• Etusivu
  • Remontti

Suositukset turvaamaan sujuva jätehuolto koronaviruksesta huolimatta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.03.2020
20203_63494.jpg

Jätehuolto pyritään pitämään mahdollisimman normaalina, eikä koronavirus aiheuta muutoksia jätteiden käsittelyyn.

Jätteiden lajitteluun ei tarvita muutoksia kodeissa

Koronavirustartunnan saaminen jätteiden välityksellä on epätodennäköistä. Tämän hetken tiedon mukaan tilanne ei aiheuta muutoksia kotitalouksien nykyisiin lajittelukäytäntöihin. Ympäristöministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat antaneet suositukset jätehuollon toimijoille sujuvan ja turvallisen jätehuollon turvaamiseksi poikkeusoloissa.

Jätehuollon toimintavarmuutta voi vaarantaa jätteen kuljettajien ja käsittelylaitosten henkilökunnan mahdollinen samanaikainen sairastuminen tai karanteeniin joutuminen, mikä on kuitenkin epätodennäköistä. Kunnallisia ja yksityisiä jätehuoltotoimijoita on kehotettu varmistamaan häiriötilannesuunnitelmiensa ajantasaisuus ja voimavaransa jätehuollon kriittisten tehtävien hoitamiseksi.

Epidemian laajetessa voidaan joutua antamaan ohjeita ja määräyksiä jätehuoltotoimien priorisoinnista ja jätteiden keräyksestä. Jätehuollon toimijoille on annettu myös suositukset turvalliseen työskentelyyn jätteen kuljetuksessa ja käsittelyssä.

Jätehuollon varautuminen koronaviruksen aiheuttamassa tautiepidemiassa. 19.3.2020(pdf)

Lisätietoja:

Ympäristöministeriö
Marja-Riitta Korhonen, erityisasiantuntija, p. 02952 50398, etunimi.sukunimi@ym.fi

Sosiaali- ja terveysministeriö
Jari Keinänen, johtaja, p. 02951 63311, etunimi.sukunimi@ym.fi

Suomen Kiertovoima KIVO (kysymykset asukkaiden jätehuollosta)
Kaisa Halme, viestinnän asiantuntija, p. 040 869 8350, etunimi.sukunimi@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 20.3.2020

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Onko päätöstä pakko noudattaa?
Taloyhtiössämme on todettu huoneistojen puutteellinen tai epätasainen lämmitys talviaikaan. Tätä "ongelmaa" on yritetty ratkaista erinäköisin säätötoimenpitein. Nyt rakennuttaja on päätynyt taloyhtiön hallituksen kanssa suurentamaan ylimmän kerroksen huoneistojen patterit, jonka vaikutuksia ei ole perusteltu kyselyistä huolimatta mitenkään. Jokaisessa huoneistossa on oma ilmanvaihto lämmötalteenottolaitteistoineen.Emme koe tuota vaihtotoimenpidettä tarpeelliseksi omassa huoneistossamme, joten onko osakkaan pakko suostua tällaiseen häiritsevään remonttiin ja onko taloyhtiöllä oikeus pakottaa osakas hyväksymään remontin?
202110_72880.jpg
Sähköautojen lataus taloyhtiöissä - tankkaus siirtyy kotipihalle
Latausprojekti voi tuoda mukanaan haasteita taloyhtiöiden etulinjassa toimiville. Markkinoilla on juuri nyt toinen toistaan hienompia paketteja. Silti suurin osa kohteista voidaan yleensä toteuttaa perustekniikalla, jonka keskeisinä komponentteina ovat uusi latauskeskus sekä tarvittava määrä latauspisteitä. Latausprojektissa ei ole mystiikkaa, sähköautojen lataus on yksi sähkönkäyttömuoto muiden joukossa.
202112_73940.jpg
Kaukolämpö kehittyy - 5 ajatusta tulevaisuudesta
Kaukolämpö on vanha, tuttu ja varma lämmitysmuoto etenkin kerrostaloasujille kaupunkien keskustoissa. Ilmastotietoisuuden lisääntymisen myötä kaukolämmön tuottaminen on kehittynyt pois kivihiilestä ja uusia ratkaisuja on otettu käyttöön. Osa taloyhtiöistä saattaa miettiä muitakin vaihtoehtoja. Koostimme ajatuksia, joita kannattaa pohtia ennen suuria muutoksia omassa taloyhtiössä.
20224_77770.jpg
Viikon kysymys: Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
20235_81845.jpg
Hyvä pihasuunnittelu vastaa asukas­tarpeisiin sekä muuttuvaan ilmastoon
Taloyhtiöiden asukkaiden tarpeet, kuten myös pihojen käyttö, on muuttunut vuosien saatossa. Kaupunkien tiivistyessä ja ihmisten arjen muuttuessa helppohoitoisista asfalttipihoista halutaan vehreitä keitaita asukkaille sekä apuja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Jos taloyhtiöön on suunnitteilla remontteja, kannattaa niiden yhteydessä miettiä myös pihan toimivuutta ja panostaa pihasuunnitteluun. Kannattaa muistaa, että viihtyisä piha nostaa myös asunnon arvoa.
20143_38538.jpg
Mukavax voitti vedon!
Jari ja Marika Metson rivitaloyhtiössä oli tehty ikkunaremontti. Uusien ikkunoiden karmiventtiilistä tuleva korvausilma törmäsi sisätiloissa ensitöikseen verhokoteloon ja laski ikkunaa pitkin alas.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton