• Etusivu
  • Osakas

Oikea talkkari voi säästää taloyhtiön hallitukselta vaivaa ja rahaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.12.2021Päivitetty 02.03.2022
202112_74274.jpg

Satakunnan ainut oikea talkkari Pekka Mäkelä.

Ensin hän ripustaa verhot tankoon, sitten hiekoittaa pihan ja seuraavaksi auttaa asukasta kiinnittämään taulun seinälle. Jossain välissä hän käy antamassa pesutuvan avaimen pyykkivuorolaiselle.

Pekka Mäkelä arvelee olevansa Satakunnan ainut oikea talkkari. Muualta maasta taitaa löytyä jokunen kollega. Mäkelä toimii kolmen vierekkäisen taloyhtiön talonmiehenä. Työsuhde on kestänyt jo vuodesta 1977 asti. Työstään hän löytää vain hyviä puolia. – Hyvin olen viihtynyt. En kai näin kauan olisi ollut, jos työssä olisi huonoja puolia.

Taloyhtiön oma talkkari on unelma-ammatissaan

Mäkelä on kutsumusammatissa. Hänen lapsuudenperheensä vieraili usein Porin keskustassa ystäväperheen luona. Perheen isä oli talonmies, äiti siivosi rappukäytäviä. Jo silloin syttyi haave talonmiehen ammatista.

Hän ehti tehdä ensin muita töitä, mutta sitten tärppäsi, kun Käppärän kolmen taloyhtiön talkkarin paikka tuli auki. Nuori perhe muutti taloihin asumaan ja Pekka Mäkelä pääsi unelmatyöhönsä. Nykyään Mäkelä ei enää asu Käppärän taloissa, mutta pääsee tarvittaessa nopeasti paikalle.

Talkkari on paikalla aamusta iltaan

Käppärän talonmiehen työpäivä alkaa aamulla kello 7 ja jatkuu aina kello 17:ään asti. Päivällä hänellä on pari tuntia omaa aikaa, ettei mene ylitöiksi. Työaika on perua siltä ajalta, kun piti olla saatavilla ennen asukkaiden töihin lähtöä ja työstä palaamisen jälkeenkin.
Talonmies päivysti aina aamun ensimmäisen tunnin ja työajan viimeisen tunnin, jotta asukkaat varmasti saivat hänet kiinni. Nyt kännykkäaikana kiinni saaminen on helpompaa, mutta työaika toimii yhä.

Kukin kolmesta talosta muodostaa oman taloyhtiönsä. Asuntoja on kaikkiaan 109. Niiden koko vaihtelee reilusta 30 neliöstä noin 60 neliöön. Pienimmissä on makuuhuone ja tupakeittiö, suurimmissa kolme huonetta ja keittiö. Jonkin verran on sijoitusasuntoja, joissa vuokralaiset saattavat vaihtua, mutta moni asukas on elänyt Käppäräntien taloissa vuosikymmeniä.

Oma talkkari korjaa paikat tuossa tuokiossa.
Oma talkkari korjaa paikat tuossa tuokiossa.

Tavanomaisten huoltotöiden, kuten lumenluonti, nurmikonleikkuu tai pensasaitojen siistiminen, lisäksi Pekka Mäkelä usein auttaa asukkaita kotien pienissä töissä. Hän on vaihtanut monet lamput, ripustanut verhot tai naulannut taululle koukun seinään.

– Autan mielelläni. Eikä kaikilla ole tuttuja tai sukulaisia, jotka voisivat auttaa.
Mäkelä myös tekee monet yhteisten tilojen pienet korjaukset itse. Tai sitten ne tehdään talkoilla – kuten sokkelin maalaus muutama vuosi sitten. Talon asukkaat maalasivat sokkelit porukalla.

Oma talkkari huomaa ongelmat

Kun talonmies on paljon paikalla, hän huomaa nopeasti, jos joku paikka repsottaa. Pienet korjaukset hoituvat ihan Mäkelän omalla päätöksellä, vähän isommista lähtee tieto taloyhtiön hallitukselle.

– Uskon, että oma talonmies säästää taloyhtiöiltä rahaa ja maksaa itse itsensä. Minäkin teen paljon sellaisia korjauksia, jotka muuten pitäisi tilata jostain ulkopuolelta, pohtii Mäkelä

Taloyhtiön hallitukselta säästyy rahan lisäksi paljon vaivaa, kun oma talonmies pitää huolta paikoista. Pienet puutteet tai viat eivät ehdi muuttua suuriksi, kun talkkari tarkkailee ja pitää huolta yhteisistä tiloista ja tarvittaessa asunnoistakin.

Mäkelä kiittelee, että hänen työpaikallaan asuu fiksuja ihmisiä. Ani harvoin on tarvinnut lähteä avaamaan ovea keskellä yötä. Tosin vastikään piti pelastaa yksi asukas keskellä päivää pulasta, kun hän ei päässyt ovesta ulos. Lukko oli jollain tapaa jumittunut, eikä suostunut aukeamaan. Siinäkin tilanteessa talon oma talkkari ehti paikalle nopsaan.

Talkkari luo turvallisuutta taloyhtiöön

Moni asukas on todennut, että tuntuu turvalliselta, kun talossa on oma talonmies. Turvallisuuden tunnetta lisää myös se, että Mäkelä on hoitanut tehtävää niin kauan, jo 44 vuotta. Ollaan tuttuja puolin ja toisin.

­– Moni mummo on sanonut, että tuttu ihminen tuo turvallisuuden tunnetta. On helppo soittaa, jos on vaikka viemäri tukossa tai lukko jumissa.

Vaikka Mäkelä ei huonoja puolia työstään löydäkään, on yli neljäänkymmeneen työvuoteen mahtunut myös surullisia tapahtumia. Hiljattain omaiset olivat huolissaan yksin asuneesta vanhuksesta. Hän löytyi kotoaan menehtyneenä.

Parasta tässä työssä ovat Pekka Mäkelälle ihmiset ja heidän auttamisensa. Mukavaa on myös tietty vapaus ja omatahtisuus, vaikka luonto toki asettaa oman rytminsä tekemisille. Kun lunta tulee, se on aurattava. – Työ on monipuolista ja jokainen päivä on erilainen, kertoo Mäkelä.

Perhe mukana talkkarin töissä

Pekka Mäkelä ajatteli pienenä poikana, että talonmiehen työssä on hienoa myös se, että voi olla paljon lasten kanssa. Ystäväperheen esimerkki innosti. Siellä lapset saivat olla mukana vanhempien töissä. Sekin haave on toteutunut. Aluksi perhe asui isän työmaalla ja myöhemminkin lapset saattoivat olla mukana askareissa.

Nyt mukana kulkee jo seuraava sukupolvi. Haastattelupäivänä Pekka Mäkelä on hakenut lapsenlapsensa koulusta. Pannuhuoneessa sijaitsevassa talonmiehen toimistossa lapsi tekee omia juttujaan ja isoisä töitään.

Mäkelällä on talonmiehen töissä mukana jo toinen sukupolvi.
Mäkelällä on talonmiehen töissä mukana jo toinen sukupolvi.
Huomio

Huomio

Pekka Mäkelällä on myös tärkeä viesti kaikille kerrostaloasujille.

– Pitäkää huolta naapureistanne, opetelkaa tuntemaan toisenne. Varsinkin, jos talossa asuu iäkkäitä ihmisiä, kannattaa välillä katsoa, onko naapuria näkynyt. Meidän taloissamme on onneksi paljon pitkäaikaisia asukkaita, jotka tuntevat toisensa.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton