• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiöt voivat tänä talvena saada jopa sakkoja lumitöidensä laiminlyömisestä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.11.2012Päivitetty 13.04.2015
201211_33039.jpg

Rakennusvirasto ja Helsingin Poliisilaitos ovat sopineet uuden yhteisen toimintamallin, jolla tehostetaan kiinteistölle kuuluvan talvikunnossapitovelvoitteen toteutumista. Jos kiinteistö laiminlyö velvoitetta, laiminlyönnistä voidaan määrätä sakkorangaistus.

Aiempien talvikausien kokemukset ovat osoittaneet, että kiinteistön velvoitteita ei ole aina noudatettu. Tähän on vaikuttanut tietämättömyys, poikkeukselliset sääolosuhteet ja joskus myös tontinomistajan piittaamattomuus

"Aikaisemmin kaupunki oli laiminlyöntien edessä melko hampaaton, mitä jotkut kiinteistöt käyttivät hyväkseen. Nyt tilanne muuttuu. Uskon, että muutos näkyy muun muassa paremmin hoidettuina jalkakäytävinä", sanoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala rakennusvirastosta.

Helsingissä kiinteistöille kuuluvan katujen kunnossa- ja puhtaanapitovelvoitteen valvontavastuu siirtyi rakennusvalvontavirastolta rakennusvirastolle 1.1.2012.

Vastuunjaot kaupungin ja kiinteistöjen välillä

Kantakaupunki

Kiinteistön vastuulla:
- Jalkakäytävien auraus ja hiekoitus kuuluu jalkakäytävän kohdalla olevalle kiinteistölle.
- Lisäksi kiinteistöjen on poistettava jalkakäytävälle tai sen viereen kertyneet lumivallit ja varmistettava, ettei jalkakäytävän viereinen katuoja tai sadevesikouru tukkeudu lumesta ja jäästä.
- Bussi- tai raitiovaunupysäkin talvihoito kuuluu kiinteistölle, jos pysäkki on jalkakäytävällä kiinteistön kohdalla.
- Kiinteistöt voivat maksua vastaan tuoda auratun lumen rakennusviraston ylläpitämille lumen vastaanottopaikoille.

Kaupungin vastuulla:
- Ajoratojen talvihoidosta vastaa kaupunki.
- Kaupungin omistamien kiinteistöjen ja puistojen kohdalla olevat jalkakäytävät ja pysäkit ovat kaupungin vastuulla.
- Kaikkien erotettujen tai yhdistettyjen pyörätie-jalkakäytävien talvihoidosta vastaa kaupunki.
- Kadun keskellä erillisillä korokkeilla olevien raitiovaunupysäkkien talvihoidosta vastaa Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL.

Esikaupunkialueet ja Etu-Töölö

Esikaupunkialueilla, eli Hakamäentie–Koskelantie-linjan pohjoispuolella, ja Etu-Töölössä kiinteistöjen kadunhoitotehtävät on siirretty kokonaan kaupungin vastuulle.

Kaupunki siis huolehtii sekä ajoratojen että jalkakäytävien talvihoidosta. Kiinteistön tehtävänä on kuitenkin tonttien sisäänajokohtien avaaminen lumen aurauksen jälkeen.

Kiinteistöille kuuluneista tehtävistä aiheutuvat kustannukset katetaan kiinteistöiltä perittävillä kunnossapitomaksuilla.

Östersundomin suurpiirissä kaupunki vastaa katujen hoidosta lukuun ottamatta yksityisteitä, tienhoitokuntien tai Tiehallinnon vastuulla olevia teitä.

Lisätiedot:

alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala, puh. 09 310 383 83
ylläpitoinsinööri Tero Koppinen, puh. 09 310 38204
Rakennusvirasto

komisario Dennis Pasterstein, puh. 050 45 61 093
Helsingin Poliisilaitos

Rakennusvirasto vastaa Helsingin katujen ja viheralueiden suunnittelusta, rakentamisesta ja hoidosta sekä pysäköinninvalvonnasta. Myös kaupungin toimitilojen suunnittelu ja rakennuttaminen kuuluvat tehtäviimme.

Tavoitteenamme on rakentaa kestävää, kaunista ja toimivaa kaupunkia asukkaiden ja yritysten tarpeisiin.

Varsinaiset rakennus- ja kunnossapitotyöt tilaamme kaupungin omalta tuotantoyksiköltä Staralta sekä yksityisiltä urakoitsijoilta.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20214_69876.jpg
Linjasaneeraus tulossa - miksi vanhat lattiakaivot pitäisi uusia?
Vanhoja lattiakaivoja jätetään linjasaneerauksen yhteydessä paikalleen usein säästösyistä, vaikka uusien kaivojen vaihtamisella vältyttäisiin tulevaisuudessa monilta ongelmilta.
20098_18347.jpg
Pyykinkuivaushuoneesta asunto
Kerrostalojen ullakkohuoneita muunnetaan aika ajoin asuntokäyttöön, kun tilan alkuperäiselle käytölle ei enää ole tarvetta. Helsinkiläisen 50-luvulla rakennetun kerrostalon ullakkotilassa ollut pyykinkuivaushuone muuntuu alapuolella olevan asunnon kakkoskerrokseksi.
20223_77557.jpg
Meidän tarinamme: Muutto omakotitalosta kerrostaloon kahdeksankymppisenä
Muutosta kaupunkiin oli puhuttu aina välillä. Sitten joskus, kun voimat eivät enää riittäisi puutarhanhoitoon ja lumenluontiin, olisi aika jättää itse rakennettu omakotitalo ja muuttaa kerrostaloon. Joka kevät puutarha kuitenkin tuntui yhtä rakkaalta, eikä muutto tuntunut ajankohtaiselta.
20108_22823.jpg
Muuratut Terca-tulisijat
Muuratuista tulisijoista on kertynyt hyviä kokemuksia jo vuosisatojen ajalta. Kun niihin yhdistetään tiilien ja laastien kehitystyö, ei tiilestä muurattujen tulisijojen suuri suosio tule yllätyksenä. Tiilestä muuratun tulisijan valintaan on monta hyvää syytä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka vastaa peruskorjausten viivästymisestä?
Kerrostalomme on rakennettu 1960-luvulla. Taloyhtiössämme on paljon eläkkeellä olevia ihmisiä, jotka ovat yhtiökokouksessa vuosia jo jarruttaneet kaikkia remonttiehdotuksia kuten viemäri-, ikkuna-, hissi-, leikkipaikka-, sauna- ja parvekeremontteja. Nämä remontit ovat nyt kaatumassa päälle seuraavan 5-vuoden aikana ja yhtiön hallitus on niitä vuosittain yrittänyt tuoda päätettäväksi mutta joka kerta tulos yhtiökokouksessa on sama – "kyllä me vielä pärjäämme näillä vanhoilla".Hyvä esimerkki oli kun 7 vuotta sitten tehtiin pelkkä käyttövesiremontti "halpuutensa" vuoksi, niin nyt joudumme korjaamaan jatkuvasti viemärien rikkoutumisten aiheuttamia vesivahinkoja ja silti viemäriremonttia ei vieläkään lähdetä viemään hankeselvitykseen. Tuleva remontti viemärien osalta maksaa yksistään saman mitä aikoinaan olisi maksanut sekä käyttövesi että viemäriremontti yhteensä. Taloyhtiössämme poistettiin lasten leikkipaikkakin uusimistarpeen tullessa esiin, koska "talossa ei asu niin paljon leikki-ikäisiä". Ja ikkunoihinkin voisi vain laittaa yhden lasin lisää, eihän se mitään, että sisäpokat on niin kierot, ettei ikkunoita saa enää kiinni, jos ne on kerran auki saanut ja onhan sitä aina pumpulia mahdollisuus laittaa niihin rakoihin.Onko niillä osakkailla, jotka haluaisivat pitää taloyhtiön hyvässä kunnossa ja asuntojen arvon vähintään sillä tasolla, mitä ovat siitä maksaneet, mahdollisuus hakea korvausta näiltä jääräpäiltä, jotka haluavat asua halvalla ja eivät ole halukkaita maksamaan taloyhtiön remonteista mitään? Parhaassa tapauksessa nämä "vapaamatkustajat" myyvät asuntonsa pois ja jättävät maksamisen muille. t. "säästämiseen" kyllästynyt
20221_74393.jpg
Taas tuli lunta - Minne taloyhtiön lumet voidaan kolata?
Kun lunta tulee tavallista enemmän, aiheuttaa se nopeasti lumikaaoksen. Kaaoksen, jossa niin kaupunki kuin yksityisetkin toimijat ja taloyhtiöt joutuvat miettimään minne lumet voidaan sijoittaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton