• Etusivu
  • Remontti

Valaistuksen ohjaus tuo säästöä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.02.2012Päivitetty 02.01.2013
20122_29700.jpg

Kuva I-Valo Oy.

Taloyhtiön yhteisten tilojen ja pihan valaistuksen uusiminen lisää ratkaisevasti asumisen mukavuutta ja turvallisuutta. Samalla voidaan saavuttaa myös säästöjä, sillä jokainen uusi valaistusratkaisu arvioidaan tänä päivänä myös energiatehokkuuden näkökulmasta.

Parhaaseen tasoon pyrittäessä valaistus on kytkettynä ainoastaan silloin, kun sitä tarvitaan. Asukas on valon käyttäjä ja havainnoija, jonka läsnäolo ja liike ovat viesti valon tarpeesta. Tänä päivänä valaistuksessa käytetäänkin apuna tunnistimia ja älykkäitä valaisimia.

Tunnistimet tarjoavat säästön ja mukavuuden lisäksi monia uusia mahdollisuuksia kuten viiveen ja kirkkaustasojen säädöt. Ne ovat tuoneet uutta myös valaisimiin, joissa voi olla mm. ledeillä toteutettu orientaatio- tai mukavuusvalo tai kyky ohjata toisia valaisimia tai valaisinryhmiä.

Tutustu sähköistyskoulun muihin osiin

Valaisin huomaa kulkijan

Hyvä esimerkki on rappukäytävän valaisin, joka havaitsee lähestyvän kulkijan ja sytyttää valot vain viereisille kerrostasoille. Langaton yhteys kytkee päälle vain tarvittavat valaisimet, jotka ovat odotelleet tuottaen mukavuusvaloa muutamalla ledillä. Turvallisuus ja mukavuus lisääntyvät, mutta energiaa säästyy.

Infrapuna- eli IR-tunnistimella voidaan valvoa aukottomasti laajaakin pihapiiriä tai autokatosta. Erityisesti sivuttaissuuntaista liikettä havainnoivana se sopii hyvin myös isoihin sisätiloihin.

Suurtaajuus- eli HF-tekniikkaan perustuva tunnistin havaitsee puolestaan pienetkin ihmisten tai esineiden liikkeet kulkusuunnasta riippumatta. HF sopii erityisen hyvin portaikkoihin, sillä se kytkee valot välittömästi ilman viivettä.

Kuva Oy Hedtec Ab.
Kuva Oy Hedtec Ab.
20122_29702.jpg

Tunnistin voi sijaita myös valaisimen sisällä näkymättömissä. Näin mm. kirkkaudensäätö, himmennys, hämäräkytkin ja viiveiden säätö voivat olla samassa kokonaisuudessa. Nämä kaikista suunnista tunnistavat valaisimet voivat toimia itsenäisesti vaikkapa rappukäytävässä, kellaritiloissa, pesutuvassa ja varastoissa.

Valonlähteelle oma valaisin

Uudet valonlähteet eli lamput säästävät energiaa, mutta vaativat niitä varten suunnitellut valaisimet, jotka parantavat valotehoa entisestään. Siksi valaisinten uudistaminen on energiatehokkuuden kannalta ehdottoman tärkeää.

Uusikin tekniikka kuten led-valaistus tuo suurimmat säästöt vasta silloin, kun sitä ohjaa älykäs tunnistin. Se tuottaa parhaat valaistusolot jokaiseen tilanteeseen ja tarpeeseen. Sähköntarve vähenee välittömästi ja investointi maksaa itsensä takaisin nopeasti.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Kuva Oy Hedtec Ab.
Kuva Oy Hedtec Ab.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus?
Rivitalossamme suunnitellaan salaojaremonttia. Kolme osakasta haluaisi tehdä osan töistä itse. Neljäs ei siihen pysty, vaan haluaa teettää kaiken urakoitsijalla. Voidaanko hankeosuussuoritukset jakaa siten, että osakkaat, jotka tekevät itse, saavat työpanosta vastaavan hyvityksen ja muut maksavat vastaavasti hieman enemmän? Vai onko lopulliset kustannukset jaettava tasan osakkaille riippumatta oman työn osuudesta? Yhtiön osakkuudet ovat keskenään samansuuruiset. Kyseiset työvaiheet hinnoiteltaisiin kokonaisurakasta erilleen.
20163_45773.jpg
Osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoaan huolellisesti
Osakkeenomistajalla on osakeomistuksen perusteella oikeus hallita taloyhtiön omistamaa osakehuoneistoa. Osakkeenomistajalle huoneisto on oma koti, arjen tärkein paikka, jossa asutaan ja levätään työpäivän jälkeen. Varsinaisen asumisen lisäksi osakkeenomistajan on muistettava myös hoitaa osakehuoneistoa huolellisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi aktiivista ja tietoista huoneiston kunnon seurantaa.
20159_44381.jpg
Terve taloyhtiö ja hyvä hallinto
Lakimiehenä minun on toimittava jo hyvän asianajotavan nojalla huolellisesti hoitaessani toimeksiantoja päämieheni hyväksi. Lakimies on alan ammattilainen, jonka työhön liittyy huolellisuusvaatimus merkittävällä tavalla.
Fortum
Kaukolämpö lämmittää taloyhtiötäsi varmasti säällä kuin säällä
Kaukolämmitetyssä taloyhtiössä voit nauttia toimintavarmasta, edullisesta ja entistä ekologisemmasta lämmityksestä. Fortum tarjoaa kaukolämpöä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.
Henkilö punaisessa talvitakissa
Mikä on hybridijärjestelmä? Entä mitä tulee huomioida kaukolämmön siirtymisessä matalalämpöön?
Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.
20236_82063.jpg
Miten saadaan urakoitsija vastaamaan virheestä?
Rivitalon peltikatto uusintamaalattiin vuonna 2013. Kahden vuoden takuuaikana uutta maalia irtosi halkaisijaltaan 5 - 30 cm levyinä monista kohdista. Urakoitsija on paikkakorjannut vauriokohdat takuuseen jo kaksi kertaa. Maalin irtoamista tapahtuu edelleen. Maalaus tapahtui elokuussa ja nyt epäilemme, että maalaus tapahtui osin yökosteuden vallitessa. Tapahtuiko työvirhe?Miten urakoitsija saadaan vastaamaan siitä, että katon maalaus saadaan siihen kuntoon kuin on odotettu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton