Lämmityskulut muodostavat suuren osan yhtiövastikkeesta - kuluja pitäisi alentaa

KOHDE 2 / KAUNIAINEN / raportti 1

Muutin joulukuussa 2019 Espoon Laaksolahdesta erillistalosta Kauniaisiin, uudehkoon v. 2014 rakennetun hissillisen kerrostalon ylimmän kerroksen 66 neliömetrin kokoiseen saunalliseen kulmakolmioon. As Oy Kauniaisten Kokka on kahdesta nelikerroksisesta kerrostalosta koostuva 29 asunnon yhtiö. Asunnot ovat 42 – 74 m2 kokoisia kaksioita ja kolmioita, yhtiössä on vain neljässä perheessä lapsia, muut ovat pariskuntia tai yksineläjiä. Rakennusten laajuus on 2.000 brm2.

kauniainen_raportti1_720x405

Asuntoihin kuuluu isot lasitetut parvekkeet ja useimpiin oma sauna. Pesu- ja saunatiloissa on lattialämmitys, muualla lämmitys hoituu seinillä ikkunoiden alla olevilla pattereilla. Ikkunoiden alaosa on erillinen iso avautuva tuuletusikkuna. Taloyhtiössä on asuntokohtaiset lämpimät varastotilat sekä lämmintä ulkoiluvälineiden säilytystilaa. Sähkötolpilla varustettuja autopaikoista osa on katoksen alla.

Oma asumiskokemukseni

Omakotitalossa olin tottunut säätelemään sisäilman lämpötilaa kotona- ja poissaolojen mukaan (tämä tapahtui helposti yhdestä sähkökaapin kytkimestä) sekä muutenkin kiinnittämään huomiota energiankulutukseen ja asumismukavuuteen. Aikaisemmat kokemukseni kerrostaloasumisesta ovat 1980-luvulta ja silloin varsinkin talviaikaan sisällä oli liian lämmin ja kuiva ilma.
 

kauniainen_raportti1_392x699

Ensimmäinen talvi uudessa asunnossani oli leuto, mutta silti koin, että asunnossa oli välillä vähän viileää ja vetoista – osasyy tähän saattoi olla, että huolto oli unohtanut asettaa ilmanvaihtosuodattimen vaihdon yhteydessä koneen talviasentoon.

Pattereista oli myös muuttaessani termostaatit oudosti ruuvattu irti edellisen huoltoyhtiön tekemän laajemman lämpötilasäädön takia, huolto kävi pyynnöstäni asentamassa termostaatit takaisin. Termostaatit ovat ääriasennossa, mutta siitä huolimatta patterit eivät koko talvena olleet kovin kuumia (toisin kuin suorasähkölämmitteisessä erillistalossa), enemmänkin tasaisen haaleita.

Odotukseni Wattinen-älylämmityspalvelulle

Toivoisin, että jatkossa asunnossa olisi sopivan lämpöinen, raikas sisäilma. Vietän myös paljon aikaa kesämökillä sekä poissa Kauniaisista, joten olisi taloudellista saada alennettua sisäilmalämpötilaa poissaolojen ajaksi. Myös makuuhuone voisi olla viileämpi kuin muut oleskelutilat. Tästähän on tutkimusnäyttöäkin, että unen laatu on viileämmässä parempaa. Minulla on myös isohkoja huonekasveja, jotka viihtyvät paremmin viileässä. Myös silloin kuin on tulossa juhlat tms. useampia ihmisiä kylään, olisi hyvä alentaa jo valmiiksi sisälämpötilaa.

Taloyhtiön lämmityskulut muodostavat suuren osan yhtiövastikkeesta, joten olisi taloudellisestikin järkevää saada yhtiön kuluja alennettua. Taloyhtiössä on myös useita sijoitusasuntoja ja varsinkin silloin, kun ne ovat tyhjillään, niin lämpötilaa näissä asunnoissa olisi järkevää laskea usealla asteella.

Energiansäästöstä, ekologisesta elämisestä ja hiilijalanjäljestä on ollut paljon keskustelua ja koen, että kodin lämpötilan järkevä säätäminen on yksi konkereettinen tapa tehdä itse asioille jotain.

Tosin lämpötilan säätäminen pitää olla helppoa ja yksinkertaista – ja sen pitää ehdottomasti tapahtua rajoitetusti niin, että talon rakenteet pysyvät terveinä, eli äärimmäisyyksiin ei voi mennä.

kauniainen_raportti1_720x720

Olisi myös mielenkiintoista seurata Wattisen järjestelmästä, paljonko on itse voinut vaikuttaa lämmityskuluihin. Tulevaisuudessa asuntokohtaista toteutunutta lämmityskulua voisi mahdollisesti käyttää myös yhtiövastikkeen perusteenakin, vähän samaan tapaan kuin vesimaksu oman vedenkäytön mukaan suoraan omasta mittarista.

Kaikki Kauniaisten kohteen raportit

Raportti 1.Lämmityskulut muodostavat suuren osan yhtiövastikkeestaRaportti 1.
Lämmityskulut muodostavat suuren osan yhtiövastikkeesta
Raportti 2.Helppo käyttö ja helppo asennusRaportti 2.
Helppo käyttö ja helppo asennus
Raportti 3. 
Mukava säätää lämpötila puhelimella kotiin päin matkatessaRaportti 3. Mukava säätää lämpötila puhelimella kotiin päin matkatessa
Raportti 4.
Kokemukseni älylämmityksestä: helppokäyttöinen ja toimiva
Raportti 4. Kokemukseni älylämmityksestä: helppokäyttöinen ja toimiva

Mikä on Wattinen?

Wattinen on vesikiertoiseen patteriverkostoon soveltuva älylämmityspalvelu, joka tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei vain kertatoimenpiteenä. Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta sekä sen myötä ilmastopäästöjä. Wattisella haluttu huonekohtainen lämpötila voidaan säätää tarkasti myös eri vuorokauden ajoille. Wattisen käyttöönotto on mutkatonta, sillä se asennetaan taloyhtiön olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Asunnoissa lämmityspattereiden termostaatit vaihdetaan Wattisen älytermostaatteihin.


Haluatko lisätietoa Wattisesta? Jätä yhteydenottopyyntö.

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
12.10.2020