• Etusivu
  • Isännöitsijä

Sopuisa taloyhtiöasuminen - se on ihan mahdollista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.09.2019Päivitetty 13.07.2021
20199_59943.jpg

Parhaimmillaan taloyhtiöissä toimitaan sovussa ja hyvässä hengessä, mutta joissakin tapauksissa tilanteet eskaloituvat. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä, ja haimme ratkaisuehdotukset niihin.

Taloyhtiössä et luonnollisesti saa samanlaista rauhaa kuin omakotitalossa. Naapurit ovat heti seinän takana ja se seinäntakainen elämä saattaa myös näkyä ja kuulua. Järjestyssäännöt muistamalla on suuren harppauksen lähempänä sopuisaa rinnakkaiseloa.

Kannattaa muistaa, että ihmisillä on erilaisia elämänrytmejä ja taloyhtiössäkin jokaisella on oikeus omaan elämäänsä.

Tavallisin riitojen aiheuttaja on erilaiset naapurien aiheuttamat äänet ja meluhaitat. Häiritseväksi äänet voidaan katsoa silloin, kun ne ovat jatkuvia ja tuottavat häiriötä useammalle taloyhtiön asukkaalle. Taloyhtiöiden järjestyssäännöissä on useimmiten määritelty hiljaisuuden ajaksi kello 22-7 välisen ajan. Hiljaisuuden aikana asukkaiden tulee välttää meteliä, esimerkiksi kovaäänisen musiikin kuuntelua.

Sen sijaan normaaliin elämiseen kuuluvat äänet, kuten suihkussa käynti, ulko-ovista kulkeminen ja normaali puhe ovat sallittuja myös hiljaisuuden aikana.

Melua aiheuttavista tapahtumista/toimista on kohteliasta ilmoittaa naapureille. Tällaisia ovat esimerkiksi juhlat. Juhlienkin aikana on syytä muistaa hiljaisuuden aika ja huomioida se.

Info

Info

Näin toimit ongelmatilanteissa

Ongelmatilanteissa kannattaa aina ensin yrittää keskustella naapurin kanssa. Jos tämä ei tuota tulosta voit ottaa yhteyden isännöitsijään ja tehdä häiriöilmoituksen.

On kaikkien yhteinen etu, että autot parkkeerataan vain sallituille paikoille.

Taloyhtiöissä parkkitilaa on usein rajallisesti, mikä saattaa aiheuttaa kiistoja. Parkkeeraa siis vain sallituille paikoille, älä naapurille varatulle paikalle tai taloyhtiön vieraspaikoille. Pelastusteitä ei myöskään saa tukkia autoin, sillä pelastushenkilöstön tarve voi olla kiinni minuuteista ja esimerkiksi ambulanssin tai palokunnan on päästävä aina välittömästi pihaan.

20199_59940.jpg
Aseta itsesi naapurin asemaan, haluaisitko itse haistella toistuvasti epämiellyttävää hajua kotonasi?

Taloyhtiön yleisissä tiloissa tupakointi on kielletty, mutta parveketupakointia on hankalampi kieltää. Tämä aiheuttaa kitkaa tupakoijien ja tupakoimattomien välillä. Tupakansavun leviämistä parvekkeen ulkopuolelle, naapurien parvekkeelle sekä ikkunoiden ja ovien kautta sisätiloihin ei voi estää.

20199_59941.jpg

Vaikka parveketupakointia ei olisi kielletty taloyhtiön järjestyssäännöissä, on ystävällistä kuunnella taloyhtiön suosituksia asiasta ja ajatella myös naapureita. Naapurilla saattaa olla esimerkiksi pieni lapsi, jota hän haluaisi nukuttaa parvekkeella.

Myös parvekegrillauksessa on suotavaa huomioida naapurit. On syytä välttää jatkuvaa grillin käryä. Lisäksi grillauksessa pitää aina huomioida turvallisuus. Tutustu myös oman taloyhtiön järjestyssääntöihin. Grillaus on saatettu kieltää paloturvallisuussyistä, jos esimerkiksi talon tai parvekkeen rakenteet ovat puisia.

Yhteisistä taloyhtiön tiloista huolehtiminen kuuluu kaikille asukkaille.

Jokaisen taloyhtiössä asujan on huolehdittava yleisestä siisteydestä rappukäytävissä, saunatiloissa, pesutuvassa, varastoissa sekä piha-alueilla. Omat jälkensä on siivottava. Saunatiloissa ja pesutuvassa on myös toimittava sääntöjen mukaan ja noudatettava varausaikoja. Rappukäytävissä tai häkkivarastojen käytävillä ei saa säilyttää tavaroita. Tämä on siisteyden lisäksi myös paloturvallisuuskysymys.

20199_59942.jpg

Roskat kuuluvat jäteastioihin. Roskapusseja ei tule jättää rappukäytäviin edes väliaikaisesti. Tarpeettomat huonekalut tai muut esineet tulee itse toimittaa esimerkiksi kierrätyskeskukseen. Ne eivät kuulu roskakatokseen.

Piha pidetään siistinä säilyttämällä pyörät niille varatuilla alueilla, telineissä tai pyörävarastossa. Lastenvaunuja ei pidä säilyttää pihalla tai rappukäytävissä.

Info

Info

Muista, että Suomessa on olemassa laki naapuruussuhteista.

Lain mukaan kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, noesta, liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai muista vastaavista vaikutuksista.

20199_59944.jpg
Isännöitsijä
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20201_62171.jpg
Onko yhtiökokouksessa sanottavaa? Sen aika on taas
Kevään myötä yhä useamman taloyhtiön osakkaan postilaatikkoon tipahtaa kutsu yhtiökokoukseen. On siis aika kuulla, miten omaa omaisuutta hoidetaan. On myös aika päästä vaikuttamaan.Taloyhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Kirjallinen kokouskutsu toimitetaan osakkaille ja tarvittaessa myös vuokralaisille yhtiöjärjestyksen mukaisesti.
20214_63242.jpg
Tiedätkö, mikä on energiatodistus, mihin sitä tarvitaan ja mistä sellaisen voi hankkia?
Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden energialuokkien avulla. Se on pakollinen asiakirja myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, sillä voimassa oleva energialuokka on ilmoitettava myynti- tai vuokrailmoituksessa. Vastuu energiatodistuksen hankkimisesta onkin asunnon myyjällä tai vuokraajalla. Energiatodistuksen voi tilata isännöitsijältä ja sen toimittamisen laiminlyönnistä voi seurata uhkasakko.
20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
Amrak saneerauskohde
Lisäkerrosten rakentaminen mahdollisti laajempia korjaustöitä
Rakennuksen elinkaareen kuuluu väistämättä tiettyjä korjaushankkeita, joilla ylläpidetään kiinteistöä hyvässä kunnossa. Siihen milloin korjaukset tulevat ajankohtaisiksi vaikuttavat talon rakenneratkaisut, materiaalit sekä rakennuspaikka ja ympäristö. Kun kalliita korjaustarpeita osuu lyhyelle aikavälille, voidaan kompensaatiota rahoitukseen hakea lisärakentamisen kautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton