• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiöiden energiatutkimus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.02.2010Päivitetty 24.02.2010
5_P_29335.jpg

Omataloyhtiö.fi:n verkkolehdessä toteutettiin neljässä osassa energiankäyttöä ja siihen liittyviä asenteita käsittelevä tutkimus. Tutkimukset sisälsivät kukin noin kymmenen kysymystä. Kysymysten lisäksi kyselyn yhteydessä annettiin aihealueittain laskennallisia esimerkkejä parannuksista koituvien säästöjen havainnollistamiseksi. Kyselyihin vastasi keskimäärin 350 palvelun käyttäjää. Kyselyyn vastanneista noin 40 % oli asunto-osakeyhtiöiden hallituksen jäseniä, 40 % osakkaita ja loput isännöitsijöitä, kiinteistöhuollon työntekijöitä tai vuokralaisia. Nyt käsittelemme tulokset kahden jälkimmäisen kyselyn osalta.

Lämmitysjärjestelmät

Kyselyymme vastanneista lähes jokainen uskoo, että taloyhtiönsä lämmitysjärjestelmän tehokkuudessa on parannettavaa ja järjestelmän investoinneilla saavutettaisiin säästöjä lämmityskustannuksiin. 75 % vastaajista olisi puolestaan valmiita panostamaan uusiutuvien energialähteiden käyttöön osana lämmitysjärjestelmää. Valtaosa vastaajista arvelee, että yhtiön lämmityskustannukset pienenisivät, mikäli kulutus saataisiin kohdistettua paremmin käyttäjille. Lisäksi vastaajat kokevat huoneistokohtaisen lämpötilansäädön auttavan energianhallinnassa.

Lämpöhäviöt

Taloyhtiöiden energiantutkimuksen viimeinen osio käsitteli lämpöhäviöitä. Kyselyn tulosten perusteella 80 % vastaajista on sitä mieltä, että lämmöneristys heidän taloyhtiöissään on joko heikko tai kohtalainen. Parannuskohteista eristyksen osalta parhaiksi mielletään joko ikkunat tai ovet. Huomattavaa on, että 75 % vastanneista kokee lämpöhäviöiden aiheuttavan merkittäviä taloudellisia kuluja ja, että he olisivat myöskin valmiita teettämään energiansäästöpotentiaalia käsittelevän kartoituksen taloyhtiöön.

Energiatodistus

Lisäksi teimme kartoitusta energiatodistusten osalta. Noin puolet vastanneista totesi, että energiatodistus heidän yhtiöönsä on tehty, viidenneksen ollessa tietämättömiä siitä, että onko todistusta yhtiölle ylipäätään laadittu. Vastanneista 11 % ilmoitti laadittuun energiatodistukseen sisältyneen myös energiansäästölaskelmia ja -ehdotuksia. Niissä yhtiöissä, joissa säästöehdotuksia oli saatu, lähes kaikissa niitä oli myös pohdittu ja suurimmassa osassa myös toteutettu.

Yhteenvetoa tutkimuksesta

Taloyhtiön energiatehokkuuden parantaminen vaatii kaikkien osapuolien panostusta tavoitteiden eteen. Itse energiatehokkuuden parantaminen vaatii toki varoja, mutta perustana ovat kuitenkin kustannustehokkaat investoinnit ja kulutustottumuksien muuttuminen, joiden avulla kaikki ratkaisut pyritään tekemään niin, että saavutettavat säästöt kattavat muodostuneet kustannukset. Toki on tilanteita, joissa kustannukset saattavat kasvaa, mutta merkittävää on myös taloyhtiön arvon nousu sekä yhteiskuntavastuun kantaminen. 83% vastaajistamme uskoo energiatehokkuutta parantavien korjausratkaisujen nostavan taloyhtiön arvoa normaaleja korjaustoimia enemmän. Uusien rakennusten osalta energiatehokkuuteen ohjaa alati tiukentuvat rakennusmääräykset ja on vain ajan kysymys, koska kyseiset vaatimukset tulevat voimaan myös olemassa olevalle rakennuskannalle. Taloyhtiöiden osalta tämä tarkoittaa sitä, että korjaustarpeita kartoitettaessa on syytä kiinnittää huomiota aikaisempaa enemmän ratkaisuvaihtoehtoihin jo hanketta suunnitellessa. Päätösprosessin ja kulutustottumuksien muuttamisen tueksi on syytä ottaa osakkaiden keskuudessa esille energiatehokkuuteen liittyviä asenteita ja valmiuksia sekä herättää keskustelua.

Suuret kiitokset kaikille kyselyyn vastanneille. Vastanneiden kesken arvoimme AWOE 9730 -pyykinpesukoneen (arvo 690 €)

Pyykinpesukoneen voitti:

Markku Hartonen
Vantaa

Onnittelut voittajalle!

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Putkiremonttiwebinaari_2022
Mistä tietää, että on putkiremontin aika? Katso webinaarin tallenne
Putkiremontit ovat ajankohtainen aihe monessa taloyhtiössä tänä päivänä. Valtaosa kerrostalojen rakennuskannasta on tullut ikään, jossa talotekniikan ja erityisesti putkistojen uusiminen on ajankohtaista. Myös viimevuosien poikkeusajat ovat osaltaan johtaneet hankkeiden lykkäämisiin ja tarve on nyt suuri.
20142_38135.jpg
Opas pihojen pohja- ja päällysrakenteiden suunnitteluun
Kiinteistön piha-alueet tulee olla suunniteltu käyttäjiä ajatellen. Viihtyisä, turvallinen sekä käyttö- ja säärasitukset huomioiden saavutetaan pitkäikäinen ja toimiva piha-alue. Muun muassa maaperän laatu sekä vaadittavat kantavuusominaisuudet määräävät lähtöarvot alueen suunnittelulle.Pehmeämmillä maa-alueilla tulee vastaan omat haasteensa, joissa on otettava huomioon maapohjan kuivatus sekä kosteusongelmien ehkäisy. Todella alavalla alueella tulee tarvittaessa huomioida myös tulvasuojelu. Pohjatyöt ovat kaiken a ja o.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Vapautus taloyhtiön ikkunaremontin kustannuksista?
Taloyhtiömme on rakennettu vuonna 1929 ja siinä on noin 15 huoneistoa. Ostimme oman asuntomme vuonna 2011, jolloin edellinen omistaja oli tehnyt siihen (vuonna 2006) laajamittaisen remontin mm. uusinut huoneiston 7 ikkunaa. Ikkunoille oli annettu taloyhtiön hallituksen puoleista ulkoasuohjeistus sekä hallituksen kokouspöytäkirjan mukaan; jos ja kun yhtiö joskus tulee toteuttamaan ikkunoiden kokonaisvaltaisen korjauksen tai uusimisen, käsittelee hallitus erikseen sen, vapautetaanko kyseinen huoneisto kustannuksista kokonaan. Nyt muiden remonttien ohessa ikkunat (muissa huoneistoissa alkuperäiset) tullaan uusimaan. Kysymys kuuluu; olemmeko joka tapauksessa uuden asunto-osakeyhtiölain perusteella oikeutettu hyvitykseen taloyhtiölle asuntoomme tehdyn remontin perusteella tulevasta hyödystä kokonaiskustannuksiin vai voiko hallitus tämän evätä ja jos näin tapahtuisi onko mitään estettä sille, että emme voisi siten myös vaatia ja myös saada oman asuntomme ikkunat jälleen uusituiksi myös tässä yhteydessä ellemme saa nykyisistä mitään hyvitystä.
20195_57762.jpg
Ilmanvaihto viilennyksellä ja käyttöveden lämmitys - yhdellä laitteella
Helposti tulee ajatelleeksi, että 15 – 20 vuotta vanha rivitaloasunto tuntuu varsin uudelta ja talotekniikaltaan ajantasaiselta asunnolta. Näin ei välttämättä kuitenkaan ole. Vaikka rakennus itsessään kaikkine rakennusosineen voi olla hyvässäkin kunnossa, taloteknisten laitteiden osalta kehitystä on tapahtunut paljon viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Pääsääntöisesti ainakin viilennyslaitteisto puuttuu tämän ikäisistä rivitaloissa.
20109_23280.jpg
Tarvitseeko taloyhtiösi asiantuntija-apua?
Syksyn yhtiökokoukset lähestyvät ja on aika ottaa asioista selvää. Omataloyhtiö.fi Suorapalvelu -mapiston kautta löytyy apu niin taloyhtiön korjaus- kuin kehityshankkeisiinkin. Jättämällä yhteydenottopyynnön Omataloyhtiö.fi -sivustolla voi pyytää lisäinformaatiota tuotteista ja menetelmistä tai vaikkapa pyytää ammattilaisen esittelemään ratkaisua yhtiökokoukseen.Siirry Suorapalvelu-mapistoon!
20226_78593.jpg
Lomailijan muistilista - muista nämä, kun lähdet matkalle
Lomakausi lähestyy ja moni suuntaa mökille, ulkomaille tai road tripille. Jotta voit hyvin ja turvallisin mielin nauttia lomasta, kannattaa koti huolehtia kuntoon ennen matkalle lähtöä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton