arvo jättää rumat valumajäljet historiaan. Saumattomuutensa ansiosta kouru ei vuoda ja sen sisäpuolen puhdistus on helppoa. Alumiinista valmistettu Arvo on käytännöllisesti katsoen ruostumaton ja näin todella pitkäikäinen.Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton